Háztartási gép megsemmisítés – a környezetbarát megoldás

/ március 11, 2016/ Tanácsadás

Itt a tavasz, a nagytakarítás és a lomtalanítás! A régi háztartási gépeinktől ilyenkor a legkényelmesebb „megszabadulni”! Sajnos még ma is hajlamosak vagyunk csak úgy kidobni régi háztartási gépünket, ha újat vásárolunk vagy éppen ajándékba kapunk. Ha így teszünk, a lehető legrosszabb megoldást választjuk, hiszen feleslegesen terheljük környezetünket, melynek pont elég a baja a mi régi hűtő- vagy mosógépünk nélkül is. A háztartási gép megsemmisítés a helyes döntés, nem pedig a gép kidobása.

A megsemmisítés a feleslegessé vált háztartási gépek leginkább környezetbarát megoldása, melyet már jogszabály is támogat.

Kidobás helyett megsemmisítés

Ha mi magunk vásárolunk új elektromos készüléket, akkor a megoldás pofon egyszerű. A magyar vásárlók többsége nem tudja, de 2004 óta, azaz több mint tíz éve a kereskedői egység, amennyiben új terméket vásárolunk tőlük, köteles ingyen visszavenni a régit. Természetesen akkor is, ha azt korábban nem ott vettük meg. Ez a megoldás nem csak azért a legjobb, mert egyúttal a legkényelmesebb is – két legyet egy csapásra – hanem azért is, mert így a gép visszakerül a hivatalos újrahasznosítási láncba. A kereskedőtől ugyanis az illetékes jogi szerv szintén köteles elszállítani a háztartási gépet, majd szakszerűen megsemmisíteni, illetőleg újrahasznosítani azt. Ez azért is fontos, mert régi gépeink a környezetre különösen káros anyagokat (például a hűtőgép freont) tartalmazhatnak, ami miatt veszélyes hulladéknak minősülnek.

Megsemmisítés? Hogyan? Hol?

Ha ajándékba kaptuk a gépet, vagy egyéb okból kifolyólag nem tudunk élni ezzel a lehetőséggel, akkor is vannak sokkal jobb megoldások az egyszerű kidobásnál. Vannak az úgynevezett települési hulladékudvarok, ahol szintén kötelesek ingyen átvenni használt háztartási gépünket, majd visszahelyezni azt a szabályos újrafeldolgozási láncba. Ha nem tudjuk hol, akkor egyszerűen tájékozódjunk az adott település vagy kerület önkormányzatának weboldalán.

Minden önkormányzat köteles feltűntetni ezeket az információkat az internetes oldalán, ha valami oknál fogva mégsem jön ez össze, még akkor is van egy megoldás, ami jobb az egyszerű kidobásnál. A helyi apróhirdetések általában tele vannak „ingyen elviszem” hirdetésekkel, vagyis elszállítathatjuk, ebben az esetben azonban mindenképpen kérjünk írásos tanúsítványt az elszállításról.

A jogszabály előírása

A fentiek a nagygépekre vonatkoztak, de a kisebb készülékeknél még egyszerűebb a helyzet. A legújabb uniós szabályozás szerint ugyanis (2014.február) minden műszaki áruház köteles konténereket kihelyezni, ahova ezeket kidobhatjuk. Ebben az esetben tehát nem szükséges újat vásárolnunk ahhoz, hogy átvegyék a régit.

Kérünk mindenkit, mondjuk el ismerősenknek is: ne dobják ki a régi háztartási gépeiket, mert van hivatalos megsemmisítés ingyen. Ügyfélszolgálatunk szívesen segít megtalálni a módját, hogy megfelelő helyre kerüljön a régi gépünk.