Okos világítás és villanykörte: ez a kütyü felvillanyoz!

/ január 27, 2016/ Okoseszközök, Smart Home

Okos világítás??? Nem is olyan sok évvel ezelőtt, amikor a tabletek még csak a sci-fi filmekben léteztek, és a mobiltelefonoknak még nyomógombjai voltak. Ha kiégett otthon egy villanykörte, egyszerűen a szemétbe dobtuk, és becsavartunk helyette egy másikat, ami passzolt a foglalatba. Az élet egyszerű volt, a villanykörték pedig eldobhatóak. Ma már egészen máshogy is alakulhat az otthonunkba telepített fényforrások sorsa, hiszen egyre többen használunk energiatakarékos, LED izzókat, hogy más fényben lássuk a dolgokat – főleg a villanyszámlát.

Az okos világítás integrálása otthon nem ütközik nehézségekbe, csak a kompatibilis eszközöket kell egymással csatlakoztatni.

A hagyományos villanykörték lecserélésével megtanultuk azt is, hogy az energiatakarékos izzók sem egyformák: vannak köztük hideg és melegfényűek, sőt még okos villanykörték is. És hogy mitől okos, az okos villanykörte?

Mitől okos az okos világítás?

Természetesen attól, hogy az időközben érintőképernyőssé fejlődött okostelefonjainkról irányíthatjuk őket. Az irányítás ráadásul nemcsak a ki/be kapcsolást jelenti, hanem szabályozhatjuk a villanykörte fényerejét, színét is, sőt egyes modellekkel akár a gyertyaláng villódzását is imitálhatjuk .Az okos világítás alapeleme az okos villanykörte, amiből már sokféle variáció elérhető a piacon.

Az okos villanykörték irányítása wi-fi, bluetooth vagy rádiókapcsolaton keresztül zajlik – ami egyben azt is jelenti, hogy az intelligens villanykörték fogyasztása picit magasabb, mint a nem okos LED égőké. Az adatkapcsolat kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy bár a Bluetooth kevesebbet fogyaszt, és egyszerűbb a kapcsolat létesítése is, de csak az okoségő közvetlen közeléből működik. Tehát nagy lakásokban már valószínűleg problémánk lesz vele, míg a wifihez ugyan kicsit komolyabb háttér szükséges, de messziről is megbízhatóan irányíthatjuk vele az égőt.

Ami igazán érdekessé teszi hosszú távon ezeket az okos izzókat, az a lehetőség, hogy az izzót összekötve a telefonunkkal megszabhatjuk, hogy a lámpa kapcsoljon le, ha nem vagyunk otthon. Ezzel sok áramot – így pénzt – spórolhatunk.

Hogyan működik az okos égő?

A legtöbb okosizzó működése, mint az egyéb okoseszközöké is meglehetősen egyszerű:

  • esetükben be kell csavarni a helyére,
  • letölteni hozzá az a megfelelő applikációt,
  • majd Bluetooth-tal vagy Wi-Fi-vel csatlakozni az lámpához és már kész is.

De vannak saját rádiófrekvenciával működő modellek is. Ezt az okostelefonos módszert ismerjük a konyhai okos eszközökből is, kell hozzá egy telefon.

Természetesen ha okoseszközökkel tesszük teljessé az otthoni kényelmet, akkor a hálózatba kapcsolt eszközök karbantartásáról sem szabad megfeledkezni. Az összekapcsolt eszközökre kötött kiterjesztett garancia ebben az esetben létfontosságú.

Ha okos villanykörte vásárlásra adjuk a fejünket, az energiafogyasztás mellett meglepetést okozhat esetleg az is, hogy a kiválasztott modell nem működik együtt a telefonunkkal. Nem mindegyik gyártó készít ugyanis minden operációs rendszerhez applikációt. A vásárlás előtt mindenképpen érdemes erről is tájékozódni. A legtöbb ilyen okos villany égő azonban együtt tud működni Android vagy iPhone telefonokkal. Ha ilyenünk van, nagy baj nem lehet.

Szerencsére ma már számos gyártó kínál ilyen termékeket, így bőven van lehetőségünk válogatni:

  • a Philips Hue itthon talán a legismertebb okos izzó modell,
  • de komoly versenyző az okoségők piacán a LifX és az Elgato is.
  • 2017-ben megjelent az Ikea okos világítás szettje, így viszonylag olcsón kipróbálhatóak az alapfunkciók bárki számára.

Mennyit fogyaszt az okos világítás?

Picit többet, mint egy rendes, energiatakarékos LED égő, mert folyamatosan vesz fel áramot a Wi-Fi, Bluetooth kapcsolat miatt. Ugyanakkor még így is jóval kevesebbet, mint a hagyományos égők, cserébe pedig mint láttuk elég sok mindent kínál. Az áramfogyasztáson összességében ott lehet spórolni, hogy ezt lekapcsolhajtuk távolról, ha esetleg égve hagytuk volna (pár forint spórolás óránként) valamint nem kell külön lámpát használnunk olvasáshoz, hangulatvilágításhoz, stb. Szobánként egy izzóval megoldhatunk mindent.

Persze a legtöbbünknek az a kérdése, hogy kell-e nekem ilyen? Megéri azt a pénzt amibe kerül? Ugyanis egy jobb LED égő 2 ezer forint körül kapható. Ennek tízszerese is lehet egy okos izzó vagy kicsit több is. Azonban az okos izzó olyan kényelmi szolgáltatásokat tud, amiket egy mezei izzó soha nem fog tudni. Ha pedig központilag, a lakás villamos hálózatába építenénk az okosítást, akkor az utólag már többszörösébe kerülne egy okos izzónak.

Pár éve, amikor elkezdték árulni nagyobb áruházakban is a LED égőket még nagyon drágák voltak és csak néhányan mertük megvenni őket, mi is csak kíváncsiságból, hogy kipróbáljuk. Mára már lassan ez számít alapnak és az ára is szinte hétről-hétre csökken. Lehet, hogy három év múva minden lámpánkban okos izzó lesz?

Mi veszünk egy okos izzót és kipróbáljuk. Kíváncsi vagy a tesztre?

Iratkozz fel a blog értesítőnkre, hogy ne maradj le róla.