Miért ne az olcsó mosógép mellett döntsünk?

/ október 29, 2015/ Egyéb

Itt van ez a fotó, amit az interneten szinte az összes mosógépjavítással foglalkozó blog vagy oldal használ. Eddig mi kerültük, de olyan jó ez a kép! Legrosszabb álmunk van rajta, amikor a fürdőszobát elönti a hab. Ilyet nem produkál az olcsó mosógép sem, csak ha nagyon telepakoljuk mosószerrel. Ennél sokkal alattomosabban jelenik meg, ha hiba van.

Az olcsó, belépőszintű mosógép olyan típushibákkal küzd, melyek a rossz konstrukció eredményei.

Az olcsó mosógép általában nem jó konstrukció

A mai napig tartja magát az a magyar vásárlási szokás, hogy azt vegyük meg, ami a legolcsóbb. Ez persze szépen lassan változik, mert felnőtt egy olyan fogyasztói generáció, amely már tapasztalatból tudja, de legalábbis sejti, hogy olcsó elektronikai készüléket venni, igazából pénzkidobás.

Márka és árverseny van, a gyártók pedig tudják, hogy mit csinálnak. Vegyük példának a mosógépet, amit ha akarunk már 50-60 ezer forintos áron tudunk vásárolni. A tapasztalatok alapján azonban egy ilyen árkategóriájú modell négy év múlva bizony már az őszi lomtalanításon fog csücsülni.

Az ok nagyon egyszerű:

  • ilyen árfekvés mellett, nem lehet minőséget gyártani,
  • a gyártó pedig pontosan azon fog spórolni ami nem látszik.
  • a készülék belülről, nem más lesz, mint kacat. 

Megvenni egy olcsó mosógépet? Felejtsük el.

Az olcsó mosógépek típushibái

  • a mosógép fedele rozsdás,
  • az adagoló eldugult,
  • a dobtengely csapágyas,
  • a motor szorul.

Többek között ezek a problémák szoktak előfordulni egy pár éves, belépő szintű mosógépnél. Ezzel szemben egy középkategóriás darab már jóval kevesebb és kisebb hibát vonultat fel, ugyanennyi használati idő után.

Az árbeli felső kategória maximum egy-két aprósággal jelzi, hogy azért felette is múlik az idő, itt-ott lehet némi kattogást hallani, az ajtó nehezebben nyílik és hasonló elhanyagolható problémák – amik egy-egy alkatrész cseréjével orvosolhatóak. A prémium kategória pedig – itt már 200 ezer forint feletti gépekről beszélünk – gyakorlatilag hibátlan, ezt a szériát már örök életre tervezték, és az anyagfelhasználáson nem spóroltak semmit. A meghibásodás itt már valóban kivétel, aztán egy idő után magától értetődő, előre tervezhető dolog. Pl. 6 év után egy csapágy csere.

Természetesen nem engedheti meg magának mindenki, hogy mindenből a legdrágábbat vásárolja, de azt se, hogy a legolcsóbbat, mert akkor csak önmagának csinál rosszat. A pár tízezer forintos különbségek nagyon is érezhetők minőség tekintetében, így ha hosszabb távra tervezünk egy mosógéppel – vagy bármi egyéb háztartási géppel – azért érdemesebb egyszer többet áldozni rá, mint később vagyonokért javíttatni.

Ha kíváncsi rá, hogy ugyanazért az összegért melyik mosógépet érdemes megvenni, akkor hívja a Business Box Ügyfélszolgálatot. Segítünk a megfelelő készülék kiválasztásában és nem csak a mosógépekében. Ebben a Facebook csoportban kérhettek egymástól segítséget.