Diótörés – mosódió a háztartásban

/ július 24, 2015/ mosógép, mosószer, Ügyfeleink véleménye

Némi túlzással valaki vagy lelkesedik az új dolgokért és kritika nélkül imádja azokat, vagy mereven elutasít mindent, amivel még nem volt alkalma találkozni. Azonban, ha kicsit mélyebbre nézünk a dolgokba, akkor általában az a tapasztalatunk, hogy a kettő között van az igazság, nincs ez másként a mosódió esetében sem.

Bár a mosódió már évszázadok óta alkalmazott módszer a ruhák tisztán tartására, mi, európaiak még csak most kezdjük felfedezni, mint a kemikáliákat helyettesítő, természetes eredetű mosószert.

Mi az a mosódió?

A mosódió egy régi, nálunk azonban új keletű formája a mosószernek.  Latin nevén a Sapindus mukorossit, mosófát vagy szappanfát már több száz éve használják a mosáshoz, csak éppen nem nálunk. Mivel Délkelet-Ázsiában terem, így használata mindenekelőtt ezen a vidéken terjedt le (Nepál, Pakisztán, India stb.). Mivel Európában nem él ez a növény, így mi jobb híján a hasonló eredményességgel dolgozó hamuval mostunk a vegyszerek előtti időkben.

Ami fontos, hogy a dió kérgében lévő szaponin nevű anyag alkalmas a szennyeződések eltávolítására, vegyszer nélkül tudunk mosni vele, de csak a szintén természetes eredetű szennyeződést tudjuk eltávolítani. Az olajfoltot vagy a festéket nem fogja kihozni, ahogy a durvább foltokat sem. Zárójelbe itt meg is kell jegyezni, hogy a kisebb szennyeződések teljesen vegyszermentesen sima meleg vízzel is eltávolíthatóak a mosógép mozgásából adódóan. Érdemes egyszer kipróbálni, főleg, ha szeretünk valamit költséghatékonyan csinálni.

Ha a zöld mosás hívei vagyunk jó választás lehet a mosódió, ugyanakkor az úgynevezett szappan csak 13-14%-os koncentrációban található meg benne, így érdemes magas hőmérséklet mellett mosni vele. Figyelni kell arra is, hogy valóban mosódiót vegyünk. Mosódió, mosógolyó néven ugyanis már forgalomban vannak egyéb csodát ígérő mosási megoldások is.

Ezeknek a működése rendszerint nagyon titokzatos, ami intsen bennünket is óvatosságra. Ha a termékleírásban olyanokat olvasunk, hogy „mosás során az alkotóelemek egymással reakcióba lépnek, és átalakítják a víz struktúráját” vagy hasonlókat, akkor inkább mellőzük a dolgot, vagy érdeklődjünk független szakembernél, például a Business Box ügyfélszolgálatán.

Milyen módon alkalmazható a mosódió?

Figyelem! A mosódió szétválhat, morzsolódhat! Csak valamilyen vászont vagy egyéb erős anyagú, de puha zsákban, tarisznáyaban tegyük be a mosógépbe. Eldugítja a szűrőt, beleakadhat a szivattyúlapátokba, szóval óvatosan.

Ami nagyon fontos még a mosódió esetében is, az adagolás. Ne pakoljuk tele mosógépet vele, mert csak pazaroljuk. Elég pár szem a mosáshoz, illetve olvashatóak praktikák az előáztatásról vagy a folyékony mosószer készítésről főzéssel – érdemes kicsit kísérletezni.