Meghosszabbított élettartamú mosógép

/ szeptember 30, 2015/ Inspiráló, Karbantartás, mosógép

Olvasási idő: 2 perc

Ha valaki mosógépet vásárol, a mai napig hajlamos azt hinni, hogy legalább tíz évre letudta a dolgot. Biztosan azért van így, mert a mai felnőtt generáció még a fürdőszobában táncot járó centrifugákra emlékszik, melyek ugráltak jobbra-balra és még pálinkát is lehetett főzni bennük anélkül, hogy tönkrementek volna.

Senkit nem akarunk elkeseríteni, de sajnos a gyártóknak egyik nagyon fontos célja az eladás. Piaci verseny van és bizony értékesíteni kell. Ha örökéletű mosógépeket gyártanának, elég hamar lehúzhatnák a rolót.

Persze az sem jó, ha túl rövid időben gondolkodnak a működést illetően, mert akkor meg a következő gépet biztos, hogy a konkurenciától fogja vásárolni a nehezen megszerzett kuncsaft. Így marad az arany középút elve, betájolnak egy ideális működési időt, ami általában három, ritkábban öt év.

mosószeradagoló

Ez mindenekelőtt a használattól függ, a gyártók ugyanis mosási ciklusokban gondolkodnak. Azaz hányszor megy végig egy mosás. Ez alapján próbálják betájolni, hogy mennyi ideig is bírja probléma nélkül a mosógép a használatot. A ciklusszámot úgy tervezik, hogy az általános felhasználás az heti 2-3 mosás legyen, körülbelül 200 ciklus évente. Így 600-1000 ciklusra vannak “predesztinálva” a mosógépek.

Ezért fontos a helyes karbantartás, mert így mi magunk is hozzájárulhatunk a minél tovább tartó problémamentes működéshez. A különböző marketingfogások ellenére például a drágább mosógépekben is lerakódik a mosószer, főleg a por állagú. Ezt időnként el kell távolítani, már csak a hatékony működés érdekében is. A megoldás egyszerű: tisztítómosás.

Érdemes ruha nélkül is lefuttatni egy-egy ciklust majd kitakarítani a mosógép szűrőjét. Havonta egyszer ez bőven elegendő. Magas, 90C-95C hőmérsékleten elindítunk egy mosást. Ez a művelet mind a szennyeződést, mind a zsírt, mind pedig a vízkövet el fogja távolítani, ami mint tudjuk a mosógépek legnagyobb ellensége. Ezen kívül a penész ellen is érdemes védekezni, amihez nem kell mást tennünk, mint mosás után kicsit szellőztetni a mosógépet. Ha ezeket az apróságokat betartjuk, biztosan nyerünk pár évet a mosógépünknek.

Tisztító mosáshoz gyakran ajánlanak ecetet vagy szódabikarbónát, trisót. Ezeket felejtsük el! Az ecet nagyon óvatosan adagolva jó választás lehet, mert a savas ecet oldja a lúgos mosószer és öblítő maradványokat valamint a vízkvet is. Azonban nagyon óvatosan bánjunk vele! Roncsolja a gumi alkatrészeket. A mosógépek összes szigetelése a csepegő, szivárgó víz ellen gumiból van. Tehát ecetből csak nagyon keveset, például egy decilitert használjunk!

A szódabikarbóna csak habzik majd a gépben a vízkőtől. A visszamaradó hab meg olyan helyekre is beragad, ahova addig a mosószerhab nem tudott. Tényleg ne kísérletezzünk vele.

Persze vannak további trükkök, amikkel kitolhatjuk mosógépünk élettartamát. Egyszerűen csak írja a jobb oldali keresőmezőbe, hogy mosógép karbantartás.

Kíváncsi a hosszabb élettartamú háztartási gépek titkaira?

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post