Milyen mosógépet vegyek?

/ július 17, 2015/ mosógép

A mosógép pontosan az a termékkategória, amelynél az új vásárlása általában a régi cseréjét jelenti. Kevesen veszik életük első mosógépét úgy, hogy nincs korábbi tapasztalatuk már valamelyik típussal.

Ha a régi elromlik, vagy már nagyon idejét múlt, akkor kerül napirendre az új mosógép vásárlása és felmerül a kérdés: Milyen mosógépet vegyek?

Milyen mosógépet vegyek?

A statisztikák szerint ma hozzávetőleg 10 évente cserélünk mosógépet, a termékcsalád pedig ennyi idő alatt rengeteget fejlődik, ráadásul közben lehetséges, hogy szokásaink, igényeink is változtak.

A mosógép energiaosztálya

Van egy szempont, ami talán mindenkinek mérvadó, függetlenül attól, hogy agglegény-e vagy nagy családban él. Ez pedig energiahatékonyság kérdése. Minden készüléken kötelező feltüntetni, így az ez irányú tájékozódás nem nevezhető bonyolultnak. Általában, minél jobb egy gép energiahatékonysága, annál drágább is, de nem érdemes spórolni rajta, mivel idővel a villany- és vízszámlán megtérül az ára.

Jelenleg az „A++++” a legjobb. Amit fontos megjegyeznünk, hogy „A++” alatt ne vegyünk, mert nem érdemes. Az olcsóbb mosógép árkülönbözete elmegy villany és vízszámlára. Bár ma már nem is nagyon vannak A+-nál alacsonyabb besorolásúak.

Ha konkrétan kíváncsiak vagyunk, hogy számunkra mi a legideálisabb, hiszen ez mindenekelőtt a mosás mennyiségének és számának a függvénye, tájékozódjunk a Business Boxnál és választ fogunk kapni az annyira nem is egyszerű „Milyen mosógépet vegyek?” kérdésünkre.

Mosogépvásárlás főbb szempontjai

Mosható ruha mennyisége (kg)

Amikor végignézzük a kínálatot észrevehetjük, a legáltalánosabb ruhatöltet 6kg. Igazából ennyi elég is egy kis családnak (3 fő) vagy egy párnak. Azonban minél több emberre kell mosnunk, annál kevesebbnek fogjuk érezni azt a max. 6 kg ruhát, amit a gépbe tehetünk.

Gondoljuk végig hány főre és milyen gyakran kell mosnunk a következő 8-10 évben. Hiszen nem csak 1-2 évig akarjuk használni a mosógépet, viszont idővel a terhelés (a család mérete) változhat.

Inkább vegyünk nagyobb teherbírású mosógépet, mint hogy idővel naponta kétszer kelljen beindítani a kis mosógépünket. Ugyanis a napi 2 mosás rövid idő alatt tönkreteszi a mosógépet.

Centrifuga fordulatszáma

A centrifuga maximális fordulatszáma részebn arra is utal, hogy mennyire robosztus a csapágyazása, tengelye a mosógépnek. Ez a tartósság szempontjából nagyon fontos.

Nem elhanyagolható a szárítási hatékonyság sem, ami függ attól, mennyire gyorsan pörgeti a centrifuga a ruháinkat, de nincs jelentős különbség az 1200 és 1400 fordulat között ruha szárításban. Annél inkább a csapágy megbízhatóságában.

Alapvetésként azt mondjuk, hogy 1200 fordulat / perc alatti teljesítményű mosógépet ne vegyünk meg.

További szempontok, amik alapján szűrhetünk

A mosógépvásárlás további szempontjai már valamivel bonyolultabbak. Ennek az oka, hogy egyre több funkció kerül integrálásra, ráadásul ezek gyártónként változhatnak, így nehéz eldönteni, hogy mire is van szükségünk. Az pedig még inkább bonyolultabb kérdés, hogy mi az, ami valóban hasznos opció és mi az, ami csak marketingfogás a gyártó részéről.

Példának okáért hasznos-e a gyorsmosás opció? Egyre több készülék kínál 15 perces mosási idővel programot, igen ám, de valóban tiszták lesznek ennyi idő alatt a ruhák? Aztán ott van az Eco program, vajon valóban csökken ettől az energiafogyasztás, meg fog látszani a pénztárcámon? Fontos a digitális kijelző? Nagyon trendinek tűnik, de érdemes-e vajon plusz összeget fizetnem azért, hogy a mosógépem sms-t küld a telefonomra, hogyha lejárt a program?

Valójában csak pár példát emeltünk ki, de bőven lehetne még folytatni a felmerülő kérdések sorát. A mosógépvásárlást tehát érdemes jól átgondolni, hiszen ezek mindegyike befolyásolhatja az adott készülék árát. Sajnos nem is olyan egyszerű megtalálni az ár-érték arányban számunkra legideálisabb gépet, így, ha valamit nem értünk, vagy csak tájékozódni szeretnénk, forduljunk nyugodtan a Business Box Ügyfélszolgálatához.

Kérjen segítséget a döntésben

A Business Box véleménye szerint a legfontosabb összetevő, hogy mennyire megbízható a mosógép, amit megvásárolunk. A megbízhatóság hosszú távon derül csak ki, tapasztalatunk szerint 4-5 év alatt a többszöri, esetleg hetekig tartó javítás kényelmetlensége mellett  egy új mosógép árát is otthagyhatják a szervizben azok a vásárlók, akik a megbízhatatlanabb típusokból vásárolnak. Éppen ezért a Business Box bárki számára ad tanácsot azügyben, hogy a felhasználási szokásaihoz legmegfelelőbb és megbízható készüléket vásárolja meg.

Kérje tanácsunkat chaten, itt az oldal jobb alsó sarkában vagy telefonon a +36 30 333 22 69-es telefonszámon. Segítünk Facebook oldalunkon, de figyelemmel kísérjük a facebookos „Milyen mosógépet vegyek?” csoport életét is.