Rossz ritmusra dobolva – mosógép dob méret

/ augusztus 19, 2015/ Használati utasítás, Javítási asszisztencia, Karbantartás, mosógép, Sztori, Vásárlási tanácsadás

Olvasási idő: 2 perc

Egy nemrég megjelent, nem kifejezetten hozzáértő cikk arról értekezik, hogy mekkora is valójában a mosógép dobjának a befogadó mérete – mindezt mérőszalaggal lemérve, térfogatot számolva. Az ötlet felvetése abból ered, – és ebben az írás szerzőjének teljesen igaza van – hogy nem növekedett a mosógépek házának a mérete az utóbbi években, a dob kapacitása azonban igen.Az utóbbi években nem nőtt meg a mosógép dobok mérete. A kapacitás azonban növekedett, így több ruha fér a mosógépbe.

A baj az, hogy a kérdésfelvetés teljesen irreleváns, mivel nem a mosógép dob mérete az, ami meghatározza az egyszerre mosható ruha mennyiségét. Egy mosógép terhelhetőségét ugyanis mindenekelőtt a csapágyak minősége és elrendezése, valamint a tengely vastagsága határozza meg. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, de az, ami egy mosógép árát befolyásolhatja, a beépített anyagminőségben keresendő. Már csak ezért sem lenne szabad a legolcsóbb készüléket választani. Egy bizonyos ár alatt – amiből a piacon bőséges van – egyszerűen nem megoldható egy megbízható mosógép legyártása.

A mosási kapacitás nem marketing fogás a gyártók részéről. Az utóbbi pár évben a piaci versenyt (leszámítva persze a készülék árát) a dob befogadó mérete, a garanciaidő és legújabb trendként az „okosság” határozza meg. Ez utóbbi kezdődött a nagy digitális kijelzőkkel most pedig tart a Wi-Fi kapcsolatnál, mintha az a mosás minőségét befolyásolhatná.

De nem is ez a fontos, hanem az, hogy teljesen mindegy, hogy 6 vagy 7 kiló az adott készülék töltősúlya, hiszen a dobot nemhogy tele, de félig se nagyon lenne szabad pakolni. A legáltalánosabb probléma, hogy valaki vesz egy új készüléket, telepakolja ruhákkal, a folt meg benne marad a textíliában.

Ilyenkor általában dühös az illető, pedig nincsen rá oka. A mosás minőségét ugyanis mindenekelőtt nem a vegyszerek, hanem a dob mozgása és a kialakításából adódó tisztító hatása határozza meg. Ha úgy tetszik az, hogyan, milyen erővel és módon tud a ruha a dob felületéhez csapódni. Ha telepakoljuk a készüléket, akkor ez a mozgás és csapódás nagyban veszít hatékonyságból, így a tisztítás minősége is csökken. Persze, a nagyobb a dob az jobb, de nagyon sokat számít, hogy hány kiló van írva a mosógép adatlapjára.

Ha elveszett internetes fórumokban olvasható praktikák között, mint például a mosógép dob belső űrtartalmának méricskélése, ne aggódjon, nincs veszve semmi, csak olvassa tovább a cikket, segítünk.

Hogyan mossunk, mennyi ruhát tegyünk a mosógépbe?

Ne telepakoljuk a mosógépet, ameddig fér, hanem figyelve a megadott maximális töltősúlyra tegyük be a ruhákat. FIGYELEM, ez a töltősúly akár programonként eltérhet! Olvassuk el a használati útmutatónak azt a részét, ahol a programok táblázata van. Oda lesz írva, hogy melyik programnál hány kiló ruhát fog elbírni a gép. Ez egyébként attól függ, hogy milyen anyagot mosunk benne: a pamut, a textil, a vászon, a selyem mind-mind más mennyiségű vizet szív fel. A ruha és a felvett víz együtt adja meg azt a súlyt, amit el kell bírnia a gépnek, a csapágynak, a tengelynek, a lengéscsillapítóknak. Ha túlterheljük a mosógépet, akkor az a legtöbbször menthetetlenül tönkremegy – ráadásul a mi hibánkból.

Mit tehetünk? Vegyünk magasabb töltősúlyú gépet vagy mossunk gyakrabban kevesebb ruhát? Ez attól függ, hogy milyenek a mosási szokásaink és “ahány család, annyi szokás”, tartja a közmondás. Ügyfelszolgálatunk segít ezeket a szokásokat feltérképezni és akár a jelenlegi gép használatában, akár új mosógép vásárlásában nagyon szívesen segítenek kollégáink.

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post