Gondolatok az új 4 colos iPhone 5 SE körül

/ február 19, 2016/ Egyéb

Olvasási idő: 2 perc

Ritkán foglalkozunk mobiltelefonokkal blogunkban, most viszont a legismertebb gyártó régi/új típusának küszöbön álló megjelenése alkalmából elgondolkodtunk: kinek is készül egész pontosan az iPhone 5SE? Lesz-e egyáltalán?

Már az iPhone 6 és 6 Plus piacra dobása óta folyik a pletyka arról, hogy az Apple újra ki akar jönni egy 4 colos kijelzőjű telefonnal, mindazonáltal ebből egészen mostanáig nem lett semmi. Mára azonban tényként kezeli minden jelentősebb hírforrás, hogy márciusban megérkezik az iPhone 5 SE, amely készülék az „5 S” széria feltuningolt változata lesz.

Egészen pontosan egy iPhone 5-ösbe bújtatott iPhone 6-osról beszélnek, ami azért lehet érdekes, mert ebben az esetben nem tudhatjuk, hogy egyszerű ötlettelenségről vagy egy újra felismert piaci szegmens kiszolgálásáról lehet vajon szó. (Vagyis majdnem ugyanazt a hardware-t kapná az 5 SE, eszerint járna bele az A9-es processzor, ellenben a választható 128 gigabájtos tárhely helyett csak 16 vagy 64 gigabájt belső tárhely lesz elérhető, és csak 1 gigabájt memória.)

Az iPhone 5SE újra 4 colos kijelzővel hódít, ami Steve Jobs szerint a legoptimálisabb képátló.

Steve Jobs annak idején, még 2010-ben kijelentette, hogy véleménye szerint 4 colnál nagyobb kijelzőjű telefonok a Hummerek megfelelői a mobiltelefonok világában és, hogy szerinte senki nem venne ilyet. Ez egy nagy tévedés volt az amúgy látnoki képeségekkel megáldott alapítótól. A 4 colnál nagyobb átmérővel rendelkező készülékek piaca felvirágzott és kiterjedt vásárlókörrel rendelkeznek a phabletek, vagyis az 5 colnál nagyobb kijelzőjű eszközök is.

Mi lehet az új iPhone SE célja?

Tehát lehet, hogy azokhoz próbál visszanyúlni az Apple, akik szerették a 4 colos kijelzőt a telefonjukon, de lecserélték ötös modelljüket egy hatosra, az egyértelmű sebességbeli előnyök kedvéért. Ez bizonyára felmerült, mint tényező, mindazonáltal lehet az 5 SE elnevezés egy kicsit visszalépés szagú is. 6 után a 7 jön, és az Apple idén be is mutatja a hetedik szériát. Ilyenkor viszont felmerül a kérdés: nem csak egy újabb bőrt szeretnének lehúzni a vásárlókról? Talán mégsem bíznak annyira a 4 colos kijelzőket előnyben részesítők piacában, hogy egy új széria kibocsátásakor megpróbálkozzanak vele?

Nos, ezt nem lehet tudni, de az biztos, hogy ha az eladások kedvezőek lesznek az 5 SE esetében, akkor akár ezt is fontolóra veheti az Apple és a követekző szériát (iPhone 8) már újra kiadnák a kisebb, 4″ méretben is.

Az iPhone 5 SE ára jutányosabb lesz mind a 6-os széria, mind pedig természetesen a 7-es széria telefonjaihoz képest, így előfordulhat, hogy a szerényebb anyagi háttérrel rendelkező iPhone élményt vagy státusszimbólumot keresők ugyan ráharapnak majd az 5 SE-re, de az igazi iPhone hívők feltehetően mind a 7-est fogják választani, ha tetszik nekik a nagy kijelző, ha nem.

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post