Karbantartás otthon – minden, amit tudni akartál

/ június 19, 2015/ Javítási asszisztencia, Karbantartás

Legyen az kicsi vagy nagy háztartási gép, óriási a verseny a piacon. Majd minden szegmensben legyen az villanyborotva vagy mosógép, egyre több a szereplő, mind több márka kínálja, mind nagyobb számban készülékeit. Az árverseny nem egyszerű történet, így jobb híján egyebekkel kampányolnak a márkák, egyre többet hallani a megnövelt garanciaidőről és a „karbantartás nem szükséges” kissé hamisan csengő mondatot.A rendszeres karbantartás még a technológiai szempontból elavultnak nevezhető készülékeket is működőképes állapotban tartja, elég, ha csak a veterán autókra gondolunk. Ugyanígy működik az elv a háztartási gépek esetében is.

Valóban szükségtelen a rendszeres karbantartás?

Ez sajnos nem egészen így van, bár tény, hogy rengeteget fejlődött ezen a téren a különböző termékcsaládok technológiája.

  • a kávéfőzők már automata vízkőtelenítő programmal rendelkeznek,
  • a hűtőszekrények No Frost technológiával, vagyis nem kell manuálisan leolvasztani őket,
  • a borotvák pedig olajozzák saját magukat.

Ez mind szép és jó, de nem jelenti azt, hogy ne kellene időnként karbantartani őket.

Amiben mozgó alkatrész van, az előbb nem utóbb meg fog hibásodni. Ez mindig is így volt és gyaníthatóan még egy jó darabig így is marad. Azonban, ha mi magunk odafigyelünk háztartási gépeinkre és időnként karbantartjuk őket, akkor bizony ez az idő jó sok évvel kitolható.

Karbantartással az elavulás ellen

A fentieknél maradva legyünk szkeptikusak egy picit a gyártók szlogenjeivel kapcsolatban, hiszen ez a biznisz a cserére épül. Mobiltelefont akkor veszünk, ha megunjuk a régit, mert elavult, de mosógépet akkor, ha elromlik. A példánál maradva, mikor romlik el egy mosógép? Akkor, ha nem rendeltetése szerint használjuk és akkor is, ha nem figyelünk oda rá, csak mosunk vele fejvesztve. Bizonyos mosószer márkák ugyan felhívják rá a figyelmet, hogy védekezni kell a kemény víz ellen, de ezt mi magunk is könnyedén megtehetjük házilag.

A kávéfőző igaz ugyan, hogy vízkőteleníti magát, de havonta legalább egyszer ezt tegyük meg mi magunk is. Az úgynevezett központi egységet is ki kell venni és át kell mosni, még ha erre nem is hívják fel a figyelmet. A villanyborotvák pedig a legritkább esetben olajozzák magukat. Ezt legalább háromhavonta egyszer meg kell tenni. (Ahol fém ér fémhez ott hő keletkezik és rongálódás van, még ha az ellenkezőjét is állítja a gyártói oldal.)

Persze az összes készüléket felsorolni kevés lenne egy cikk. A legelterjedtebb készülékek karbantartásáról már írtunk, a keresőt használva itt a blogon sok jó tippet lehet találni. Össze is gyűjtöttünk néhányat.

Karbantartás tippek mindenkinek

Sokszor nem tudhatjuk, hogy mit is kell tenni, de erre van a Business Box ügyfélszolgálata, hívjuk őket kérdésünkkel, és ha megfogadjuk az egyszerű válaszokat a karbantartást illetően, akkor egészen biztos, hogy jó pár évvel megnöveljük készülékünk élettartalmát.

A szervizköltségektől is megkímélhetjük magunkat, ha a gyártói garancia lejárta előtt minimum 60 nappal kiterjesztett garancia szerződést kötünk a már birtokunkban lévő háztartási gépekre. Érvényes szerződés esetében ugyanis a javítási aszsisztencia és a szerviz ingyenes.