Mitől lesz intelligens az okos mosógép?

/ november 25, 2015/ mosógép, Smart Home

Az okos háztartási gépek először és elsősorban a két nagy koreai gyártó, a Samsung és az LG kínálatában tűntek fel, de ma már minden nagyobb gyártó (Electrolux, Whirlpool, Gorenje stb.) repertoárjában elérhetőek. Meg kell jegyezni, hogy amíg nem rendelkeztek wi-fi kapcsolattal, a mosógépek már akkor sem voltak buták. Gondolunk itt a súlyautomatikára, és arra, hogy ma már nagyon sok készülék be tudja programozni önmagát, hogy mennyi ideig, mennyi vízzel mosson, és ehhez minimálisan mennyi mosószert adagoljon. Ezek talán hasznosabb funkciók, mint a wi-fi kapcsolat, mindenesetre hivatalosan utóbbiak kapták az okos mosógép elnevezést.

Az okos mosógép számos olyan funkcióval rendelkezik, ami nemcsak egyszerűbbé teszi az életünket, de gazdaságosabbá az üzemeltetést és hosszú távon kifizetődőbbé a belefektetett kiadást.

Az okos mosógép legyőzi a távolságot

Lényegében arról van szó, hogy a sütők és hűtőszekrények mellett a mosógépek is irányíthatóvá váltak távolról. Az ilyen modelleket egy egyszerű okostelefon vagy táblagép segítségével, illetőleg a rájuk letöltött megfelelő applikáció használatával tudjuk irányítani. A mosógép sok pluszt azért nem tud kínálni, szemben egy sütővel, melynek a tudása valóban hatványozódik. Egyszerű kényelmi funkcióról beszélhetünk esetükben, az okostelefon vagy táblagép segítségével távolról is tudjuk indítani, illetőleg leállítani a mosási programot. Azért visszás egy kicsit a dolog, mert már a középkategóriás készülékek java is előre programozható 0-24 órás intervallumban, bár így mindig kezünkben tarthatjuk az irányítást. Egyes modelleknél azt is megadhatjuk továbbá az okostelefonunkon, hogy mennyi mosószert használjon a mosáshoz a készülék. Ezt pedig szerintünk magától kellene tudnia, tehát mégsem elég okosak.

Az okos mosógép hangvezérléssel is működik

Az LG mosógépei ennél is többet tudnak, hanggal is vezérelhetők. Döntse el mindenki maga, hogy ez mennyire nevezhető hasznosnak egy mosógép esetében.

Ami érdekesebb, hogy üzenetet is tudnak küldeni, ha meghibásodást érzékelnek. Ezt azonban már valóban hasznos okosságnak tekinthetjük, mert ha a gyakorlatban is működik a funkció, akkor a tulajdonos mindig pontosan fogja tudni, hogy mi is a probléma a készülékkel. Bár zárójelben azért megjegyezzük, hogy a Smart mosógépek árát figyelembe véve, ne nagyon hibásodjanak meg, inkább csak karbantartásra hívják fel a figyelmet.

Bármilyen okos is a mosógép, önmagát nem tudja karbantartani, megjavítani. A megkötött kiterjesztett garancia szolgáltatással azonban ingyenes javítási asszisztenciát „nyerünk”.

Az intelligens mosógép karbantartási értesítőt küld a telefonra

És ez lenne az a funkció, aminek nagyon örülnénk mi is. A mosógép küldjön egy üzenetet a telefonunkra, hogy már bizony 15 alkalommal mostunk a legutóbbi tisztító mosás óta, ideje újra elvégezni azt. Vagy szóljon, hogy a szűrőt ki kell takarítani, mert itt az ideje. Ez talán még a mi blog- és karbantartás értesítőnknél is jobb dolog, mert tényleg a saját mosógépünk jelez, hogy mikor van szüksége karbantartásra.

Azonban csak emiatt ne vegyünk méregdrága „okos” mosógépet, mi is szívesen szólunk havonta, hogy itt az ideje kitisztítani a mosógépet. Ráadásul mi azt is leírjuk hogyan csinálja, tehát valódi a segítség. Ha rendszeres olvasónk, akkor pedig most külön kiemeljük: itt az ideje a tisztító mosásnak, szűrő tisztításnak, ugyanis pont 4 hete írtunk róla utoljára.