Olcsó okosító szenzor – Okos háztartás

/ október 7, 2015/ Okoseszközök

Nem nagyobb, mint egy hoki korong, de az biztos, hogy sokkal okosabb. Az LG az idei IFA kiállításon mutatta be SmartThinQ okosító szenzor családját, amivel számos hagyományos háztartási gépet tehetünk „okosabbá”. És ez itt az igazi okosság, mert ezzel, akár az egész alakulóban lévő okos piacnak alátehetnek, köztük a nagy konkurensnek, a Samsungnak is.

Az okosító szenzor természetesen nem varázsol egy csapásra minden háztartási gépből okoseszközt, de gazdaságosabbá teheti a háztartás működtetését.

Mi az az okosító szenzor?

Miért vegyen valaki egy több százezer forintos Smart hűtőt vagy Smart sütőt, amikor a párezer forintos kütyüvel pontosan ugyanazokat a funkciókat tudja majd elérni régi készülékén?

Miután a kerek SmartThinQ szenzort meglévő háztartási gépeinkhez, mosógéphez, hűtőszekrényhez, klímához stb. csatlakoztattuk – ami nem több, mint egy egyszerű mozdulat – az eszköz figyelni kezdi a rezgést, vagy a hőmérsékletet, és a mért értékeket továbbítja az okostelefonunkon futó SmartThinQ alkalmazásnak. Természetesen ezt előzőleg le kell tölteni, de mint tudjuk ez sem egy bonyolult feladat.

Okosító érzékelő+általános háztartási készülék=Okoseszköz?

Ha például a mosógépre szereljük fel az érzékelőt, hagyományos háztartási gépünk rögtön intelligenssé válik, és jelzi a felhasználónak, amikor véget ér a mosási ciklus, így ha nem vagyunk odahaza, akkor tudni fogjuk, hogy lassan ideje indulni, mert teregetni kell.

A hűtőszekrényre csatlakoztatva pedig arról küldhet információt okostelefonunkra, ha valamelyik élelmiszer szavatossága hamarosan lejár, de az érzékelő azt is számon tarthatja, hányszor nyitották ki a hűtőszekrény ajtaját, amíg nem voltunk otthon. Nem mintha ez olyan fontos információ volna, de tény, hogy innentől erről is informálódhatunk.

Ami azonban érdekes, hogy jelenleg egy klasszikus Smart hűtő sem tud sokkal többet. Elgondolkodtató. Ha pedig légkondicionálóhoz, vagy más háztartási géphez csatlakoztatjuk a SmartThingQ Szenzort, a felhasználók a SmartThinQ alkalmazással távolról is vezérelhetik a berendezéseket. Természetesen ez az előző két példánkra is igaz. Vagyis autóból ülve is elindíthatjuk a mosást vagy éppen bekapcsolhatjuk a sütőt a kacsa alatt. Persze nem minden készüléket lehet ilyen formában vezérelni. A régi gázégőket még ez a kütyü sem tudja begyújtani.

A szenzorral kompatibilis eszközök listája biztos mellékelve lesz az eszközhöz, így nagyon nem nyúlhatunk majd mellé, mi is várjuk nagyon!

Amit azonban szem előtt kell tartanunk, az az, hogy az okosító szenzor használata nem helyettesíti a rendszeres karbantartást. A rendeltetésszerű használat mellett is adódhat meghibásodás. Éppen ezért a kiterjesztett garancia szolgáltatás igénybevételére több nyomos okunk van, mint az okosító szenzor alkalmazására.