3 vásárláshoz kapcsolódó tévhit

/ november 20, 2015/ Egyéb

Az elmúlt években sokat javult a helyzet a vásárlói tudatosságot illetően, de sajnos még így is jócskán le vagyunk maradva a nyugat-európai országoktól. Nincs is ezen mit csodálkozni. Két fő oka van: egyrészt a kedvezőtlenebb gazdasági körülmények miatt a hazai fogyasztó mindenekelőtt az árat nézi. A másik ok, ha úgy tetszik történelmi. Csak a rendszerváltás után talált ide a piaci verseny és lett bőséges a márka kínálat. Korábban azt gondoltuk, hogy minden gép egyforma, de már tudjuk, hogy ez nem így van és nem mindegy melyiket vesszük meg. Nézzük, hogy melyik három vásárláshoz kapcsolódó tévhit tartja magát leginkább. Van három vásárláshoz kapcsolódó tévhit, amikre alapozva rendszerint becsapjuk önmagunkat, és hosszú távon nagyobb kiadással kell végül számolnunk.

Az árhoz fűződő tévhit

Sokan ár alapján döntenek. Háztartási gépeknél ez azért tévhit és önbecsapás, mert gyakran az olcsóbb hosszú távon drágább lesz. Pár tízezer forintos különbséggel magasabb energiaosztályzatú hűtőszekrényt, mosógépet stb. kapunk, ami idővel vissza fogja hozni a ráfordított plusz költséget, majd szép lassan spórolni kezd. Másrészt, egy költségesebb termék jó eséllyel hosszabb élettartalmú is.

Szórakoztatóelektronikai és IT termékeknél is veszélyes a legolcsóbbat választani. Mindenképpen meg kell nézni, hogy a márka mögött van-e megfelelő szervízszolgáltatás, mert ha nincs, könnyen lehet, hogy nem is vásároltunk, hanem pénzt dobtunk ki az ablakon. Noname táblagép, tévé stb. egy-két hónap után beadja a kulcsot és akkor ennyi volt a történet.  Vettünk is valamit, meg nem is.

Ha valóban hosszú távra tervezünk, akkor a kiterjesztett garancia és a baleseti garancia megkötésével gondoskodhatunk a megvásárolt készülékről.

A dizájnnal kapcsolatos tévhit

Semmi baj azzal, ha egy termék csinos, sőt nagyon is jó, de ne ez alapján döntsünk. Háztartási gép vásárlás esetén a kulcsszó a funkcionalitás. Gyakran azt vesszük meg, ami jól mutat, pedig azt kellene, ami maximálisan kiszolgálja az igényeinket. Ráadásul a gyártók pontosan tudják, hogy a külcsín mennyire fontos nekünk és olykor bizony ez a minőség rovására megy.

Divatos most mindenből olyat vásárolni ami kis helyen elfér, de elvárjuk, hogy belül nagy legyen – legyen az mosógép vagy hűtő, stb. Mint ahogy az autóknál sem lehet egy Minibe beültetni az 5 fős családot minden csomagjukkal, így ezekbe a kis helyigényű készülékekbe sem lehet betenni mindent, amit szeretnénk.

Szerencsére ezt a gyártók, illetve a boltok is felismerték és igyekeznek feltüntetni, hogy milyen felhasználásra szánják a készülékeiket. Egyedülállóknak, családoknak, nagycsaládoknak, vagy akár professzionális felhasználásra.

Az anyagminőség fontosabb, mint gondolnánk

Míg a külső különbségeket mindenki észreveszi, addig az anyagminőségre csak kevesen figyelnek, holott rendkívül fontos tényező, főleg a hordozható eszközöknél. Érdemes vásárlás előtt megnyomkodni, az illesztéseknél megfeszegetni az adott terméket, hogy várhatóan hogyan is fogja bírni a strapát. Sok esetben érdemes kerülni a műanyagot, és ha tehetjük fémborítású terméket vásárolni helyette.

Kiemeljük, ez főleg a táblagépeknél, notebookoknál fontos, hiszen ezeket hozzuk-visszük magunkkal. Nincs kellemetlenebb, mint amikor a notebook burkolata annyira gyenge, hogy a mögötte lévő kijelző bereped egy kisebb nyomástól a táskánkban.

A nagy háztartási gépek anyagminőségét azonban nem tudjuk saját kezűleg ellenőrizni, mert a lényeges részek a készülékek mélyén vannak. Ezeknél azt, hogy melyiknek milyen a minősége, melyik megbízhatóbb, melyik alkatrész romlik el a leggyakrabban a Business Box ügyfélszolgálatától kérdezzük meg.

Mivel márkafüggetlenül minden gyártó termékének javíttatásában segítünk ügyfeleinknek, így nagyon sok adatunk összegyűlt arról, hogy mi van a burkolatok alatt és mi várható a megvásárolandó gépektől. Írjon vagy hívjon és szívesen segítünk, hogy a megfelelő készüléket válassza.