A beragadt ruhák eltávolítása a mosógépből

/ december 16, 2015/ Használati utasítás, mosógép, Oktató

Nagyban zajlik a mosás, esetleg éppen elindul a centrifuga program, amikor hopp a mosógépünk egyszerre csak elhallgat, majd ezt követően megáll, és ott állnak a beragadt ruhák a vízben. Mit lehet ebben az esetben tenni? Természetesen hívni a Business Box ügyfélszolgálatát. Ez eddig rendben is van, de álljanak akár napokig a vízben a drága ruhák? A legtöbbször ez a helyzet, holott a víztől mi magunk is könnyedén megszabadíthatjuk a mosógépünket, csak sokan nem tudjuk, hogy hogyan.A beragadt ruhák eltávolításához el kell indítani a szivattyúzást. Ha kiürült a víz, az ajtó is kinyitható. Ha nem indul a szivattyú, a szűrőn keresztül le tudjuk engedni a vizet a mosógépből.

Ha mi magunk megjavítani nem is tudjuk az elromlott mosógépet, óvintézkedéseket azért tudunk tenni, hogy ne legyen nagyobb a baj a kelleténél. A legtöbbünk félelme, hogy a mosógép akkor hibásodik meg, amikor éppen működés közben tele van a ruháinkkal! A félelem nem alaptalan, az esetek nagy többségében ez valóban így történik. Az a ritkább, ugyanakkor szerencsésebb eset, amikor egyszerűen nem indul el a mosógép.

A beragadt ruhák eltávolításának kulcsszava: szivattyúzás

Végtelenül egyszerű a történet. Nem csak az új, de a legtöbb régi mosógépben is van úgynevezett szivattyú program. Ez azért szerencsés dolog, mert akkor is működik, amikor az egyébként futó programunk leáll, és nem csinál semmit a készülék. Amennyiben a vízben áznak a beragadt ruhák, akkor csupán annyi a dolgunk, hogy elindítjuk a programot és a mosógép kiszivattyúzza, azaz leengedi a vizet. Ezt követően az ajtó kinyitható lesz és nyugodtan kivehetjük a nedves ruhákat, hogy ne a vízben „érlelődjenek”, amíg a szerelő kiér hozzánk. Ha szerencsénk van és kötöttünk kiterjesztett garancia szolgáltatást, akkor talán még szervizköltség se lesz és a javítási asszisztencia szolgáltatással akár távoli segítséggel is megoldható a probléma.

Néhány típusnál, például Samsung mosógépeknél, ez a szivattyúzás program egyben centrifugál is. Ez azért nem szerencsés, mert a mosógép leállását legtöbbször a dob vagy annak meghajtása okozza. Ilyenkor a dob mozgást megakadályozó gombbal érhetjük el, hogy csak szivattyúzzon a mosógép. Ezt ügyes háziaszonyok (és „háziférfiak”) egyébként is használják, amikor a kötött pamut pulóvereiket mossák, ugyanis ezeknek nem tesz jót a centrifugálás, semmilyen fordulatszámon.

Fontos, hogy az újabb mosógépek a meghibásodás esetén egy hibakódot is kiírnak. Amennyiben feltűnik a digitális kijelzőn a kód, akkor ne a vizet engedjük le, hanem a hibakódot fejtsük meg, akár a használati utasítás, akár a google segítségével. Kis szerencsével ebben az esetben, ha a probléma valami apróság, akkor ennek elhárítása után a mosógép újra működni kezd.

Mi a teendő, ha nem indul a szivattyúzás sem?

Ne essünk kétségbe, nincs sokkal nagyobb baj, csak kénytelenek leszünk kicsit bepiszkolni a kezünket. Abban az esetben, ha nem kap áramot a mosógép vagy teljesen halottnak tűnik, akkor is le tudjuk ereszteni a ruháinkról a vizet a szűrőn keresztül. Ugyanis  a legtöbb mosógépnek van szűrője (hivatalosan tárgycsapda). Ennek a tisztítása rutinfeladat és legtöbbünknek elég jól megy.  Készüljünk előre több felmosóronggyal, lavórral, vödörrel, mert lesz víz bőven. A víz leeresztése után, a mosógépet áramtalanítva már az ajtaját is ki tudjuk nyitni és kiszabadíthatók a beragadt ruhák.