Leáldozóban van a 3D tévé?

/ március 4, 2016/ TV

Több nagy gyártó is szép lassan leáll a 3D tévé gyártásával. A Samsung például megerősítette, hogy valóban fel akar hagyni a technológiával, de a másik koreai gigacég, az LG kínálatában is egyre kevésbé találhatunk majd ilyen modelleket. Amiket mégis, azokat főként a magasabb árkategóriás készülékek között. De mégis mi lehet az oka a 3D-s televíziók hanyatlásának?

A korábban kiemelt népszerűségnek örvendő 3D tévé iránti érdeklődés és a vásárlási kedv az utóbbi években látványosan lecsökkent. A miértekre keressük a választ cikkünkben.

3D tévé – a hamvába holt remény

Nagyon sokan hatalmas reményeket fűztek a 3D technológia nappaliba csempészéséhez, ám mégsem aratott osztatlan sikert a közönség körében. A vásárlók egyszerűen nem használják ki a 3D tv -t. Azonban a technológia fejlesztése és gyártása rendkívül drága. Így a TV gyártók szép lassan leállnak a további gyártással, hogy más – a nappalijainkban lévő tévéken gyakrabban használt, a felhasználók számára fontosabb funkciókat fejlesszék.

Érdemes azonban azt is górcső alá venni, hogy miért is nem használják az emberek az ilyen tévéket?

 • Az egyik probléma, hogy a “kicsi” kijelzőn nem érvényesül úgy a 3D, mint a moziban.
  • A kicsi alatt itt a 42”-os (106 cm) készülékeket is értjük, ami lássuk be, valójában nem is olyan pici.
  • De mégis, ehhez a technológiához nem elég, legalábbis, ami az élvezhetőséget illeti.
 • A másik probléma pedig az, hogy nincs is elegendő tartalom.
  • Ha jobban belegondolunk az otthoni 3D-zésnek az lenne a lényege, hogy kellemes környezetben tudjuk megnézni a kedvenc filmjeinket.
  • Azt gondolnánk, hogy a legjobb a 3D-s tévé  műsor lenne és nem egy-egy film.
  • Azonban az egyetlen 3D csatorna, ami dél-koreaban működött megszűnt, mert senki sem nézte.
 • A harmadik gond az, hogy a mozifilmek többsége konvertált 3D.
  • Tehát nem is az adott technológiával forgatták és nem is így tervezték, tehát annyira nem is élvezhető.

Valljuk be: a legtöbb 3D filmben a 3D csak „parasztvakítás” és marketing duma.

Túl az Avatáron

Persze azért akad néhány nagy mozi- és természetfilm, ami még a nappaliban nézve is eléri a célját, mármint leesik az állunk a látványtól, de ebből viszonylag kevés van. Ráadásul még ma is mindig az első igazi 3D-s mozihoz, az Avatarhoz hasonlítják az összes azóta készült filmet, mind a látvány, mind a térkihasználás szempontjából.

Szóval maguk a filmek, filmesek sem voltak képesek fejlődni és kihasználni a lehetőséget. Az otthoni 3D-nek tehát leáldozóban a csillaga, de nem kell megijedni, hiszen jótékony következményei lesznek számunkra.

A középkategóriás készülékekből ugyanis ki fogják hagyni a 3D-t és helyette – remélhetőleg – ugyanazon az áron megkapjuk az UltraHD felbontású paneleket vagy esetleg valami más extrát, pl. SMART rendszert, wi-fit vagy a drágább, szebb képet adó, jobb minűségű kijelzőket.

Mi az utolsóra szavazunk, mert szeretjük a szép képet és a jobb minőségű, drágább kijelzők kevesebbet romlanak el.

Te mit kérnél a tévédbe 3D helyett? Nagyobb felbontást, sok extrát vagy jobb, fényesebb kijelzőt? Hosszabb garanciát nem kell kérned, azt adunk mi. Ez akkor is jól jön, ha összetörik a tévéd, nem csak ha elromlik.