A magától bekapcsoló tévé szelleme

/ február 10, 2016/ Oktató, TV

Mondják, hogy mikor az éj sötét és az álom mély, akkor és csak akkor néha eljő a pillanat, mikor a tévé magától bekapcsol. Ilyenkor bizony ritka, hogy az ember nem kezd rögtön elmerengeni a túlvilági beavatkozás lehetőségén, pedig az elektronikai eszközök – akármennyire is próbálják a horrorfilmek elhitetni velünk – a legkevésbé sincsenek összeköttetésben a túlvilággal. A tévé szelleme jelenség megoldása általában sokkal prózaibb. Például az, hogy az okostévék fejlesztői olyan funkciókkal is ellátták a készüléket, amelyekről adott esetben nincs is tudomásunk. Sokszor figyelmen kívül hagyjuk, hogy a televíziók – legalábbis az utóbbi időben elterjedőben lévő okos tv típusok – valójában kiemelkedően jó kijelzővel és átlagon felüli hangfalakkal felszerelt számítógépek.

 

Ha az okostévé magától bekapcsol, annak hátterében általában a frissítési beállításokat kell keresni, nem a tévé szellem járkál éjszakánként a csatornák között.

A tévé szelleme csak a képzelet játéka

Az okostelevíziók esetében az internet és a tévé szelleme élmény már kéz a kézben jár. A gyártói beállításoktól függően, sok esetben a felhasználó tudta nélkül az okostévén futó firmware, vagyis az eszközt vezérlő program, bizonyos időközönként automatikusan frissül. Ez nagyon hasonlít ahhoz, amikor a PC-nk vagy a telefonunk kutat elérhető frissítések után, viszont ha ez az éjszaka kellős közepén történik, úgy, hogy fogalmunk sem volt erről, (ráadásul egy tévé esetében), az a frászt hozhatja ránk. Ha a tévé magától bekapcsol, érdemes megnézni, hogy ez hasonló időközönként történik-e, mert lehetséges, hogy a rendszer meghatározott időközönként automatikusan megkísérli frissíteni önmagát. Ezek a funkciók természetesen kikapcsolhatóak.

Persze számtalan egyéb lehetőség is felmerülhet, hogy miért kapcsol be a televízió magától. Mielőtt táltost, papot vagy a szellemirtókat hívnánk, hogy megtisztítsa lakásunkat, és tévé szelleme is eltávozzon, érdemes végigmenni a racionálisabb lehetőségeken.

Mi állhat még a jelenség mögött?

A rengeteg funkciót kínáló készülékek menüiben még a gyakorlott felhasználók is eltévedhetnek olykor. Az ilyen bolyongások eredménye lehet bármilyen, szándékunk ellenére engedélyezett funkció, mint amilyen az ébresztőóra, vagy az időzített ki és bekapcsolás. És akkor jegyezzük meg, hogy mindenkinek akadnak bolondos barátai, akik adott esetben egy házibuli vagy vacsorameghívás során meg is tréfálhatnak minket egy-egy ilyen funkció titokban történő beállításával, ha óvatlanok vagyunk.

Tehát mielőtt a nappaliban élő poltergeistre kezdünk gyanakodni, érdemes végigböngészni a használati útmutatót, vagy a gyártó technikai segítségnyújtásra létrehozott weboldalát, fórumát. Ha ezek után sem sikerült azonosítani a tévé szelleme jelenség okát, forduljunk szakemberhez, tekintettel arra, hogy a fentieken kívül, fizikai meghibásodások is okozhatják a tévé magától való bekapcsolódását. Ha rendelkezünk kiterjesztett garancia szolgáltatással, akkor a javítási asszisztencia igénybevételével akár távoli segítséggel percek alatt, ingyenesen megoldható a probléma.

A Business Box Ügyfélszolgálatán már kitapasztaltuk, hogy mik lehetnek az okok a furcsa jelenségekre. Bár Scully vagy Mulder nem nálunk dolgozik, de mindig készen állunk rá, hogy felderítsünk egy-egy rejtélyes esetet.

Ha furcsa dolgokat csinál a TV, akkor bátran tárcsázzuk a Business Box vonalát: +36 30 333 BBOX