Moss okosan! – 5 tipp a környezetbarát mosáshoz

/ március 30, 2016/ Karbantartás, mosógép

Olvasási idő: 2 perc

A mindennapok része a mosás, és nem csak a háziasszonyok dolga – mégis leginkább hozzájuk szól ez a bejegyzés. A rendet mindenki szereti maga körül, a tiszta, illatos ruhákba pedig szívesen bújunk bele reggelente. A rohanó világban azonban egy valamit hajlamosak vagyunk elfelejteni: a környezetbarát praktikákat.

9307776_m

1.     Tipp: Mosás előtt először a foltokat távolítsuk el 
A legtöbb bolti folteltávolítóban erős oldószerek vannak, amiket nem feltétlen kell használnunk, hiszen a legtöbb frissen képződött szennyeződést természetes szerekkel is eltávolíthatjuk a ruhából. A kenőszappan például gallértisztító, ami az ecethez hasonlóan lebomlik. A fűfoltot többszörös glicerines dörzsöléssel el lehet tűnteni, a vérfoltos ruhát hideg vízben kell áztatni, majd szappannal kimosni. Enyhébb szennyeződéseknél használhatunk szódabikarbónát, amit ha kis mennyiségben a mosóporhoz adunk, fehérebb ruhákat kaphatunk.

2.     Tipp: Mosógépi mosás, kicsit másképp
A mosószert előbb érdemes kevés vízben elkeverni, mivel a foltokat nem távolítja el a mosópor sem, ha nem oldódik fel teljesen mosás közben. Nagyon alaposan tervezzük meg a mosásainkat, hogy a megfelelő hőmérsékletet választhassuk. Ne mindent 40 és 90 fokon mossunk. Használjuk a 30 és 60 fokos vagy épp hideg vizes opciókat is. Ezzel kíméljük a ruhát, a mosógépet és a környezetünket is. Nem beszélve a pénztárcánkról. Az új mosógépek legtöbbje már energiatakarékos, de magától még nem tudja, hogy hány fokon mosson. Ezt nekünk kell eldönteni.

3.     Tipp: A kevesebb néha több, még a mosópor esetében is
Felesleges több mosószert használni, mint amennyit a gyártók javasolnak. Sőt, még ezt a mennyiséget is bőven csökkenthetjük. A mosóporok nagy része ugyanis töltőanyagokkal van tele, amik pont semmivel nem járulnak hozzá a ruhák tisztaságához. Ezek az anyagok például akadályozzák a túlzott mértékű habképződést, szintetikusan vagy természetesen illatosítanak. Felesleges vegyszerek, amik még a környezetet is károsítják.Egyszerű megoldás, ha a mosóport használat előtt egy kis vízben oldjuk fel, így úgymond házi mosószert készítünk. Az sem mindegy, hogy melyik anyaghoz milyen mosószert választunk.

4.     Tipp: A puhább ruhák érdekében használjunk vízlágyítót
A ruhákon is érzékelhető a kemény víz hatása. Amikor a mosószer maradéka megtapad a szövetszálak között, a ruhák tapintása durvábbá válik. A legtöbb mosószerben ugyan vannak vízlágyító anyagok, de a szintetikus mosószeradalékok használata is javasolt, hogy a ruhák tisztábbak és puhábbak legyenek. Az ecet elsősorban vízkőtelenítő hatásáról ismert, viszont vízlágyításhoz is alkalmazható. Mosószódával pedig a mosószer akár egyharmadát is helyettesíthetjük. Korántsem mindegy, milyen kemény a víz nálunk, ezért ehhez mérten adagoljuk a vízlágyítót, ha egyáltalán szükséges.

5.     Tipp: A vízkő ellen muszáj felvennünk a harcot
A mosógépben és annak fontos részein vízkő formájában rakódik le a kalcium és a magnézium. Aruhákon foltot hagy, valamint a vízkőréteg folyamatos vastagodásával a készülék energiafogyasztása is nő, mivel a vízkő nem vezeti a hőt. Tönkreteszik a leváló vízkódarabkák a ruhánkat, ráadásul a gumi alkatrészekre, szigeletésekre is veszélyesek ezek a már levaló vízkó lemezkék. A kemény víz miatt a gép alkatrészei elhasználódnak. A mosógépet megvédhetjük az idő előtti meghibásodástól, ha havonta üresen, természetes vagy mesterséges vízkőoldóval átmossuk. A legjobbak a direkt erre a célra forgalmazott mosógéptisztító szerek.

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post