Forróság ellen levegővel – laptop portalanítás

/ július 13, 2015/ Laptop, Szerviz

Az ember játszik a számítógépén, filmet néz, vagy csak éppen csetel, a gép pedig gondol egyet és leáll. Az esetek többségében ilyenkor az első reakció az ijedség: „Ennek vége, elromlott, irány a szerelő”. Ha ilyen történik, nem kell rögtön papért kiáltani az esetek többségében arról van szó, hogy túlmelegedett a számítógép vagy a laptop, és ezért leállt.A laptop szellőzéséről a ventilátor gondoskodik, nekünk pedig arról kell gondoskodni, hogy időszakos karbantartásként portalanítsuk a ventilátort.

Mi a jó abban, hogy leáll a számítógép?

Valójában ez egy nagyon is hasznos funkció. Elsősorban a zártabb notebookoknál és kisebb társaiknál a netbookoknál szokott előfordulni a probléma. Régebben, ilyen esetben, amikor a gyártók még nem találták ki az automatikus kikapcsolást, leégett a processzor, a gépet pedig valóban dobhattuk a kukába. A biztonsági kikapcsolás tehát nagyon is hasznos dolog és arra is felhívja a figyelmet, hogy túlporosodott a számítógép belseje.

A laptop szellőztetése mindig szükséges, de a forró, kánikulás időszakban különösen fontos. Ha ezt nem biztosítjuk, illetőleg rendszeres időközönként nem tisztítjuk a gépet, akkor előbb nem utóbb bizony baj lesz. Ha leáll a számítógép, mindenképpen tennünk kell valamit, de nem kell rögtön a szervizbe vinnünk a gépet, hiszen a probléma otthon is orvosolható.A laptop túlmelegedését különböző állványok, hidak, és persze hűtőventilátoros padok alkalmazásával előzhetjük meg.

A laptop túlmelegedésének megelőzése

A lényeg, hogy a gépnek megfelelő szellőzést kell biztosítani, amit egy pár ezer forintos kiegészítőből könnyedén megoldhatunk. Ez lehet komplett notebook pad vagy állvány, esetleg valamilyen magasító. A legjobb, amelyikben van USB-s ventilátor is, mert ez pluszban hűti a processzort. Ha nem akarunk, vagy nem tudunk erre költeni, akkor végső soron megteszi az is, hogy aláteszünk valamit, például egy vaskosabb könyvet.

Ha már baj van és magától leállt a számítógép mindenképpen ki kell tisztítsuk. Ha asztali PC-ről van szó, akkor pofon egyszerű a dolog: levesszük a házat és kiporszívózzuk. A laptop portalanítás már más, nem biztos, hogy érdemes szétszednünk, mert esetleg megrepesztjük valahol, vagy nem tudjuk összerakni. A legjobb megoldás a sűrített levegős portalanítás, ami spray formájában szintén nem túl borsos áron kapható. Továbbá a nyílásoknál itt is porszívózhatunk, nem túl látványos, de azért valamit számít.

A túlmelegedés oka: a kiszáradt paszta

A legtöbb esetben azonban ha már érezzük, hogy melegszik a gépünk egy teljes belső portalanítás és újrapasztázás fog csak segíteni. Milyen paszta? A számítógépek, így laptopjaink, tabletjeink leginkább melegedő alkatrészeinek a jobb helőadásáért egy kis zselés anyag a felelős. Ez biztosítja, hogy a melegedő felület (pl. processzor) és a hőt elvezető fém alkatrészek a lehető legjobban tapadjanak egymáshoz, ne legyen köztük levegő.

A kiszáradt paszta is okozhatja a laptop, notebook, vagy desktop túlmelegedését.Ez a paszta vagy zselé (néha csak kis zselés párnák) azonban kiszárad, mint fent a képen. A minőségétől függően néhány hónap vagy néhány év alatt. A legjobbak akár 2 évig is bírják. Tovább egyik sem! Tehát érdemesebb inkább évente kicseréltetni a pasztát. Ezt a legtöbb notebook szervizben megcsinálják, persze nem mindenhol használják a legjobb alapanyagot vagy van ahol lassabban dolgoznak, ezért érdemes megkérdezni a Business Box Ügyfélszolgálatot, hogy kit ajánlanak, kivel vannak jó tapasztalatok.

Az a legkézenfekvőbb megoldás, ha a kiterjesztett garancia szolgáltatáshoz járó ingyenes javítási asszisztenciát veszik igénybe. Ennek mikéntjéről Fogalomtár című bejegyzésünkben olvashatnak.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

+36 30 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk