3 tuti tipp a mosógép hibamentes működésért

/ április 1, 2015/ Karbantartás

Nagy gondban lennének a gyártók, ha az alábbi szabályokat minden készüléktulajdonos betartaná. Ebben az esetben ugyanis évekkel, sőt évtizedekkel tovább használatban maradnának a mosógépek és az emberek nem költenének fölöslegesen több tízezer forintot a tönkrement mosógép javítására, vagy arra hogy újat vásároljanak.A mosógép rendeltetésszerű használata három, egyszerű alaplépésből áll, melyek betartásával a mosógép valóban hosszú távú partnerünk lehet ruháink tisztaságának biztosításában és közvetve egészségünk megőrzésében.

A mosógép rendeltetésszerű használatának alapjai

Természetesen mi is tisztában vagyunk azzal, hogy nem létezik olyan mosógép, amelyik sose romlik el. Közel tíz év műszaki cikkek és háztartási gépek javításával töltött év után azt is tudjuk, mi az a három dolog, amire érdemes odafigyelnie, ha nem szeretne minden két évben új mosógépet venni.

Adagoljuk helyesen a mosószert

Alapvető, és a Business Box blogjában már sokszor részletezett hiba, hogy a felhasználók túladagolják a mosószert és az öblítőt. Ha Ön is azok közé tartozik, aki eddig a „minél többet teszek, annál tisztábbak és illatosabbak lesznek a ruhák” logika mentén adagolta a mosószert és az öblítőt, akkor javasoljuk, hogy ezen a szokásán mielőbb változtasson. Ne feledje, hogy a „kevesebb néha több”! Egy korábbi bejegyzésünkben már részletesen írtunk arról, hogy miként teszi tönkre a készüléket a túl sok mosószer. Arról pedig, hogy miből mennyit és milyen szabályok szerint érdemes a ruhákhoz adagolni, ebben a bejegyzésünkben olvashat.

Válogassuk szét a ruhákat

Abból biztosan nem lesz gond, ha ezt még beledobom – gondolják sokan, amikor a sötét kupacra hajítanak egy ruhadarabot, ami valójában nem odavaló. És hogy melyek azok a kategóriák, ami alapján egyáltalán el lehet dönteni, hogy mi hova való?

Úgy látjuk, hogy jellemzően négy csoport szerint érdemes szortírozni a szennyest:

  • fehér ruhák
  • sötét ruhák
  • színes ruhák
  • gyapjú és selyem ruhák

Azt tapasztaljuk, hogy a szennyes csoportosítását sokan elnagyoltan kezelik. Ez nemcsak a ruhák állapotára van rossz hatással, a „nemtörődöm” hozzáállás hosszú távon a készülékünket is tönkreteheti. Ennek oka, hogy az egymással keveredő ruhákhoz jellemzően egy, maximum kétféle mosószert adagolunk, de abból aztán jó sokat. Ez nem szerencsés megoldás. Ha minden mindegy alapon válogatjuk ki a ruhákat, akkor a különböző nedvszívó-képességű anyagokból készült darabok is keverednek egymással. Ez nem megfelelő súlyeloszlást eredményez, ami miatt a gép forgás közben rázkódik, a sok és aránytalan terhelés miatt meghibásodik vagy rosszabb esetben tönkremegy.

A rendszer nélkül válogatott ruhákhoz általában  a tisztítószert is ötletszerűen adagolják a készüléktulajdonosok, ami a készülék elszappanosodásához, és az előző pontban már említett, a mosószer és az öblítő túladagolásából eredő problémák kialakulásához vezethet. Javasoljuk ehelyett, a különböző ruhatípusokhoz, az adott anyaghoz illeszkedő minőségű és mennyiségű mosószert használjon!

A mosógép rendszeres karbantartása

Egy háztartási eszköz állapotának megőrzése érdekében akkor teheti a legtöbbet, ha azt rendszeres karbantartja. Ez az állítás fokozottan igaz a mosógépre, amit a legtöbben heti rendszerességgel használunk. Természetes, hogy ilyen körülmények között az alkatrészek a folyamatos terhelés következtében elhasználódnak. Ha nem figyelünk arra, hogy ezeknek az alkatrészeknek az állapotát megőrizzük, akkor ne csodálkozzunk azon, hogy idő előtt tönkremennek. Gondoskodjon Ön is a mosógépéről, ahogy a mosógép is gondoskodik Önről és arról, hogy minden nap tiszta ruhát ölthessen.

Milyen lépéseket végezzünk el a mosógép karbantartása során?

Ha az alábbi hat teendőt rendszeresen megismétli, biztos lehet benne, hogy készüléke meghálálja a gondoskodást – és ha el is romlik egyszer – évekkel meghosszabbíthatja a készülék élettartamát:

A rendszeres karbantartás elengedhetetlen a mosógép élettartamának maximalizálásában. Ne várjuk meg, amíg szerelőt kell hívni, az egyszerű karbantartást  mi magunk is elvégezhetjük, például a mosószer adagoló rendszeres tisztításával, a szűrő ellenőrzésével.

A tipikus hibák elkerülése és a rendszeres karbantartás mellett is adódhatnak olyan problémák, amikor egy szakemberre, vagy egy megbízható szakértő tanácsára van szükség. Ilyen esetekben forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz, ahol kérdéseit munkaidőben a +36 30 333 2269 telefonszámon, valamint chaten is felteheti.

Sokat számít, ha a mosógép megvásárlásakor, vagy legkésőbb a gyártói garancia lejárta előtt 60 nappal kiterjesztett garancia szerződést köt. Ezzel a lépéssel egyrészt szakértő kezekre bízhatja készülékét, ha az meghibásodik. Másrészt pedig a kiterjesztett garancia szerződés részeként élvezheti a javítási asszisztencia szolgáltatás minden előnyét, beleértve az ingyenes szerviz költségeket és a készülék el- és visszaszállítását. Bővebb információkért olvassa el a készülékbiztosítási szerződés megkötéséről szóló cikkünket!

Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol napról-napra osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat és hétköznapi történeteket.