Meghosszabbított élettartamú mosógép

/ szeptember 30, 2015/ Karbantartás

Ha valaki mosógépet vásárol, a mai napig hajlamos azt hinni, hogy legalább tíz évre letudta a dolgot. Biztosan azért van így, mert a mai felnőtt generáció még a fürdőszobában táncot járó centrifugákra emlékszik, melyek ugráltak jobbra-balra és még pálinkát is lehetett főzni bennük anélkül, hogy tönkrementek volna. Senkit nem akarunk elkeseríteni, de sajnos a gyártóknak egyik nagyon fontos célja az eladás. Piaci verseny van és bizony értékesíteni kell. Ha örökéletű mosógépeket gyártanának, elég hamar lehúzhatnák a rolót. Persze az sem jó, ha túl rövid időben gondolkodnak a működést illetően, mert akkor meg a következő gépet biztos, hogy a konkurenciától fogja vásárolni a nehezen megszerzett kuncsaft. Így marad az arany középút elve, betájolnak egy ideális működési időt, azaz egy átlagos mosógép élettartama általában három, ritkábban öt év.

Egy átlagos mosógép élettartama három öt év, ami nagyban függ a használattól és a rendszeres karbantartástól.

A mosógép átlagos élettartamának kiszámítása

Ez mindenekelőtt a használattól függ, a gyártók ugyanis mosási ciklusokban gondolkodnak. Azaz hányszor megy végig egy mosás. Ez alapján próbálják betájolni, hogy mennyi ideig is bírja probléma nélkül a mosógép a használatot. A ciklusszámot úgy tervezik, hogy az általános felhasználás az heti 2-3 mosás legyen, körülbelül 200 ciklus évente. Így 600-1000 ciklusra vannak „predesztinálva” a mosógépek.

Ezért fontos a helyes karbantartás, mert így mi magunk is hozzájárulhatunk a minél tovább tartó problémamentes működéshez. A különböző marketingfogások ellenére például a drágább mosógépekben is lerakódik a mosószer, főleg a por állagú. Ezt időnként el kell távolítani, már csak a hatékony működés érdekében is. A megoldás egyszerű: tisztítómosás.

A tisztítómosás haszna

Érdemes ruha nélkül is lefuttatni egy-egy ciklust majd kitakarítani a mosógép szűrőjét. Havonta egyszer ez bőven elegendő. Magas, 90C-95C hőmérsékleten elindítunk egy mosást. Ez a művelet mind a szennyeződést, mind a zsírt, mind pedig a vízkövet el fogja távolítani, ami mint tudjuk a mosógépek legnagyobb ellensége. Ezen kívül a penész ellen is érdemes védekezni, amihez nem kell mást tennünk, mint mosás után kicsit szellőztetni a mosógépet. Ha ezeket az apróságokat betartjuk, biztosan nyerünk pár évet a mosógépünknek.

Mit ne tegyünk a mosógépbe?

Tisztítómosáshoz gyakran ajánlanak ecetet vagy szódabikarbónát, trisót. Ezeket felejtsük el! Az ecet nagyon óvatosan adagolva jó választás lehet, mert a savas ecet oldja a lúgos mosószer és öblítő maradványokat valamint a vízkövet is. Azonban nagyon óvatosan bánjunk vele! Roncsolja a gumi alkatrészeket. A mosógépek összes szigetelése a csepegő, szivárgó víz ellen gumiból van. Tehát ecetből csak nagyon keveset, például egy decilitert használjunk!

A szódabikarbóna csak habzik majd a gépben a vízkőtől. A visszamaradó hab meg olyan helyekre is beragad, ahova addig a mosószerhab nem tudott. Tényleg ne kísérletezzünk vele.

Kíváncsi a hosszabb élettartamú háztartási gépek titkaira?