Az 5+1 legjobb tipp a hűtőszekrény vásárláshoz

/ november 6, 2015/ Egyéb

A háztartási gépekre is igaz, hogy a vásárló nem feltétlenül tudja, mit is szeretne, pontosabban, hogy mire is van igazán szüksége. A hűtőszekrény esetében ez talán különösen érvényes, hiszen sokan le tudják azzal a dolgot, hogy legyen benne hideg és rendben is vagyunk. Ez azért nem egészen így van, érdemes odafigyelni pár dologra a vásárlás során a méreten kívül is.

Az új hűtőszekrény vásárlásakor az áron kívül egyéb szempontokat is figyelembe kell vennünk, valamint gondolnunk kell a hűtő hosszú távú "egészségére" is, pl. kiterjesztett garancia szolgáltatás igénybevételével.

A hűtőszekrény vásárlási szempontjai

1. Energiahatékonyság

Nem véletlenül tettük az első helyre, hűtőszekrény vásárlásakor ez a legfrontosabb szempont, a hűtőszekrény ugyanis az a háztartási gép, ami egész nap áram alatt van és áramot fogyaszt. Ezen nem érdemes spórolni, minél több a „+” annál kisebb a rezsi. Ha tehetjük, vásároljunk „A++” vagy „A+++” energiacímkével ellátott készüléket. A viccet pedig reméljük mindenki ismeri a skótról, akinek azért nincs hűtője, mert senki sem garantálja, hogy lekapcsol bent a lámpa, amikor bezárja az ajtót. (:

2. No Frost

Szintén érdemes figyelembe venni.  A kifejezés azt jelenti, hogy nem képződik jég a fagyasztórészben. Bár, ahogy írtunk róla korábban, nem jelent feltétlenül előnyt, mert ugyanúgy képződik jég, csak nem a hűtőtérben, hanem a belső radiátoron. Évente egyszer ezeket is érdemes leolvasztani!

3. Visszamelegedési idő

A készülék adatlapján ezt a paramétert is fel kell tűntetni. A gyártók órában adják meg, minél több, annál jobb. Nem csak azért fontos, mert áramszünet esetén nem romlanak majd meg az élelmiszerek a hűtőben, de azért is, mert egyúttal utal arra, hogy mennyire is jó a hűtő szigetelése. Ez pedig szintén az energiahatékonyságot támogatja.

4. Alul vagy felül fagyasztós, esetleg „amerikás” hűtőszekrény?

A piacon alulfagyasztós, felülfagyasztós és amerikai típusú, azaz Side by Side kombinált hűtőszekrények érhetők el. Ez utóbbi a legmagasabb árfekvésű, az ár azonban nem feltétlenül jelenik meg a hozzáadott értékben. Akkor válasszuk, ha a design és az extrák – pl. vízadagoló – szerelmesei vagyunk. A másik két kategóriából az alulfagyasztós a kedveltebb, egyetlen előnye van, hogy esetében kényelmesebben látunk rá a hűtő részre.

Az igazán profik a külön hűtő és külön fagyasztó megoldásra esküsznek, persze ez két külön gépet jelent.

5. Légáramlás és pára

A gyártók különböző neveket aggatnak rá, de érdemes figyelembe venni, hogy legyen a hűtőszekrényben egyenletes légáramlás, mert így tovább maradnak frissek az élelmiszerek és a hűtés is higiénikusabb. Egyes modellekben van párásító rekesz is, szintén nagyon hasznos, mert a zöldségfélék sokkal tovább maradnak benne frissek, mint hagyományos hűtéssel.

+1: A méret

A méret nem minden. Tudjuk, hogy az elsődleges szempont a hűtőszekrénynél, hogy férjen bele minden. Ez a legtöbb esetben úgy hangzik a boltban: „Legyen jó nagy”. Azonban az a tapasztatunk, hogy a nagyon magas (két méter) hűtők hosszú távon könyebben deformálódnak, ezeknél több hiba szokott előfordulni. Ezen kívül tudjuk, hogy a legtöbb magyar háztartásban gondot okoz a két méteren lévő legfelső polcra pakolni, egyszerűen nem érjük el. Ezért javasoljuk, hogy inkább széles legyen a hűtő, mint magas. A legtöbb gyártónak van olyan hűtője, ami nem a szokásos 60 centiméter szélességű, hanem szélesebb. Így több bent a hely, de nem túl magas a hűtő.

A hűtőszekrény állagmegóvását célzó javaslatunk

Amit még a vásárlási tanácsok mellett mindenképpen érdemes észben tartani:

  • a rendszeres és körültekintő karbantartás a hűtőszekrény állagmegóvásának első lépcsőfoka,
  • kiterjesztett garancia megkötése a vásárláskor.

Ezzel a lépéssel ugyanis hosszú távon tudjuk biztosítani azt, hogy a hűtő gyártói garanciájának lejárta után is megfelelő és profi „ellátást” kap a szervizben ami ráadásul egy fillérünkbe sem kerül.