Mit tudnak a konyhai okoseszközök, amit a hagyományosak nem?

/ szeptember 11, 2015/ Okoseszközök

Okoseszközök. Egyre többet találkozunk ezzel a szóval. Először a telefonunk lett okos, majd a tévénk, azután pedig ugrásszerűen minden elkezdett okossá válni, az óra, a karkötő, a szemüveg és a természetesen a konyha is. Az okos konyha oly annyira gyökeret vert a háztartási elektronikában, hogy már definíciója is van, nem is egy, rögtön kettő. A konyhai okoseszközök számos fontos tulajdonsággal bírnak, melyek nemcsak a konyha praktikus, de egészséget és higiéniát is támogató használatát segítik.

Hogyan lehet okos egy konyha?

Egyrészt „egy konyha akkor okos, ha a benne megtalálható készülékek olyan innovatív és praktikus funkciókkal rendelkeznek, amelyek egyszerűbbé és élhetőbbé teszik mindennapjainkat.”

Másrészt – és ez az igazi okosság – tudásukat onnan nyerik, hogy egy operációs rendszer fut rajtuk, és olyan szolgáltatásokat, extra funkciókat érhetünk el általuk, ami nincs összefüggésben a készülék működésével, azaz egy alapkészüléknél nem szükséges.

Milyen funkciókkal támogatnak a konyhai okoseszközök?

Szinte minden termékcsaládnak megvannak már az okos gyermekei, így a hűtőnek, a mosogatógépnek, a klímának, a tűzhelynek, a főzőlapnak, de még a konyhai mérlegnek is. A Samsung „okos házában” a háztartási készülékek egyszerre kommunikálnak egymással és velünk is. A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy megnézzük a sütőnk digitális receptkönyvét és kiválasztunk belőle egy ételt, amit szeretnénk elkészíteni, a sütő az információt rögtön továbbítja a hűtőszekrénynek, a hűtő pedig megnézi, hogy adottak-e a feltételek, például a baconos csirkemellhez, amennyiben nem, rögtön kapunk egy sms-t, hogy el kell menni baconért. Jelenleg talán a hűtő a legokosabb, a többi konyhai eszköz – sütő, klíma, mosogatógép – kimerül abban, hogy a telefonról is indítható a mosogatási, hűtési stb. program, illetőleg annak végéről sms-t vagy más üzenetet kapunk.

Mitől okos egy okoseszköz?

Egy okos konyhagép azonban nem csak attól okos, hogy van rajta Wi-Fi és kapcsolatot tud tartani a telefonunkkal, hanem attól is, hogy szenzortechnológiával rendelkezik, és mint ilyen, elintéz dolgokat helyettünk. Ha a sütőnél maradunk, akkor például nincs más dolgunk, mint betenni a húst, a sütőtérbe. Ezután a készülék „letapogatja” azt és javaslatokat tesz, hogy hány fokon és mennyi ideig érdemes sütni. A mosogatógép hasonlóképpen megnézni a tányérok, poharak szennyezettségi szintjét és ehhez képest határozza meg a mosogatási időt, a víz hőmérsékletét és mennyiségét.

Az, hogy sms-t kapunk a hűtőnktől vagy a sütőnktől jópofa, de nem létfontosságú, ahogy az sem, hogy a főzőlap fel tudjon menni a Facebookra vagy egyéb oldalakra receptekért, ezek szuper dolgok, de minőségében nem befolyásolják az adott készülék feladatát. Ami fontos, azaz említett energiatakarékosság. Ilyen készülékek azonban Wi-Fi nélkül, jóval kedvezőbb áron kaphatók. Vásárlás előtt mindenképpen érdemes elgondolkodni rajta, hogy mi is az, amire szükségünk van. Érdemes megkérdezni a Business Box Ügyfélszolgálatot, hogy melyik eszközt érdemes vásárolni, milyen felhasználási és milyen hiba lehetőségek vannak.

Milyen okoseszköz kell nekem a konyhába?

Okoseszközeink önmagukban semmit sem érnek. Maradva a példánál, az okos sütőnk hiába tud receptet az internetről letölteni, előkészíteni nekünk kell az ételt. Megvenni is. Itt jön az igény az okos hűtőre, ami ugye majd segít, hogy mit vegyünk. Jön egy újabb okoseszköz, a telefon, amin megnézzük hol vegyük és mennyiért. Esetleg megrendeljük és kihozzák. Ez azért már elég okos dolog, mert tényleg csak felvágjuk a hagymát, szeleteljük a húst és kész a vacsora. A többit elintézték a különböző gépeink.

Az okoseszközök beállításának általános folyamata

Azonban van még egy dolog, amit el szoktak felejteni, akiknek megtetszik az okoseszközök kényelme.

Be kell állítani őket, azaz:

  • csatlakoztatni kell az otthoni Wi-Fi hálózatra,
  • be kell állítani a saját szoftverét,
  • a hozzá letölthető telefonos applikációt,
  • amihez nem mindegy milyen telefonunk van,
  • tehát lehet, hogy telefon is új kell.

Az okoseszközök használatához pedig nem árt kicsit jártasabbnak lenni az internet világában, ugyanis az okoseszközök kezelőpanelje általában leginkább egy internetes honlapra hasonlít.

Szóval első lépésként olvassunk minél többet az interneten ezekről az gépekről, sajátítsuk el a használatukat virtuálisan. Ha nem tudjuk használni a saját háztartási gépeinket, akkor csak a pénzünket pazaroltuk. És persze a drága időnket, amikor épp nem tudjuk melyik gombot nyomjuk meg. Ilyenkor segít a Business Box Ügyfélszolgálat telefonon, chaten vagy a Facebookon.

Ismerje meg a hosszú életű háztartási gépek titkát!