Minek hol a helye a hűtőben?

/ augusztus 5, 2015/ Használati utasítás, Hűtőszekrény, Oktató

Egy nagy bevásárlás után hajlamosak vagyunk mindent besuvasztani a hűtőbe. Mindent éppen oda, ahova fér. Egy helyre az uborkát a darált hússal. Ez azért nem egészen jó döntés így, még akkor sem, ha új készülékkel rendelkezünk – ami jelzi, hogy melyik a páratartó rekesz, hol a helye a zöldségnek, gyümölcsnek vagy a halnak – mert ahogy mondják, mindennek megvan a maga helye és ideje. Minden élelmiszer más-más hőmérsékletet igényel, egy modern hűtőben pedig ki is van jelölve mindennek a helye, de ha régi a modellünk, akkor is érdemes átgondolni a pakolást.

Azzal, hogy rendet tartunk a hűtőben nemcsak esztétikailag emeljük a háztartásunkat,de a hűtőgép működését és élettartamát is támogatjuk.

Miért fontos, hogy mindent a megfelelő helyre tegyünk a hűtőben?

A meleg levegő ugyanis, az egyszerű fizikánál fogva, lentről fölfelé száll. Így működik a hűtőgép. Vagyis az, ami magasabb tárolási hőmérsékletet igényel, maradjon fent, aminek pedig jobb a hűvösebb klíma, kerüljön le. Ez utóbbi alá tartozik minden zöldség és gyümölcs. Ezzel szemben a halak bírják talán legkevesebb ideig a tartósítást, így ne nagyon vacilláljunk velük – hagyjuk magasan és együk meg minél előbb.

De mást sem érdemes sokáig tartogatni. A zöldségtartó rekesz neve sem véletlenül az ami, illúzióink azonban ne legyenek. Egy hét a tárolási idő felső határértéke. A hűtőszekrény fagyasztó része sem az örökké tartogatásra való, ezt is tudomásul kell vegyük. Talán a marhahús bírja fagyasztva a legtovább, négy hónap, amíg még úgy készíthetjük el, mintha frissen vásároltuk volna.

Aminek nagyobb a víztartalma, az bírja a legkevesebb ideig a hűtést – lásd paradicsom – a hűtés során ugyanis a vízmolekulák szerkezete átalakul jéggé. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem olyan lesz az ízük, mintha frissek lennének. Éppen ezért igyekezzünk minél rövidebb ideig tárolni azokat az élelmiszereket, melyekben sok a víz.

Nem kell túl drága hűtőnek lennie ahhoz, hogy a benne lévő hőmérséklet pozicionálva legyen, érdemes elolvasni a használati útmutatást. Megtaláljuk benne, hogy mit, hova tegyünk és mennyi ideig lehet tárolni. Persze, ha ezeket az előírásokat nem tartjuk be, attól még nem romlik el a hűtőnk, csak éppen a nyári délutánra tervezett lecsó már a hűtőben elkészíti önmagát és talán savanykásabb is lesz a kelleténél.

 Helyek a hűtőben

A hűtőben mindennek megvan a maga legoptimálisabb helye, ahol a legcélszerűbb tárolni.

  • Felülre kerülnek a tejtermékek, gyömölcslevek (pl. tej, vaj, margarin, tejföl, joghurt)
  • Alattuk fehér húsok, halak, érzékenyebb kész ételek, sajt (pl. tojás, párolt hal, mártások…)
  • Ha van külön szint, ide jönnek a vörös húsok, kész ételek, (pl. levesek, pörkölt, főtt rizs, stb.)
  • Legalulra a zöldségek, gyümölcsök, vákumcsomagolt termékek (felbontásig) (pl. a korábban említett uborka, dinnye, saláta, zeller és persze a sör)
  • UPDATE! A legalsó polc lehet, hogy frissentartó rekesz! Nem minden hűtőben van ilyen, de ahol igen, ott oda tegyük a friss húsokat, halakat. Ezen az ábrán is ez látható. A frissentartó rekeszről többet ide kattintva olvashatsz.

 

Ismerje meg a hosszú életű háztartási gépek titkát!