Nincs igazi – Melyik a legjobb mosószer?

/ szeptember 25, 2015/ mosószer

Olvasási idő: 2 perc

A mosószer reklámokat úgy is felfoghatjuk, mint valamiféle társkereső szolgáltatást, mindegyik márka megpróbálja elhitetni magáról, hogy ő az igazi, ő az, akire nekünk szükségünk van. A kulcsszó a tökéletes tisztaság. A tudatos vásárló azért fenntartásokkal kezeli a csábító szlogeneket, főleg, ha volt már csalódása és a makacs folt a drága mosószer dacára is benne maradt a ruhában.A mosószerek közül nem mindegyik illik sem hozzánk, sem a mosógépünkhöz. Sok kísérletezés kell hozzá, amíg megtaláljuk azt, ami illatban is passzol hozzánk és eltávolítja a makacs foltokat is.

Az NFH, azaz a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság egy igen figyelemre méltó tanulmányt publikált a közelmúltban: összehasonlította a különböző mosószerek hatékonyságát. Mielőtt megnéznénk, hogy mire is jutottak meg kell jegyezzük, hogy egy ilyen teszt sohasem lehet maradéktalanul releváns. Már csak azért sem, mert az sem mindegy, hogy milyen mosógép volt a tesztelés eszköze, hiszen azért mást tud egy belépőszintű modell, mint egy felsőkategóriás készülék.

Vagyis a mosás minősége nem csak a mosószer fajtájától függ.

Ennek ellenére a teszt mindenképpen érdekes és tanulságos. 22 különböző márka volt a tesztelés alanya. Teljesen azonos, fehér színű textildarabokat szennyeztek be kávéval, fűszerpaprikás olajjal, parajjal (alkoholos oldata) és meggylével.

A ruhákat szintén azonos körülmények között 40 °C-on mosták, azaz próbálták kimosni. Fontos volt azt is megállapítani, hogy a hatékonyságot illetően van-e különbség a környezetbarát és a hagyományos készítmények között. A teszt végén megállapították, hogy a termékek többsége közepes-jó színvonalú és érdemi különbség nincsen a két kategória között, vagyis környezetbarát módon is ugyanolyan eredménnyel lehet mosni.

Ugyanakkor egyikkel sem tökéletesen, mivel a meggylé foltok eltávolításában jól szerepeltek ugyan a mosószerek, azonban a kávé és a paprikás olaj foltjaival egyik sem tudott megbirkózni. Lehet, hogy azoknak a hölgyeknek van igaza, akik az illat és nem a hatékonyság alapján vásárolnak mosószert?

A konklúzió tehát az, hogy ne várjunk csodát önmagától a mosószertől. Ha tehetjük inkább mossunk környezetbarát módon, használjunk minél kevesebb mosószert, öblítőt. A nagyon erős foltokhoz áztatást, előmosást. Tartsuk tisztán a mosógépet és mindig válaszzuk a megfelelő programot. A jól karbantartott mosógép fontosabb, mint a mosószer márkája.

Ismerje meg a hosszú életű háztartási gépek titkát!

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post