A jövő az indukciós főzőlap?

/ november 18, 2015/ Oktató, Tanácsadás

Bár az indukciós főzőlap már az 1980-as évek elején megkezdte hódító útját Amerikában és Nyugat-Európában, hozzánk csak viszonylag későn érkezett meg és még ma sem aratta le a piacot. A prognózisok szerint ennek ellenére a jövő ezé a technológiáé. Ha előbb nem, utóbb biztosan, egyszer és mindenkorra maga mögé utasítja a hagyományos kerámia főzőlapokat, de a dolog még várat magára. Nézzük, mi is az indukció és milyen pluszt tud kínálni a hagyományos, üvegkerámia lapokkal szemben.

Az indukciós főzőlap egyik erénye egyben a hátránya is; kizárólag mágnesezhető anyagból készült edénykekel működik.

Hogyan működik az indukciós főzőlap?

Az indukció lényege, hogy az elektromos áram gerjesztése mágneses térben jön létre. A többi főzőlappal ellentétben nem az üveget vagy a lapot melegíti fel, hanem az edény belsejében keletkezik a hő az indukció hatására.

Ennek három nagy előnye is van:

  • gyorsabb,
  • precízebb,
  • energiatakarékosabb.

Hogy egy hátrányt is említsünk nem helyezhető rá, csak mágnesezhető edény, ilyen a legtöbb acél és öntöttvas főzőedény. Viszont az alumínium, a réz és az üveg edények nem alkalmasak arra, hogy indukciós lapokon használjuk őket.

Az indukciós főzőlap hozzáadott értéke

A plusz funkciók márkafüggőek is, nem mindenki kínálja ugyanazt, de azért a prémium kategóriában hasonló megoldások érhetők el. Az elnevezéseket hagyjuk, mert ahány márka annyi címke  – ugyan arra a dologra. Ez persze egyáltalán nem szerencsés vásárlói szempontból.

Plusz funkciók, amiket az indukciós főzőlap nyújthat:

  • lehetőség van maradékhővel való főzésre, ebben az esetben a lap magától kikapcsol és a tárolt hővel fejezi be a főzést.
  • az indukciós lapok rendszerint kapnak gyorsmelegítés funkciót, ami ma már annyit tesz, hogy 2-3 másodperc alatt képesek elérni a kívánt hőfokot.
  • a melegen tartás szinte már az alapkínálat része, vagyis a főzőlap a kívánt hőmérsékleten tartja az ételt, ameddig csak szeretnénk.
  • hasznos megoldás az összekapcsolható zónáké, mert ezzel gigantikus méretű edényekben is optimális hőelosztás mellett lehet főzni. Gondoljunk csak bele: a karácsonyi sokszemélyes vacsorát nem abban a pici fazékban készítjük el, mint amit hétköznap használunk, de eddig vagy két rózsát gyújtottunk be a tűzhelyen vagy két zónát kapcsoltunk be a kerámialapon és két

Ezeken kívül van még a kínálatban:

  • túlforrás elleni védelem is,
  • automata beállítások halakhoz vagy grillezett ételekhez, 
  • párolás funkció, ami minimális vízfelhasználás mellett képes zöldségköretek készítésre.

Azt pedig, hogy az „okos” címkével ellátott modellek miket tudnak még pedig egy későbbi cikkünkben megírjuk, de sokban hasonlítanak a funkciók az okos sütőkére.

Éppen e számos beépített és plusz funkciók és a hozzáadott értékek miatt érdemes hosszabb távon gondolkodni az indukciós főzőlap esetében és a gyártói garancián túlmutató kiterjesztett garancia szerződést megkötni még a vásárláskor, vagy minimum a gyártói garancia lejárta előtt 60 nappal. Hogy mit tud a kiterjesztett garancia, arról Fogalomtár bejegyzésünkben olvashat.

Ezeket csak az indukciós főzőlapok tudják, vajon övék a jövő?