Hogyan védekezzünk villám okozta kár ellen

/ május 27, 2015/ Oktató, Tanácsadás

A nyárral nem csak a forróság, a strandszezon és az utazások ideje köszönt ránk, de a meleg következtében megérkeznek a viharok is. Az időjárás előrejelzések szerint idén bőven lesz részünk bennük, és így a villámlások sem fogják kímélni környezetünket. A villám kétségkívül látványos jelenség, szépsége miatt sokan is szeretik, ha villámlik, de az elektromos készülékeink biztos, hogy nem.

A villám hatásaitól túlfeszültség védelmet biztosító, úgynevezett szünetmentes tápegységgel óvhatjuk meg értékes elektromos berendezéseinket.

Hogyan hat a villám az elektromos készülékekre?

Az áramot használó gépek feszültségtűrő képessége eltér egymástól.
Minél egyszerűbb egy elektromos készülék, annál jobban tűri a túlfeszültséget, de rendszerint nem is asztali lámpánkat, hanem a borsos áron vásárolt notebookunkat vagy új, nagyképernyős tévénket féltjük a villámkártól. Ennek ellenére sajnos időről időre megtalálhatja eszközeinket egy arra tévedt villám.

Készülékeinkben a túlfeszültség a villámcsapás másodlagos hatásaként jön létre, igaz ugyan, hogy csupán egy ezredmásodpercig tart, de ennyi idő alatt is használhatatlanná tudja tenni a gépet. Ha nem vagyunk biztosítva villámkár ellen, akkor dobhatjuk a szemétbe a készüléket. Ha biztosítva vagyunk, akkor is kétséges, hogy megkapjuk-e a pénzünket vagy annak legalább töredékét. Ráadásul, ha szerencsénk van és pozitív döntést hoznak kérelmünkben, akkor is hosszú idő, míg a számlánkra vándorol valamicske pénz, ezért sokkal célszerűbb megelőzni, mint kezelni a bajt.

A villám hatása ellen megvédhetjük készülékeinket

Ügyfélszolgálatunk azt javasolja, hogy a TV és számítógép mindig túlfeszültség védett elosztóra legyen kötve. A háztartási gépeink a fürdőben, konyhában általában védett, földelt hálózaton vannak, ezzel szemben a tévé és a számítógép gyakorlatilag védtelen a villám és így a villámkár ellen. Azonban ha túlfeszültség védett elosztóra kapcsoljuk őket, akkor hiába csap be a villám és ugrik fel a túlfeszültség akár több ezer voltra is, készülékeinknek nem eshet baja.BN-1391000016_2

Ebben az esetben a rendszer ugyanis a másodperc töredék idejére blokkolja az áramkört, vagyis a villám okozta túlfeszültséget nem engedi a gépünk közelébe. Ilyen minimális ideig tartó áramkimaradást sem a TV sem a számítógép nem érez meg, így ki kapcsolni sem fognak, ami esetleg kellemetlen lenne számunkra. Amennyiben a készülékeink rendelkeznek valamilyen perifériával, azaz külső eszközzel, például nyomtatóval vagy set top box-szal úgy azokat is érdemes a túlfeszültség védett elosztóra kapcsolni.

Fontos tudni, hogy a kiterjesztett garancia és baleseti garancia sem vonatkozik a villám okozta meghibásodásra, a villámkár ugyanis elemi kárnak számít. Amikor biztosítást kötünk a házra, lakásra, nézzünk utána a biztosít nyújtotta lehetőségeknek és vonjuk be az értékes elektromos berendezéseket is a szerződésbe.

Amennyiben nem tudja, hogyan néz ki, vagy hol és mennyiért lehet ilyen speciális elosztókat kapni, úgy hívja ügyfélszolgálatunkat vagy keressen meg minket chaten! A kérdéssel kapcsolatban bármikor készséggel segítünk Önnek.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

+36 30 333 2269

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk