Hova lettek a TV csatornák? Csatornakiosztás változás

/ július 3, 2015/ Tanácsadás, TV

A csatornakiosztás változás mindig nagy tortúra. A legtöbben úgy találkozunk vele, hogy leülünk a kedvenc műsorunkat megnézni és a jól megszokott programhelyet kiválasztva üres képernyőt látunk vagy a Hangyák Háborúját. Persze ha tudunk is róla előre, hogy lesz változás – mert bejelenti a szolgáltatónk – nem tudhatjuk melyik csatorna hová fog kerülni, emiatt lehetetlen erre a helyzetre előre felkészülni.

A csatornakiosztás megváltoztatása azzal a bosszantó következménnyel járhat, hogy áthelyeződnek a kedvenc tévéműsoraink, és újra be kell állítani őket.

Kit érint a csatornakiosztás változás?

Mindenkit, akinek kábeltévéje vagy műholdas tévéadása van. Azokat is, akik a földfelszíni műsorszórást veszik igénybe vagy MindigTV ügyfelek. Az IPTV előfizetők ilyenkor szerencsés helyzetben vannak, az internet alapú technológia miatt náluk nem változik semmi. Annál inkább a kábeltévén!

Mi történik csatornakiosztás változáskor?

A tv csatornákat rádióhullámként sugározzák, mint a rádiót. A 47 MHz és 862 MHz közötti hullámhosszokon (frekvencia) vannak a csatornák, össze-vissza. A kábeltévénél hasonló a helyzet, de a hullámok nem a levegőben terjednek, hanem a kábelben.

A műholdas technika kicsit más, de amikor a műholdvevőnk megkapja az adást, onnantól úgy működik, mint a kábeles. A csatornakiszotás változáskor ezeket a frekvenciákat keverik meg. Mint amikor egy kártya paklit megkeverünk. Persze a mérnökök tudják, hogy melyik csatorna melyik MHz-en volt és utána melyiken lesz, de ezt jobb, ha nem mi tartjuk fejben. A mai TV készülékek úgyis automatikusan megkeresik és megjegyzik azokat a frekvenciákat, amiken van műsor.

Hogyan végezhetjük manuálisan a csatornák beállítását?

Ez pedig már ismerős szinte mindenkinek, akinek volt valamikor új TV-je.  Az új TV-t be kellett állítani. Megkeresni a csatornákat, elnevezni őket, van aki a sorrendet is változtatja. Most is ezt kell tennünk. Mintha új lenne a TV készülék, újra beállítani. A legtöbb TV menüjében a beállítások között ott van első helyen a csatornák beállítása.

Olyan menüpontot keressünk lehetőleg, hogy automatikus csatornakeresés vagy automatikus csatorna beállítás. Ezzel sok időt spórolunk magunknak. Persze így a műsorok nem ahhoz a távirányító gombhoz lesznek rendelve, mint amelyiken eddig megszoktuk!

Erre a legtöbb TV gyártója gondolt és van rá lehetőség, hogy megváltoztassuk a sorrendet, viszont ez általában nem egyszerű és mivel egyesével kell változtatni, ezért sok időbe kerülhet. Érdemes felkészülni, hogy akár fél órát a TV előtt fogunk tölteni a csatornák helyeit állítgatva.

Ha nem találja a csatornákat a TV újra beállítása után sem, hívja bátran a Business Box Ügyfélszolgálatot. Kollegáink segítenek, hogy melyik TV típuson mit és hol kell keresni. Chaten és itt alul a kommentek közt is várjuk a kérdéseket vagy akár facebook oldalunkon.