Tévét a falra!

/ december 2, 2015/ TV

Olvasási idő: 2 perc

Bár évek óta már csak lapos képernyős televíziókat lehet vásárolni, mégis sokan ragaszkodnak a CRT készülékektől ránk maradt szokásokhoz. Ami az elhelyezést illeti mindenképp, hiszen nagyon sokan, a mai napig a dohányzóasztalon vagy a komódon helyezik el az újonnan vásárolt készülékeket. Ez már csak azért is érdekes, mert a LED tévék egyik legjobb tulajdonsága, hogy laposak, vagyis gyönyörűen felszerelhetők a falra, beépíthetők a lakás enteriőrjébe.A tévé falra helyezését minden esetben előzze meg egy szerkezeti állapotfelmérés. Arra is ügyeljünk, hogy a tévé megfelelő távolságba kerüljön és hogy ne fárassza se a nyakat, se a szem izmait a tévénézés.

Azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy “Tévét a falra!”

Túl azon, hogy esztétikailag ez sokkal jobb választás, mint kitenni a tv-t az asztalra, jóval biztonságosabb is. Túlzás lenne azt mondani, hogy száz százalék, de szinte biztos, hogy az asztalon lévő tévé a földön fog kikötni, előbb vagy utóbb. Kisgyerekes családoknál, kutya – cica tartóknál rendkívül magas az ilyen jellegű balesetek száma.

Nem szabad elfelejteni, hogy a CRT tévék, némi túlzással, megmozdíthatatlanok voltak formájukból és súlyukból adódóan. Ezzel szemben egy lapos tévé nem csak jóval könnyebb, de kialakításából fakadóan sokkal bizonytalanabb is. Tehát tévét fel a falra!

Ne felejtsük el, hogy amikor a falra szereljük a TV-t, általában szemmagasságba vagy kicsit magasabbra tegyük, hogy moziszerű élményben legyen részünk.

Mi kell hozzá?

Vennünk kell egy fali tartót. Ezt úgy hívják, hogy konzol. Pár ezer forintostól a teleszkópos, 30.000 Ft-osig van mindenféle. Egy dolog fontos, a többi ízlés dolga: csak olyan konzolt vásároljunk, amely megfelel a TV méretének és súlyának. Ezt könnyen megnézhetjük. A konzol teherbírása rajta van az adatlapján, feltüntetik a webshopok is. A TV súlya pedig szintén ott van a tulajdonságai listájában a gyártó honlapján vagy webáruházakban.

Értelemszerűen olyan konzolt válasszunk, ami megbírja a tévénket. Érdemes nagyobbat, erősebbet venni, pár év múlva a nagyobb méretű tévék is olcsóbbak lesznek, viszont ezek nehezebbek, legalább a fali tartót ne kelljen majd cserélni az új TV miatt.

Igen ám, de hogyan?

A tv falra szerelése sem olyan bonyolult, mint gondolnánk, bárki felfúrhatja akár magának is. Két dologra kell csak vigyázni:

Lehetőleg ne ott fúrjunk, ahol gáz-, víz- vagy elektromos vezeték fut a falban. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor egy speciális elektronikus érzékelővel leellenőrizhetjük a dolgot. A legtöbb cső egyébként alacsonyan fut a falban, hiszen alacsonyan vannak a vízcsapok, konnektorok, a tévét pedig szemmagasságba tesszük általában, hogy kényelmes, moziszerű élményt kapjunk.

A másik, hogy ne járjunk úgy, mint ügyfelünk, aki a létráról esett le tévéstől. Legyen segítségük, egyedül ne kezdjenek bele!

A kábelek helyét és sorrendjét is gondoljuk át előre és dugjuk is be őket a TV-be, mielőtt végleg a falra tesszük a TV-t.

A tévé falra helyezése okos döntés, ám mindig győződjünk meg a fali konzol teherbírásáról és a fal állagáról, mielőtt felfüggesztjük a tévét.

Ha problémánk lenne vele, hogy pontosan hova is helyezzük el a tévét, arra is van pár egyszerű, idevonatkozó szabály. A legfontosabb, hogy a lapos képernyős TV alsó szélének a padlótól legalább egy méter magasságban kell lennie. Így a legkényelmesebb nézni. Fontos továbbá, hogy ne közvetlenül a falhoz rakjuk, hanem maradjon pár centi hely. Egyrészt mert a készülék hőt termel, másrészt pedig ezzel a por lerakódása is csökken. Érdemes a szoba mértani közepén elhelyezni a készüléket, hogy jobbról és balról is megfelelő legyen a betekintési szög.

Utolsó jó tanács: Falra szerelt TV ide vagy oda, sajnos a falra szerelt tévével is történhet baleset. Erre való a Baleseti Garancia szolgáltatásunk. Itt kiszámolhatja, az Ön TV készülékéhez mennyibe kerül a szolgáltatás.

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post