Hogy vegyük ki a mosógépből a beragadt ruhákat?

/ december 16, 2015/ Használati utasítás, Ismeretterjesztő, mosógép, Oktató

Olvasási idő: 3 perc

Nagyban zajlik a mosás, esetleg éppen elindul a centrifuga program, amikor hopp a mosógépünk egyszerre csak elhallgat, majd ezt követően megáll. Mit lehet ebben az esetben tenni? Természetesen hívni a Business Box ügyfélszolgálatát. Ez eddig rendben is van, de álljanak akár napokig a vízben a drága ruhák? A legtöbbször ez a helyzet, holott a víztől mi magunk is könnyedén megszabadíthatjuk a mosógépünket, csak sokan nem tudjuk, hogy hogyan.

Ha mi magunk megjavítani nem is tudjuk az elromlott mosógépet, hírtelen óvintézkedéseket azért tudunk tenni, hogy ne legyen nagyobb a baj a kelleténél. A legtöbbünk félelme, hogy a mosógép akkor hibásodik meg, amikor éppen működés közben tele van a ruháinkkal! A félelem nem alaptalan, az esetek nagy többségében ez valóban így történik. Az a ritkább, ugyanakkor szerencsésebb eset, amikor egyszerűen nem indul el a mosógép.

6341490_m

A kulcsszó: szivattyúzás

Pedig végtelenül egyszerű a történet. Nem csak az új, de a legtöbb régi mosógépben is van úgynevezett szivattyú program. Ez azért szerencsés dolog, mert akkor is működik, amikor az egyébként futó programunk leáll, és nem csinál semmit a készülék. Amennyiben bent áznak a ruháink a vízben, akkor csupán annyi a dolgunk, hogy elindítjuk a programot és a mosógép kiszivattyúzza, azaz leengedi a vizet. Ezt követően az ajtó kinyitható lesz és nyugodtan kivehetjük a nedves ruhákat, hogy ne a vízben „érlelődjenek”, amíg a szerelő kiér hozzánk.

Néhány típusnál, például Samsung mosógépeknél, ez a szivattyúzás program egyben centrifugál is. Ez azért nem szerencsés, mert a mosógép leállását legtöbbször a dob vagy annak meghajtása okozza. Ilyenkor a dob mozgást megakadályozó gombbal érhetjük el, hogy csak szivattyúzzon a mosógép. Ezt ügyes háziaszonyok (és “háziférfiak”) egyébként is használják, amikor a kötött pamut pulóvereiket mossák, ugyanis ezeknek nem tesz jót a centrifugálás, semmilyen fordulatszámon.

Fontos, hogy az újabb mosógépek a meghibásodás esetén egy hibakódot is kiírnak. Amennyiben feltűnik a digitális kijelzőn a kód, akkor ne a vizet engedjük le, hanem a hibakódot fejtsük meg, akár a használati utasítás, akár a google segítségével. Kis szerencsével ebben az esetben, ha a probléma valami apróság, akkor ennek elhárítása után a mosógép újra működni kezd.

Ha nem indul a szivattyúzás sem?

Ne essünk kétségbe, nincs sokkal nagyobb baj, csak kénytelenek leszünk kicsit bepiszkolni a kezünket. Abban az esetben, ha nem kap áramot a mosógép vagy teljesen halottnak tűnik, akkor is le tudjuk ereszteni a ruáinkról a vizet a szűrőn keresztül. Ugyanis  a legtöbb mosógépnek van szűrője (hivatalosan tárgycsapda). Ennek a tisztítása rutinfeladat és legtöbbünknek elég jól megy.  Készüljünk előre több felmosóronggyal, lavórral, vödörrel, mert lesz víz bőven. A víz leeresztése után, a mosógépet áramtalanítva már az ajtaját is ki tudjuk nyitni és kivehetjük végre a vizes ruhákat.

Ismerje meg a hosszú életű háztartási gépek titkát!

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post