Hosszú és érthetetlen a használati útmutató? Mi segítünk!

/ március 27, 2015/ Használati utasítás, Tanácsadás

Teljesen érthető, ha manapság valaki nem szívesen tölti a teljes hétvégjét százoldalas, műszaki szaknyelven írt, „földi halandó számára” érthetetlen használati útmutató olvasgatásával. Nem véletlen, hogy a vaskos útmutató a vásárlást követően valahol a fiók mélyén, rosszabb esetben a szemetesben landol.

A használati útmutató elolvasása akkor is szükséges, ha nagyon bonyolultan van fogalmazva. Kérjünk segítséget, ha problémánk akadt az értelmezésével.

A használati útmutató nem dísznek van

Nem találom. Fogalmam sincs hova tettem. Az meg mi? Tapasztalataink szerint a készüléktulajdonosok nem szívesen foglalkoznak azzal, hogy elolvassák egy újonnan vásárolt háztartási gép vagy műszaki cikk használati útmutatóját. Megértjük őket és sok ügyfelünkhöz hasonlóan mi is úgy gondoljuk, nonszensz elvárás a gyártók részéről, hogy a vásárlóik 120 oldalas kézikönyveket olvasgassanak. A készülékeket használók percek alatt szeretnék használatba venni legújabb szerzeményüket.
Mindenkinek jobb lenne,ha a gyártók rövid, de tartalmas útmutatókat adnának a felhasználóknak, olyat, ami nem elbizonytalanítja Őket, hanem érdemben támogatja a rendeltetésszerű használatot.

Az elmúlt közel tíz évben több ezer készülék meghibásodását jelezték felénk Ügyfeleink. Azt tapasztaljuk, hogy az estek 90 százalékában – legyen szó beüzemelésről, hibaelhárításról, vagy karbantartásról – jellemzően ugyanazok a hibák, problémák és kérdések merülnek fel, melyek jó részét meg lehetne előzni a könnyen érthető és rövid idő alatt elolvasható használati útmutatókkal.

Úgy látjuk, untig elég lenne, ha a készülékhez csomagolt anyagok az alábbi – valóban lényeges – tartalomra koncentrálnának:

Beüzemelési útmutató

Egy rövid és lényegre törő, a beüzemelés lépéseit pontról pontra ismertető (lehetőség szerint képekkel is illusztrált) leírás.

Használattal és karbantartással kapcsolatos információk

Tartalmazza a legfontosabb információkat a készülék használatával kapcsolatban, különös figyelemmel a balesetek megelőzésével kapcsolatos előírásokra. Tömören és érthetően leírja, hogy milyen gyakran és hogyan kell karbantartani a készüléket.

A leggyakoribb hibák és azok elhárítása

Felsorolja a használat során jellemező hibákat és ismerteti az elhárításokkal kapcsolatos tudnivalókat. Ismerteti az úgynevezett hibakódokat és azt, hogy mit jelentenek.

A valóság ezzel szemben…  

…az, hogy egy-egy ilyen dokumentum sok esetben 100 oldalt meghaladó terjedelemben részletezi a „legfontosabb” tudnivalókat. Ez szerintünk sincs így jól. Ezért, és persze azok kedvéért, akik szívesebben töltik az idejüket a családjukkal vagy a hobbijukkal, összeállítottuk a készülékek eredeti használati útmutatójának rövid, lényegre törő, azaz „emberi fogyasztásra alkalmas” verzióit.

A beüzemeléshez feltétlenül szükséges olyan használati útmutatót keresni, amit értelmezni is tudunk. HA a termék csomagolásában nem találunk ilyet, nézzünk utána az interneten a gyártó termékoldalán.

Hogy juthatok értelmezhető használati útmutató birtokába?

Az egyszerűsített használati útmutatókat ügyfélszolgálatunkon igényelheti, de ha még ezzel sem szeretne fölöslegesen időt tölteni, akkor a legfontosabb tudnivalókat egy rövid telefonhívás alkalmával is begyűjtheti tapasztalt kollégáinktól. Ők már jó pár használati útmutatón átrágták magukat, így pillanatok alatt meg tudják osztani az átlag felhasználó számára hasznos, vagy az adott problémára vonatkozó információkat.

Akkor sincs ok a pánikra

…ha nem találja a dokumentumot, de szüksége lenne rá. Ebben az esetben is hívja bizalommal ügyfélszolgálatunkat, ahol munkatársaink szinte bármely készülék használati utasításával kapcsolatban örömmel segítenek, legyen szó a konkrét dokumentumról, vagy az abban olvasható utasítások végrehajtásáról.

Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol napról-napra osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat és hétköznapi történeteket.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

+36 30 333 2269

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk