Bemutatkoznak az öntisztító sütők!

/ szeptember 23, 2015/ Karbantartás

Mindenkinek ismerős a sütőtisztítás macerás munkája, az odaégett zsír és szennyeződés sokszor nem egyszerű eltávolítása, amit csak hipererős zsíroldó vegyszerekkel lehet megoldani. Ha a gumikesztyű előkerül, akkor biztos, hogy a sütő tisztítása van napirenden, ami adott esetben órákig is eltarthat… Ez volt régen, de ma már az öntisztító sütők képesek önmaguk tisztántartására, ha nem is tökéletes eredménnyel, de az biztos, hogy nagyban megkönnyítve a takarítást.Az öntisztító sütők különböző módszerrel tartják tisztán magukat és ezt már csak azért is fontos tudnunk, nehogy véletlenül mosószerrel tegyük tönkre a sütőteret.

Az öntisztító sütők családja sajnos még nem teljes

Sajnos továbbra sem öntisztítók a klasszikus gáztűzhelyek és a legolcsóbb kombinált vagy teljesen elektromos társaik, ami bizony már a vásárlói döntést is befolyásolhatja. Ki szeretne olyan sütőt, amivel órákat kell vacakolni, ha van olyan is, ami öntisztító? A modern elektromos sütők több alternatívát is kínálnak a kellemetlen feladat megkönnyítésére.

Milyen típusúak lehetnek az öntisztító sütők?

Katalitikus tisztítás

Az egyik ilyen a katalítikus tisztítású sütők, melyek belső falainak speciális zománcozása úgynevezett katalizátorokat tartalmaz. Ezek olyan anyagok, amik 200°C-300°C-os hőmérsékleten oxigén hatására megváltoztatják a zsírszennyeződések kémiai szerkezetét, így később jóval könnyebben távolítható el a szennyeződés. „Egy húzás a ronggyal és tiszta” – ígérik a gyártók.

Az öntisztító sütők jelentős terhet vesznek le a vállunkról, ám az öntisztítás képessége nem jelent automata képességet, továbbra is nekünk kell elindítani a folyamatot.

Pirolitikus tisztítás

Ennél a tisztítási formánál a sütő belső részén található szennyeződések magas hőfokon, a speciálisan erre a célra kifejlesztett sütőfunkció bekapcsolásával egyszerűen leégnek. Tehát a kulcsszó itt is a hőmérséklet, de ebben az esetben nem 200, hanem 500 C fokokról beszélünk. Hátránya, hogy meg kell várni amíg kihűl a sütő, és valljuk be azért nem is teljesen veszélytelen a dolog. Azonban miután a benti hőmérséklet a megfelelő hőfokra csökkent – ezt több gép digitálisan jelzi is – csak annyi a dolgunk, hogy a hamut kisöpörjük a sütőtérből, vagyis teljes egészében vegyszermentes megoldásról beszélünk.

Hidrolitikus tisztítás (AquaClean)

AquaClean funkció vagy magyarosabban hidrolitikus tisztítás. A Gorenje által bevezetett technológiáról beszélünk, amely az akár olcsóbb és más márkájú készülékekben is elérhető már, persze más fantázianéven.

Ez az eljárás mindössze 30 perc alatt gyors és vegyszermentes tisztítást tesz lehetővé minimális energiafogyasztással. A sütőtepsibe fél liter vizet kell tölteni és a készülék a többit fél óra alatt elintézi: 50 fokra felmelegíti a vizet, a keletkezett pára feloldja a sütőkamra falára verődött szennyeződéseket, amelyet aztán könnyen el lehet távolítani. Valamennyi utómunkálatra tehát van szükség és adott esetben vegyszerre is, de energiafogyasztás tekintetében ez a „legzöldebb” megoldás.

Öntisztító sütők és a bőség zavara, avagy melyiket válasszuk?

Tapasztaltabb háziasszonyok biztosan jót mosolyogtak az AquaClean fejezetnél, hiszen ők már akár évetizedek óta használják ezt a régi sütőjüknél. Azonban bánjunk óvatosan a sütő belső terének párásításával, mert a légkeveréses sütőknek nem tesz jót, hiszen a bennük lévő ventilátor és annak környéke is párásodik.

Egyértelmű, hogy a hidrolitikus tisztítás, ami annyira nem is automata, az sok sütőnél működik, akár ráírták, akár nem. Azonban sokszor pár ezer forinttal magasabb árért elérhetőek a valódi öntisztító sütők. Így már nehezebb a döntés vásárlás előtt.

Vegyük figyelembe, hogy a pirolitikus tisztítás, bár nagyon egyszerű és valóban tiszta megoldás, nagyon magas hőmérséklettel jár. Ehhez nagy áramfelvétel társul, sok háztartásban nincs megfelelően kialakított elektromos hálózat ehhez, tehát lehetséges, hogy azt is fel kell újíttatnunk. Érdemes előre tájékozódni, hogy mekkora áramfelvételre van szükség és hogy bírja-e ezt az otthoni hálózat.

A katalitikus tisztításhoz pedig azt kell tudnunk, hogy a legtöbb esetben nem a teljes belső tér van bevonva a különleges bevonattal, hanem csak az oldalfalak és esetleg az alsó lemez. Tehát ha igazán nagy koszt csinálunk valamivel, például elrontjuk a legújabb muffin receptet és csoki borítja a sütő belsejét, akkor bizony mindenképp meg kell keresnünk a rég elfeledett gumikesztyűt.

Ismerje meg a hosszú életű háztartási gépek titkát!