Mi az a mosógolyó és a mosódió?

/ október 14, 2015/ Oktató, Tanácsadás

Ha legtöbben azt a szót halljuk, hogy mosógolyó, akkor kikerekítjük a szemünket, majd pár pillanat múlva nyugtázzuk magunkban, hogy „ja persze, az a pici zacskó, amiben benne van a mosószer és a dobba kell rakni”. Nem, ez nem így van. Cikkünkben megmutatjuk a különbségeket.

A mosógolyó és a mosódió közti különbséget kottázni lehetne, mégis elég sokan összekeverik őket.

Mi az a mosógolyó?

A mosógolyó egy műanyag golyó, amibe nem kell mosószert tölteni. Persze olyan mosógolyó is van, amikor golyót a dobba helyezzük és az fokozatosan adagolja a mosószert a ruhákra, jelentős mennyiségű mosószert takarítva meg nekünk.

A mosódió nem mosógolyó

A mosógolyót gyakran értjük a mosódióra is, ami szintén tévedés. A mosódió anyagát tekintve ugyanis fa, azaz természetes és egyáltalán nem golyó. Hivatalos elnevezése ezért nem is az, hogy mosógolyó, hanem, hogy mosódió. A „kínai közönséges szappanfa” (Sapindus Mukorossi) szárított termése, hozzánk az indiai és indonéziai dzsungelekből jutott el, de erről írtunk részletesen korábban.

Ez a „golyócska” tud valamit, amit a többi növény nem: mégpedig azt, hogy szaponint nevű anyagot tartalmaz. A név ismerős mindenkinek, régen ilyennel mostuk a kezünket, és ahogy az tiszta lett a csap alatt, úgy a ruha is tiszta lesz a mosógépben tőle. Csupán be kell tenni a dobba és már végzi is a dolgát. Végül, de nem utolsó sorban sokkal költséghatékonyabb megoldás, mint a káros mosószerek használata. 

Tiszta ruhák és megkímélt természet

Szeretnénk azt a fogyasztói társadalomba meggyökeresedett tévhitet eloszlatni, hogy csak úgy lehet tisztára mosni egy ruhát, ha a mosógépet telepakoljuk vegyszerekkel a víz meg habzik tőle, akár a habfürdő a kádban. Érdemes kipróbálni: csupán meleg vízzel, minden hozzáadott tisztítószer nélkül is eltűnnek a kisebb szennyeződések a ruhákból, az igazán makacs foltok, mint a tinta vagy az olaj pedig vegyszeres, azaz mosószeres mosással sem.

Ez köszönhető egyrészt a mosógép dob belső kialakításának és a speciális mozgásának. Egy mosódióval növelhetjük a mosás hatékonyságát, ahogy a mosógolyó használatával is. Ahogy említettük ez vegyszeres mosás ugyan, de jóval kevesebbet használunk így, mintha hagyományosan a mosószer adagolót töltenénk tele vegyszerekkel.A mosógolyó vegyszermentesen tisztítja a ruhákat és közel ezer mosásig használható. Antibakteriális és penészedés elleni védelmet is nyújt a mosógépnek.Azonban most találkozzunk egy egészen új dologgal, a „valódi” mosógolyóval. A mosógolyót árusító oldalak azt ígérik, hogy mosószer és egyéb vegyszer nélkül. Idézzük az egyik oldal leírását a működési elvről:

„A mosógolyó (látható fénytől) távoli infravörös sugárzása felbontja a víz molekuláris hidrogén szerkezetét apró fürtökre, melyek aktiválódnak és elősegítik a molekuláris mozgást, behatolási erőt és tisztító hatást. A negatív ion sugárzás csökkenti a szennyező anyag és a ruha szövete közötti tapadást, így a szennyeződés könnyen eltávolítható mosószer nélkül.”

Ezen jót mosolyogtunk, mert első olvasásra mi sem értjük a fenti szöveget. Második olvasatra már érthető, hogy lényegében a víz pH értékét befolyásoló hidrogén ionokat akarja ez a golyó semlegesíteni, ezzel lágyítva a vizet. A lágy vízben könnyebben oldódik a mosószer, így kevesebb is elég. Ezt csinálják a vízlágyítók is. Ez jól hangzik, mert a vízlágyítót sokan túladagolják, ami a mosógép meghibásodásához vezet, azonban a mosógolyó ezt kiküszöbölné.

Ez a fajta mosógolyó azonban egyelőre nem bizonyította tisztító hatását. Akinek van kedve kísérletezni próbálja ki, de mi mindenképpen kipróbáljuk a többiek kedvéért. Az eredményről beszámolunk néhány hónap múlva. Ha nem szeretne lemaradni a beszámolónkról, iratkozzon fel blog értesítőnkre.

Mind a mosógolyó, mind a mosódió szép elképzelés azonban a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés szempontjából egy sokkal kézenfekvőbb eszközt ajánlunk a mosógép élettartamának meghoszabbításához: a rendszeres karbantartást. Nincs az a mosószer, vagy praktika, amivel helyettesíthető volna a rendszeres karbantartást. Az ingyenes javítási asszisztencia csupán egy karnyújtásnyira van. Hogyan juthat hozzá? Íme a válasz: kiterjesztett garancia.