Moss okosan! – A környezetbarát mosás 5 tippje

/ március 30, 2016/ mosógép, Tanácsadás

A mindennapok része a mosás, és nem csak a háziasszonyok dolga – mégis leginkább hozzájuk szól ez a bejegyzés. A rendet mindenki szereti maga körül, a tiszta, illatos ruhákba pedig szívesen bújunk bele reggelente. A rohanó világban azonban egy valamit hajlamosak vagyunk elfelejteni: a környezetbarát mosás praktikáit.

A környezetbarát mosás nem sokban különbözik attól, amit anyáinktól tanultunk, pusztán egy kis odafigyeléssel szakíthatunk a régi, rossz mosási szokásokkal.

A környezetbarát mosás alapjai

Mosás előtt először a foltokat távolítsuk el

A legtöbb bolti folteltávolítóban erős oldószerek vannak, amiket nem feltétlen kell használnunk, hiszen a legtöbb frissen képződött szennyeződést természetes szerekkel is eltávolíthatjuk a ruhából. A kenőszappan például gallértisztító, ami az ecethez hasonlóan lebomlik. A fűfoltot többszörös glicerines dörzsöléssel el lehet tűnteni, a vérfoltos ruhát hideg vízben kell áztatni, majd szappannal kimosni. Enyhébb szennyeződéseknél használhatunk szódabikarbónát, amit ha kis mennyiségben a mosóporhoz adunk, fehérebb ruhákat kaphatunk.

Mosógépi mosás, kicsit másképp

A mosószert előbb érdemes kevés vízben elkeverni, mivel a foltokat nem távolítja el a mosópor sem, ha nem oldódik fel teljesen mosás közben. Nagyon alaposan tervezzük meg a mosásainkat, hogy a megfelelő hőmérsékletet választhassuk. Ne mindent 40 és 90 fokon mossunk. Használjuk a 30 és 60 fokos vagy épp hideg vizes opciókat is. Ezzel kíméljük a ruhát, a mosógépet és a környezetünket is. Nem beszélve a pénztárcánkról. Az új mosógépek legtöbbje már energiatakarékos, de magától még nem tudja, hogy hány fokon mosson. Ezt nekünk kell eldönteni.

A kevesebb néha több, még a mosópor esetében is

Felesleges több mosószert használni, mint amennyit a gyártók javasolnak. Sőt, még ezt a mennyiséget is bőven csökkenthetjük. A mosóporok nagy része ugyanis töltőanyagokkal van tele, amik pont semmivel nem járulnak hozzá a ruhák tisztaságához. Ezek az anyagok például akadályozzák a túlzott mértékű habképződést, szintetikusan vagy természetesen illatosítanak. Felesleges vegyszerek, amik még a környezetet is károsítják.Egyszerű megoldás, ha a mosóport használat előtt egy kis vízben oldjuk fel, így úgymond házi mosószert készítünk. Az sem mindegy, hogy melyik anyaghoz milyen mosószert választunk.

A puhább ruhák érdekében használjunk vízlágyítót

A ruhákon is érzékelhető a kemény víz hatása. Amikor a mosószer maradéka megtapad a szövetszálak között, a ruhák tapintása durvábbá válik. A legtöbb mosószerben ugyan vannak vízlágyító anyagok, de a szintetikus mosószeradalékok használata is javasolt, hogy a ruhák tisztábbak és puhábbak legyenek. Az ecet elsősorban vízkőtelenítő hatásáról ismert, viszont vízlágyításhoz is alkalmazható. Mosószódával pedig a mosószer akár egyharmadát is helyettesíthetjük. Korántsem mindegy, milyen kemény a víz nálunk, ezért ehhez mérten adagoljuk a vízlágyítót, ha egyáltalán szükséges.

A vízkő ellen muszáj felvennünk a harcot

A mosógépben és annak fontos részein vízkő formájában rakódik le a kalcium és a magnézium.

A ruhákon foltot hagy, valamint a vízkőréteg folyamatos vastagodásával a készülék energiafogyasztása is nő, mivel a vízkő nem vezeti a hőt.

Tönkreteszik a leváló vízkődarabkák a ruhánkat, ráadásul a gumi alkatrészekre, szigeletésekre is veszélyesek ezek a már leváló vízkő lemezkék. A kemény víz miatt a gép alkatrészei elhasználódnak.

A mosógépet megvédhetjük az idő előtti meghibásodástól, ha havonta üresen, természetes vagy mesterséges vízkőoldóval átmossuk. A legjobbak a direkt erre a célra forgalmazott mosógéptisztító szerek.