Ha a gatyamadzag elszabadul – a mosógép rémálma

/ február 26, 2016/ Javítási asszisztencia, mosógép, Sztori

Egészen egzotikus eset történt egy Ügyfelünk mosógépével. Olyan ruhadarab lett a mosógép rémálma, és okozott hatalmas károkat, amire soha nem gondoltunk volna!

A mosógép meghibásodása mögött esetenként a nem eléggé körültekintő használat áll, ilyen például, a melltartó merevítő miatti kár. Célszerű az ilyen ruhadarabokat mosózsákba tenni mosás előtt.

A mosógép rémálma: a zsebekben felejtett holmik

Ugye mindenki járt már úgy, hogy zsebkendőt, pénzérmét, rosszabb esetben papírpénzt hagyott a mosandó ruhájának a zsebében?

Ismerjük a legtöbb gondot okozó holmikat:

  • A zsebkendő – főleg a sötét ruhák esetében – kifejezetten bosszantó, hiszen összekoszolja a ruhákat, miután leráztuk a holmikat, moshatjuk újra.
  • A pénzérme zörög, és akár kisebb kárt is okozhat a dobban, míg mondjuk egy húszezres kimosása kifejezetten fájdalmasan érinthet minket.
  • Ami már ennél egy fokkal kellemetlenebb, sőt akár komolyabb sérüléséket okozhat, az a jól ismert melltartó merevítő, ami beakadhat a dob lyukaiba, kiszabadulhat onnan, és beláthatatlan következményeket okozhat a berendezésünkben.

De hogy lehet a mosógép rémálma a “gatyamadzag”?

Ugye a legkevésbé sem gondolunk arra, amikor a szennyest pakoljuk a mosógépbe, hogy a kedvenc mackónk összehúzója is olyan sérüléseket okozhat a szerkezetben, ami gyakorlatilag teljesen tönkreteheti? Pedig sajnos megtörténhet!

A lyukas mosógép dob súlyos hiba, jobb megelőzni a bajt azzal, hogy körültekintően mosunk.És meg is történt…

Az egyik ügyfelünk ugyanis olyan szerencsétlen helyzetbe került, amire senki nem számítana. Ügyfelünk, vélhetően a jól megszokott módon bepakolta a mosógépbe a szennyes ruhát, közte egy melegítővel. A történetet utólag csak rekonstruálni lehetett, de a végeredmény arra engedett következtetni, hogy az említett ruhaneműből a mosás során kiszabadult a madzag, ami nem elég, hogy kiszakadt és kibújt a dob lyukain, hanem beleakadt a mosószertartóba is.

Az igazán drámai pillanatok csak ez után következtek. A húzóka ugyanis azzal, hogy beakadt letörte a mosószertartót, feltekeredett a dobra és a tekerés közben végül magával húzta az egész mosószertartót, ami egy diónyi lyukat is fúrt a dobba. A berendezésben tehát igen nagy kár keletkezett, amely komoly javítási költségeket vont maga után. Egész pontosan többe kerülne a javítás mint egy új mosógép!

Frissítés! A mosógépet mostanra kicseréltük egy újra, olvasd el a teljes sztorit itt (:

Frissítés! A mosógépet mostanra kicseréltük egy újra, olvasd el a teljes sztorit itt 🙁

De mit tehetünk ilyen helyzetben?

Sajnos, mivel ez nem olyan jellegű technikai hiba, ami garanciában javítható, így ha velünk történik hasonló baleset, akkor nem számíthatunk arra, hogy a gyártói jótállás keretein belül megjavítják majd nekünk a sérült gépet, hiszen a mosógép nem tehet róla, hogy ez történt vele – mondja a gyártó. Ha a mosógépünk már túl van a gyártói garancia időszakán, a kiterjesztett garancia szolgáltatás megkötése segíthet a probléma megoldásában.

Persze mi azt javasoljuk, hogy tüntessék fel a gyártók a használati utasításban, hogy azokat a madzagokat, amik a ruhákon vagy azokban belül vannak kössük meg mosás előtt. Ezzel elkerülhetjük a szerencsétlenséget. A melegítőket ezentúl csak úgy mossuk, hogy előtte az összekötő zsinórjaikat ellenőrizzük és megkötjük vagy mosózsákban!

A többi ruhára továbbra is fontos figyelmet fordítani. Minden mosás előtt alaposan nézzük át a zsebeket, ha kell, kössük össze a nadrágokból kilógó madzagokat, hogy ne történjenek hasonló malőrök. Amihez csak lehet használjunk mosózsákot.