Vízlágyító használata – megéri, vagy nem?

/ április 17, 2015/ Karbantartás, Oktató

Megosztó téma, mi is csak közel tízéves tapasztalattal a hátunk mögött mertünk hozzányúlni. De most aztán elérkezett az idő! Legfrissebb bejegyzésünkben arra vállalkozunk, hogy megpróbáljuk alaposan körbejárni a vízlágyító használatának gazdaságosságát érintő, nagyon hosszú ideje megválaszolatlan kérdést.

A vízlágyító használata nem feltétlenül gazdaságos döntés, hiszen a mosószerek általában elegendő vízlágyítót tartalmaznak. Akkor szükséges külön adagolni vízlágyítót, ha a víz túl kemény és/vagy a mosógépet nem lehet szétszerelni.

A vízlágyító paradoxon

„Ha minden mosáshoz adok, egy kettő az egyben tablettát, akkor az azt jelenti, hogy havonta 1600-2000 Ft körüli összeget költök vízkőtelenítőre. Ez azt jelenti, hogy nagyjából öt év alatt Calgon-ra költöttem egy új mosógép árát. Megéri ez nekem?” – ez a kérdés az elmúlt években már elég sok ügyfelünkben megfogalmazódott. Amikor újból és újból felmerül, minden alkalommal elmondjuk, hogy sajnos nem tudunk igennel vagy nemmel válaszolni. Jó hír viszont, hogy tudjuk, mikor és milyen szempontok szerint érdemes dönteni a vízlágyító használatáról. Az a helyzet ugyanis, hogy van, amikor megéri Calgont használni és van, amikor nem.

Egy biztos! A meghibásodások jelentős részét nem az okozza, hogy valaki használ, vagy nem használ vízlágyítót. A rendszeres karbantartás elmulasztása sokkal nagyobb szerepet játszhat egy készülék meghibásodásában.

Mikor gazdaságos a vízlágyító használata?

  1. Ha kemény a víz

Ahogy azt a szájbarágós Calgon reklámokból megtudhattuk, Magyarország nagy részén, tényleg kemény a víz. A kemény vízben nagyobb mennyiségben található magnézium és kálcium. Ezek az ásványi anyagok hő hatására kicsapódnak a vízből és rárakódnak a mosógép fontos alkatrészeire. Ez hosszabb távon a fontos alkatrészek korróziójához vezethet, azaz valóban árthat a készüléknek. A kemény vízben ráadásul a mosószer sem oldódik fel rendesen, így előfordulhat, hogy a ruhák nem lesznek elég tiszták.  Ha Ön olyan helyen él, ahol kemény a víz, akkor – ésszerű keretek között – érdemes vízlágyító tablettát használnia. Nem mindegy azonban, hogy pontosan mennyit és hogyan használ.

  1. Ha nem lehet szétszedni a mosógépet

Ha a vízlágyítót olyan készülékben használjuk, amelynek a mosóegysége, egybe van építve, nem szétszerelhetően, akkor ugyancsak indokolt annak használata. Az ilyen típusú mosógép vásárlásáról már több bejegyzésünkben is megpróbáltuk lebeszélni olvasóinkat, ügyfeleinket. Ha már úgy hozta a sors, hogy Önnek ilyen készüléke van, akkor azért célszerű vízlágyítót használnia, mert a lerakódásokra érzékeny szigetelése a csapágyaknak és maga a csapágy sem cserélhető ezeknél a mosógépeknél. Ha ezt kikezdi a vízkő, és azt ki kell cserélni, akkor a komplett gépet le kell cserélni. Ezekre a jellemzően olcsóbb és silány minőségű gépekre érdemes az átlagosnál is jobban odafigyelni, mert ha elhanyagolja a karbantartást, akkor szinte biztos, hogy záros határidőn belül meghibásodik, vagy teljesen tönkremegy.

Amikor nem éri meg használni a vízlágyítót

Azzal mi sem értünk egyet, hogy mindig mindenkinek muszáj Calgont használnia, vannak helyzetek, amikor ez tényleg nem indokolt, ha úgy tetszik pénzkidobás.

  1. Nem kemény a víz

Szerencsére azért van olyan szeglete is ennek az országnak, ahol nem kemény a víz. Azok, akik ilyen helyen laknak, véleményünk szerint nem kell, hogy vízlágyítót használjanak. Azt, hogy Ön ezek közé a szerencsések közé tartozik-e, a Magyar Víziközmű Szövetség hivatalos térképen akár most azonnal ellenőrizheti.

A vízlágyító használatának eldöntésében segítséget nyújt hazánk vízkeménységi térképe..

  1. Ha a mosószer elegendő vízlágyítót tartalmaz

Itt kell megjegyeznünk, hogy a mosószerek nagy része alapból tartalmaz vízlágyítót, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy megakadályozza a normál keménységű víz okozta lerakódásokat. Egyre többen használnak olyan modern készülékeket, amelyeknek az adagolója felhabosítja a vízlágyítót is tartalmazó mosószert. Ezekbe a készülékekbe fölösleges vízlágyítót tenni a mosószer mellé, mert a feldúsított adalékanyag elegendő a vízkő lerakódásának megakadályozásához, ráadásul, ha túladagolja a Calgont, felhabzik a mosószer és leállítja a gép a mosást.

Összegzés

A fentieken felül még nagyon sok olyan szempont merülhet fel, ami alapján még bonyolultabb megválaszolni a bejegyzés címében feltett kérdést. Egy biztos! A helyes adagolásra mindenképpen érdemes ügyelni, és a fent említett szempontokat egy szakértővel is megvitatni. Ha a témában tanácsot szeretne kérni, vagy a bejegyzés kapcsán felmerült Önben pár kérdés, ne habozzon, keresse ügyfélszolgálatunkat munkaidőben a +36 30 333 2269 telefonszámon. Kérdéseit chaten is felteheti.

Tudta?

A Business Box javítási asszisztencia szolgáltatásának része ingyenes tanácsadói szolgáltatásunk is. Ha vásárlás előtt olyan szakértőtől szeretne tanácsot kérni, aki a készülékek működésével, használatával, valamint a jellemző meghibásodásokkal kapcsolatban is tud tanácsot adni, forduljon hozzánk bizalommal.

A mosógép rendeltetésszerű használat mellett is meghibásodhat, például a vízkőlerakódástól. A mosógép állagmegóvásának érdekében kössünk kiterjesztett garancia szerződést, mely magában foglalja az ingyenes javítási asszisztencia szolgáltatást is. A készülékbiztosítás megkötéséről tájékozódhat honlapunkon.

Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol napról-napra osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat és hétköznapi történeteket.