Tévé vagy számítógép – Van még különbség?

/ július 1, 2015/ TV

A televízió története izgalmas kérdés technika történeti szempontból. Kevés olyan termékcsalád van, amelyre ennyire jellemző a hirtelen innováció, majd a megtorpanás, az egy helyben álló útkeresés, szemben például a folyamatosan fejlődő számítógépekkel. Olyan nagy váltásokra gondolunk, mint a színes tévék valamikori megjelenése, vagy a már szintén távolabbi CRT tévé készülékek LCD technológiára való váltása.

A tévé innovációinak sorában számos fejlesztés lett a feledésé, mint például a plazma tévé, és a 3D sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A nem minden tévé fejlesztés állta ki az idő próbáját

A legutolsó látványos innováció a képernyő mélységének az eltűnése, azaz a lapos készülékek megjelenése volt, ezután következett az egy helyben tipródás. A technika kereste saját magát: Plazma vagy LCD? Mára világossá vált, hogy a plazma bukta a küzdelmet és maradt az LCD. Pontosabban annak örököse a LED és az OLED technológia. Mostanra az is kiderült, hogy a forradalmi váltásnak titulált 3D technológia is csúfos vereséget szenvedett a nézők tetszés indexén.

A smart tévé annyival többet tud korai elődjeinél, hogy szinte nem is lehet összehasonlítani őket. Míg a tévé eredendően a műsorok vizuális megjelenítését szolgálta, az okos tévé nemcsak szórakoztató központ, de a munkában, tanulásban is nagy hasznát vehetjük.

Egy dolog maradt, ami úgy tűnik, működik, ez pedig nem más, mint a smart azaz okos tévék megjelenése. Érdekes, hogy a fejlődés iránya tulajdonképpen nem más, mint az internetes eszközök integrálása, hiszen egy mai tévé valójában nem más, mint számítógép nagy képernyővel. A készülékek jóval túlmutatnak a valamikori klasszikus tévéken, melyek egyetlen funkciója a műsorok vizuális megjelenítése volt.

Van még különbség a tévé és a számítógép között?

Azt, hogy a tévé és a számítógép között nem sok különbség lesz hamarosan már régen látni lehetett, amikor az alkatrészek amik bele kerülnek szinte ugyanazok lettek. Az egyre több Set Top Box miatt meg kell jegyeznünk, hogy a Set Top Box használata esetén a TV csak egy monitor hangszórókkal, a műsor megjelenítését végzi csak, magának a műsornak a dekódolását a beltéri egységre bízzuk – kvázi kihasználatlanul hagyjuk a tévékészülék képességeit. Ez azonban megváltozik az okos tévé térnyerésével és újra a televízió fogja adni a lényeget, a műsort is.

Mit tud az okostévé, amit a hagyományos nem?

Körülbelül azt, amit a számítógépünk. Sőt, az igazi kulcsszó itt is a Wi-Fi, az internet kapcsolat. Egy ilyen televízión ugyanúgy szörfölhetünk a neten, mint az asztali gépünkön, tartalmakat kereshetünk a Google keresőjével, Facebookozhatunk, YouTube videókat tölthetünk le, vagy éppen életnagyságban Skypolhatunk a barátainkkal. Ez az a pont, ahol a tévé nagyot tud robbantani, vagyis a méret és a felbontás.

A tévé kijelzője egy notebook vagy monitor méretének sokszorosát tudja kínálni, ha pedig mindezt Full HD, vagy ne adj’ Isten a mostanság megjelenő UHD felbontás mellett, akkor az élmény garantált lesz. Amikor a távol élő nagymama életnagyságban toppan a nappaliba Skypeon keresztül, az felejthetetlen. A játékok is élvezetesebbek, melyeket szintén letölthetünk a gyártói oldalakról vagy csak simán az internetről. Ha valaki még nem próbálta, érdemes kacérkodni a gondolattal, hiszen egy okos tévével valójában egy otthoni szórakoztató központot kapunk.

Ahhoz azonban, hogy ez a szórakoztató központ hosszú ideig szolgálja a családot, meg kell tennünk bizonyos lépéseket. Például  kiterjesztett garancia és a baleseti garancia szolgáltatás igénybevételével.

Milyet vegyek? Melyik a jó? Mennyiért lehet ilyet venni? Ez az igényektől függ, Ügyfélszolgálatunk segít a választásban chaten vagy telefonon. Itt, alul kommentekben várjuk a tapasztalatokat, véleményeket.