A mosószer túladagolás veszélyei

/ február 24, 2016/ Használati utasítás, mosógép

Valamiért általában a szórakoztatóelektronikai készülékekhez és a számítógépekhez kötődik azon félelmünk, hogy csak el ne rontsuk. Valószínűleg ennek az oka a bonyolultabb vagy átláthatatlanabb működésben keresendő. Csak jóval kevesebb ember fejében merül fel a gondolat, hogy egy jól megszokott háztartási gépet is el lehet rontani, pedig el lehet és nem is olyan nehéz. Az ok pedig mindig a helytelen használat, többek között a mosószer túladagolás.

A mosószer túladagolás nem játék, hosszú távon könnyen tönkreteheti a mosógép alkatrészeket, ráadásul a ruhák sem lesznek tőle tisztábbak és illatosabbak.

A mosószer túladagolás nem egy mókás szóvicc

Annyira szeretnénk makulátlan tiszta ruhákat kapni a mosás végén, hogy gyakran hajlamosak vagyunk túl buzgón végezni a dolgunkat, gondolunk itt mindenekelőtt a mosószer nem megfelelő adagolására. Hiába van jelölve az adagolón, hogy mennyi mosószert ildomos tenni bele – egyébként kevesebb is bőven elég – sokan még rátöltenek egy picit a „biztos, ami biztos” jegyében. De az is előfordul, hogy egyenesen csurig rakjuk az mosószertartót, mert biztosan azért olyan nagy.

A mosás végeredménye ezekben az esetekben pontosan az ellenkezője lesz, mint amit reméltünk. A mosószer túladagolás eredményként a ruhák egy idő után foltosan, megszürkülve vagy megbarnulva fognak előkerülni a dobból. A hiba ebben az esetben nem a készülékben, hanem bennünk keresendő, vagyis mi rontottuk el a mosógépünket. Abban ugyanis lerakódott a sok mosószer, aminek a foltos ruha az eredménye. A szagról ne is beszéljünk. Egyre rosszabb szagú lesz a mosógép belseje és mi egyre több öblítőt teszünk majd a gépbe, tovább fokozva a bajt.

Szerencsére gyógyítható a túladagolás

Ha szerencsénk van, rosszabb esetben ugyanis maga a készülék is tönkre mehet. Aggodalomra azért semmi ok. Ha időben felismerjük, hogy túlzásba vittük az igyekezetünket, akkor egyszerűen orvosolható a probléma.

  • futassunk le pár mosást ruhák és talán mondani se kell, mosószer nélkül,
  • ezzel a mosógép megszabadul a lerakodott kemikáliáktól, ami a problémánkat okozta.

Ha helyesen mosunk, akkor is érdemes egy-két havonta üres tisztító mosásokat végezni, mert ezzel a lerakódásákon kívül a vízkövesedéstől is óvhatjuk a készüléket, ami mint tudjuk a mosógépek másik legnagyobb ellensége.

A mosószer helyes adagolásról pedig annyit írtunk mi és mások, hogy csak további cikkeket ajánlunk:

További ijesztő tények a helytelen adagolásról

Hogyan válasszunk mosószert a Business Box blogban