A jövő az indukciós főzőlap?

/ november 18, 2015/ Egyéb

Olvasási idő: 2 perc

Bár az indukciós főzőlap már az 1980-as évek elején megkezdte hódító útját Amerikában és Nyugat-Európában, hozzánk csak viszonylag későn érkezett meg és még ma sem aratta le a piacot. A prognózisok szerint ennek ellenére a jövő ezé a technológiáé. Ha előbb nem, utóbb biztosan, egyszer és mindenkorra maga mögé utasítja a hagyományos kerámia főzőlapokat, de a dolog még várat magára. Nézzük, mi is az indukció és milyen pluszt tud kínálni a hagyományos, üvegkerámia lapokkal szemben.indukciós főzőlap

Az indukció lényege, hogy az elektromos áram gerjesztése mágneses térben jön létre. A többi főzőlappal ellentétben nem az üveget vagy a lapot melegíti fel, hanem az edény belsejében keletkezik a hő az indukció hatására. Ennek három nagy előnye is van: gyorsabb, precízebb és energiatakarékosabb. Hogy egy hátrányt is említsünk nem helyezhető rá, csak mágnesezhető edény, ilyen a legtöbb acél és öntöttvas főzőedény. Viszont az alumínium, a réz és az üveg edények nem alkalmasak arra, hogy indukciós lapokon használjuk őket.

Hozzáadott érték

A plusz funkciók márkafüggőek is, nem mindenki kínálja ugyanazt, de azért a prémium kategóriában hasonló megoldások érhetők el. Az elnevezéseket hagyjuk, mert ahány márka annyi címke  – ugyan arra a dologra. Ez perszse egyáltalán nem szerencsés vásárlói szempontból.

Mindenesetre például lehetőség van maradékhővel való főzésre, ebben az esetben a lap magától kikapcsol és a tárolt hővel fejezi be a főzést.

Az indukciós lapok rendszerint kapnak gyorsmelegítés funkciót, ami ma már annyit tesz, hogy 2-3 másodperc alatt képesek elérni a kívánt hőfokot.

A melegen tartás szinte már az alapkínálat része, vagyis a főzőlap a kívánt hőmérsékleten tartja az ételt, ameddig csak szeretnénk.

Hasznos megoldás az összekapcsolható zónáké, mert ezzel gigantikus méretű edényekben is optimális hőelosztás mellett lehet főzni. Gondoljunk csak bele: a karácsonyi sokszemélyes vacsorát nem abban a pici fazékban készítjük el, mint amit hétköznap használunk, de eddig vagy két rózsát gyújtottunk be a tűzhelyen vagy két zónát kapcsoltunk be a kerámialapon és két

De van a kínálatban túlforrás elleni védelem is, automata beállítások halakhoz vagy grillezett ételekhez, sőt még párolás funkció is, ami minimális vízfelhasználás mellett képes zöldségköretek készítésre.

Azt pedig, hogy az “okos” cimkével ellátott modellek miket tudnak még pedig egy későbbi cikkünkben megírjuk, de sokban hasonlítanak a funkciók az okos sütőkére.

Ezeket csak az indukciós főzőlapok tudják, vajon övék a jövő?

Ezt és még sok más érdekességet tudhat meg később is blogunkból, iratkozzon fel blog értesítőnkre!

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post