Hogyan védekezzünk villámkár ellen

/ május 27, 2015/ Egyéb, Javítási asszisztencia, Karbantartás

Olvasási idő: 2 perc

A nyárral nem csak a forróság, a strandszezon és az utazások ideje köszönt ránk, de a meleg következtében megérkeznek a viharok is. Az időjárás előrejelzések szerint idén bőven lesz részünk bennük, és így a villámlások sem fogják kímélni környezetünket. Szépsége miatt sokan szeretik, ha villámlik, de az elektromos készülékeink biztos, hogy nem.

villam

Az áramot használó gépek feszültségtűrő képessége eltér egymástól.
Minél egyszerűbb egy elektromos készülék, annál jobban tűri a túlfeszültséget, de rendszerint nem is asztali lámpánkat, hanem a borsos áron vásárolt notebookunkat vagy új, nagyképernyős tévénket féltjük a villámkártól. Ennek ellenére sajnos időről időre megtalálhatja eszközeinket egy arra tévedt villám.

Készülékeinkben a túlfeszültség a villámcsapás másodlagos hatásaként jön létre, igaz ugyan, hogy csupán egy ezredmásodpercig tart, de ennyi idő alatt is használhatatlanná tudja tenni a gépet. Ha nem vagyunk biztosítva villámkár ellen, akkor dobhatjuk a szemétbe a készüléket, de ha biztosítva vagyunk, akkor is kétséges, hogy megkapjuk-e a pénzünket vagy annak legalább töredékét. Ráadásul, ha szerencsénk van és pozitív döntést hoznak kérelmünkben, akkor is hosszú idő, míg a számlánkra vándorol valamicske pénz, ezért sokkal célszerűbb megelőzni, mint kezelni a bajt.

Ügyfélszolgálatunk azt javasolja, hogy a TV és számítógép mindig túlfeszültség védett elosztóra legyen kötve. A háztartási gépeink a fürdőben, konyhában általában védett, földelt hálózaton vannak, ezzel szemben a tévé és a számítógép gyakorlatilag védtelen a villám és így a villámkár ellen. Azonban ha túlfeszültség védett elosztóra kapcsoljuk őket, akkor hiába csap be a villám és ugrik fel a túlfeszültség akár több ezer voltra is, készülékeinknek nem eshet baja.BN-1391000016_2

Ebben az esetben a rendszer ugyanis a másodperc töredék idejére blokkolja az áramkört, vagyis a villám okozta túlfeszültséget nem engedi a gépünk közelébe. Ilyen minimális ideig tartó áramkimaradást sem a TV sem a számítógép nem érez meg, így ki kapcsolni sem fognak, ami esetleg kellemetlen lenne számunkra. Amennyiben a készülékeink rendelkeznek valamilyen perifériával, azaz külső eszközzel, például nyomtatóval vagy set top box-szal úgy azokat is érdemes a túlfeszültség védett elosztóra kapcsolni.

Amennyiben nem tudja, hogyan néz ki, vagy hol és mennyiért lehet ilyen speciális elosztókat kapni, úgy hívja ügyfélszolgálatunkat vagy keressen meg minket chaten! A kérdéssel kapcsolatban bármikor készséggel segítünk Önnek.

További információ:

[email protected]

+36 30 333 2269

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post