Idő – A gépiesített háztartási eszközeink ajándéka

/ július 10, 2015/ Inspiráló

Van egy csipetnyi abszurdum, vagy logikai ellentmondás a háztartási gépek célja és a mai innováció között. Mégpedig az idő. A mai nagy háztartási gépek mindegyike – szakszóval fehéráru – az elektromos áram feltalálását követő 30 éven belül született meg. Mint egy kiszáradt sivatag az esőt, úgy várták az emberek, hogy gépesítve legyenek a mindennapi idejüket kitöltő munkafolyamotok.

A technológia fejlődésével a korábban ajándékként megélt idő értéke elvész. Egyrészt, mert olyan természetessé vált, hogy fel sem fogjuk ezt az értéket, másrészt, mert lemaradásban vagyunk az eszközeinktől. Nem értjük hogyan működnek.

Hűtés, mosás, sütés

Ezek a területek lettek a legkorábban gépesítve. Gondoljunk csak bele, míg a kézzel történő mosás 2-3 órába is beletelik, addig egy automata mosógéppel gyakorlatilag ennek az időnek minden perce felszabadul, melyet aztán magunkra és a családunkra fordíthatunk. Ez az idő pedig, ha belegondolunk nagyon sok. Meg tudjuk tanulni a gyerekkel a holnapi leckét, átmehetünk a barátunkhoz, vagy éppen megnézhetjük a Gyűrűk Ura valamelyik epizódját vagy akár több inspiráló videót a TED-en, az is bőven belefér. Itt is van rögtön egy, ami pont erről szól.

A gyors innováció miatt degradálódott az idő értéke

Sajnos azonban az az idő, amit korábban luxusnak éltünk meg, az mára teljesen természetessé vált számunkra, egyszerűen megszoktuk és már nem ajándékként éljük meg. Az informatika és egészében a digitális technika rohamos fejlődésével, melyet a háztartási gépeinkbe is beépítenek, történt valami. Az, hogy lemaradtunk.

Nem tudunk lépést tartani a fejlesztésekkel, így nem értjük saját gépeink működését, sőt még kezelni sem tudjuk őket! Ha valami fennakadás van, vagy nem úgy működik a dolog, ahogy kellene, akkor állhatunk neki saját eszközeink kezelését tanulni az interneten vagy a termékadatlapokon.

A korábban ajándékba kapott idő, így egy kissé meg lett kurtítva, de a Business Box Javítási asszisztencia ezt vissza tudja adni nekünk, hogy ne a gépeink kezelését tanuljuk szabadidőnkben. Helyette foglalkozzunk a családunkkal, éljünk a hobbinknak.

Ha bármit nem értünk egy készülékkel kapcsolatban, hívjuk az ügyfélszolgálat szakembereit és órák helyett percek alatt kapunk választ a kérdéseinkre, hogy az így visszanyert időt arra fordíthassuk, amire igazán szeretnénk.

Első lépésként azzal segítünk, hogy tippeket, segítséget adunk rendszeresen itt, a blogunkon a háztartási gépek használatához, karbantartásához. Iratkozz fel az értesítőnkre, hogy ne feledkezz el rólunk, rögtön megkapd a legfrissebb tippeket, ötleteket.