Mosógépjavítás helyett, avagy 5 tény a mosógép helyes használatáról

/ augusztus 28, 2015/ mosógép, Oktató, Tanácsadás

A mosógépjavítás költséges és fáradalmas feladat lehet, hiszen várni kell a szerelőre, valakinek otthon kell maradni, amikor megérkezik, és persze, ki tudja, mennyi lesz a számla vége. Mivel a legtöbbünk nem a mosógép részletes műszaki leírását olvasgatja a strandon, általában fogalmunk sincs, mi romolhatott el, így nehéz megtippelni, reális összeget kért-e el a mosógépszerelő. A legjobb, amit tehet, hogy a lehető legtovább megőrzi készüléke jó állapotát, hogy ne legyen szükség szerelőre. Nézzük, mi az az 5 dolog, amit csak nagyon kevesen tudnak a mosógép élettartamának meghosszabbításáról.

A körültekintő mosógép választás számos, később jelentkező problémától megkímél minket. Az olcsóbb nem feltétlenül jobb, hosszú távon, nem biztos, hogy megéri. A mosógépjavítás költségeit azonban körültekintő használattal és rendszeres karbantartással tudjuk leginkább redukálni.

Megúszhatja a mosógépjavítás költségeit, ha használja ezt a checklistet

1. Az új mosógépben dobrögzítő csavarok vannak

Nagyon gyakori eset, hogy az első mosásnál ugrál a mosógép, összetöri a csempét vagy a gyengébb bútorokat. Miért? Mert elfelejtettük kivenni a jól elrejtett dobrögzítő csavarokat. Részleteket itt talál a beüzemelésről.

2. A bekötésnél mindent le kell ellenőrizni

Ha nem akarja kockáztatni a későbbi problémákat, a mosógép bekötéséhez kérje szakember segítségét. A rosszul összeszerelt rendszer előbb-utóbb duguláshoz vezet, erre pedig nem vonatkozik a garancia, mert nem a készülékkel volt a probléma.
Szintén fontos, hogy a cső ne legyen megtörve. A legtöbb háztartásban a falhoz van tolva a mosógép, míg a régi gépezetek csöve viszonylag hosszú, ezért megtörik a gép mögött.

3. Szöszölős holmit ne mossunk gépben

Sokan úgy rontják el a mosógépet, hogy szőnyeget tesznek bele, azonban a szűrő nem tudja már megfogni a rengeteg szöszt. Ezzel pedig könnyedén eláraszthatja a lakást. Inkább kézzel mossuk a szőnyegeket. Van még néhány érdekes történetünk és különlegességünk, arról, mit nem érdemes a gépbe rakni.

4. Nem csak a zsebeket kell kiüríteni

Lényeges, hogy a ruhák zsebeiben ne maradjon semmi, ám ugyanolyan fontos, hogy a kilógó, kemény ruharészektől is megóvjuk a gépet és még inkább a többi ruhát. Ilyen például a merevítős melltartó halcsontja vagy egy-egy nagyobb cipzár, gomb, díszítő elem. Ezeket ruhazsákban lehet mosni, így elkerülhetjük a mosógépjavítás költségeit.

5. Mosógépjavítás helyett rendszeres tisztítás és szellőztetés

A szűrő időnkénti kipucolása mellett a dob és az adagolók tisztítása segít a mosógépjavítás megúszásában. A fokozatosan lerakódó maradékok penészedéshez vezethetnek, így a tiszta és illatos ruhák helyett foltos és kellemetlen szagú darabokkal fog meglepetést okozni Önnek. Mosás után a legtöbben azonnal visszacsukják a gépet, hogy ne legyen útban az ajtaja, pedig néhány órán át nyitva kell tartani, hogy kiszáradhasson. A rossz illatokat és lerakodást megelőzhetjük egyszerűen.

Ezek az apróságok éveket adhatnak mosógépe életéhez, Ön pedig tízezreket költhet élvezetesebb dolgokra. Jól hangzik?