Sütő, ami megmondja…

/ október 21, 2015/ Okoseszközök

Vannak termékcsaládok, melyek robbanásszerűen kezdenek el fejlődni történetük egy bizonyos pontján, ilyen a beépíthető sütő is. A lökést mi más adhatta volna, mint az okos funkciók megjelenése. Minden nagyobb gyártónak vannak már úgynevezett okos sütő modelljei, kérdés, hogy a plusz tudás megéri -e a felárat.

Az okos sütő számos beépített programmal támogat, valamint bővíthető a memóriája, azaz, az általunk hozzáadott receptekkel és elkészítési javaslatokkal gazdagíthatjuk a sütő tudását.

Mitől okos a sütő?

A szenzortechnológia már nem nevezhető új keletű dolognak, egy intelligens sütő képes megmérni a hús súlyát és ehhez képest végezni el a sütési beállításokat, lényegében, hogy hány fokon és mennyi ideig készüljön a vacsora. Ez azonban csak a kezdet volt, a digitális kijelzők megjelenésével párhuzamosan egyéb okosságok is megjelentek a termékcsalád életében.

Kezdjük a sütő automata programjaival

Amíg pár évvel ezelőtt egy felsőkategóriás sütő sütési funkciói megálltak a 10-15 darabos beállítási lehetőségnél, addig ma akár 70-100 opció közül is választhatunk. Jól hangzik, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ezek a programok körülbelül lefedik az okos sütők recept kínálatát, mert hogy van ilyen is. A klasszikus szakácskönyv már csak alternatíva. Helyettük a sütő kijelzőjén egy kis böngészést követően kiválaszthatjuk mit szeretnénk készíteni, majd egy gombnyomás és a készülék elvégzi helyettünk a beállításokat. Nekünk csak be kell tenni az elkészíteni kívánt ételt, a többi megy magától.

A vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező sütő az okostelefon applikáción keresztül kommunikál velünk, de akár az okos hűtővel is és a hűtő adatai alapján elmondja,hogy milyen ételt tudunk elkészíteni.

Ha valaki nem előre programozott receptből akar dolgozni és bízik a kreativitásában annak a memóriafunkció kínál segítséget. Márka és modellkínálattól függően akár 10-20 receptet is elmenthetünk egy okos sütőben, így a jól sikerült fogásokat megőrzi az intelligens készülékünk is.

A csúcs okosság azonban továbbra is a kommunikáló sütő

A wifi kapcsolattal rendelkező modellek képesek értesíteni bennünket, hogy lejárt a sütési idő, ideje kivenni a rakott karfiolt, de akár távolról is indíthatjuk a műveletet. Mindkét esetben csak egy okostelefonra van szükség és az idevágó applikációra. Egyes sütők még arra is képesek, hogy nem velünk, hanem a hűtővel „beszélgetnek”, a kiválasztott recept alapján megnézik, hogy megvannak-e a hozzávalók, ha nem akkor pedig értesítenek bennünket a helyzetről. Ha valaki szereti az újdonságokat, nem fog csalódni, de azért illúzióink ne legyenek, továbbra sem készít helyettünk vacsorát egyik okos eszköz sem, csak nagyon leegyszerűsítik és felgyorsítják a feladatot.