Hogyan tegyük tönkre háztartási gépeinket? – A mosógép

/ április 1, 2016/ Karbantartás, mosószer, Tanácsadás

Egy mosógép szándékos elrontása bizony elég bonyolult feladat, ezért ritkán próbálkozik vele bárki is. A legtöbb, amit tehetünk az, hogy bízunk a véletlenben és várjuk, hogy egyszer csak bekövetkezik magától.
A mosógép rendeltetésszerű használatával hosszú távon bebiztosíthatjuk a mosógép élettartamának maximalizálását. Feltéve, ha nem az a célunk, hogy minél hamarabb tönkretegyük a mosógépet.

A mosógép elrontásának útmutatója

Nagyban növelhetjük az esélyeinket, ha betartjuk az alábbi szabályokat:

  • Pakoljuk tele a mosógépet. Ez a mosógép önvédelmi rendszerének egyik gyenge pontja. Ha sikerül minden alkalommal túlterhelni, akkor folyamatos többletterhelés alá helyezhetjük az alkatrészeket. Ez a módszer tökéletesen alkalmas arra, hogy jelentősen csökkentsük a mosógépünk élettartamát, és segítségével közelebb kerülhetünk a készülék végső megsemmisítéséhez.
  • Hagyjunk mindent a zsebekben. Bármilyen tárgy, például a pénzérmék, kulcsok jelentős károkat okozhatnak mind a mosógépben, mind pedig a ruháinkban – amely utóbbi egy külön bónusz. Ha ezt a szabályt folyamatosan betartjuk, garantálható, hogy hamarosan tönkremegy a mosógépünk.
  • Használjunk minél több mosószert és öblítőt. A több=jobb elve mindig beválik, ha a mosógép tönkretétele a cél. Eleve komoly többletköltséget jelent, ha több mosószert használunk a kelleténél, ami ugye már önmagában kész haszon, de valójában a mosógépre gyakorolt hatása, ami miatt itt most kiemeltük. A  túladagolt mosószer képes lerakódni a belső alkatrészeken és lassan, de biztosan tönkretenni azokat.

Egy tönkrement mosógép sohasem nyújt szép látványt. Próbáljon minél kevesebb öblítőt és mosószert használni, hogy elkerülje az ehhez hasonló tragédiákat.

A mosógép apokalipszis kiváltói

Azonban egy dologgal nem szoktunk viccelni, ez egy olyan technika, amely nagyon ritkán hoz sikert és nem is igazán a figyelmetlenség, hanem számtalan véletlen esemény finoman hangolt egymásutánja képes létrehozni, ezért lehet, hogy helytállóbb lenne jelenségnek nevezni, mintsem módszernek. Mindenesetre ez a mosógép apokalipszise.

Ha a cipőfűzőt, a tréningnadrág madzagját vagy bármilyen madzagot, amely ruhához kapcsolódik, nem csomózunk össze, vagy nem távolítunk el mosás előtt, nagyon ritkán előfordulhat, hogy azok vége beleakad a dobon található apró lyukakba. Ha nem tud időben kiszabadulni, a dob elkezdi felcsévélni a madzagot és ez a gép gyors, de annál szomorúbb halálához vezethet.

A kreatív kategóriában indulnak, akik olyan tárgyakat tesznek a mosógépbe, amik egyáltalán nem bele valók. Bakancsok, korcsolya, öv (és még mindig csak ruhaneműknél járunk!) és társaik mind-mind szinte azonnal lenullázzák a mosógépet.

Persze azok, akik szeretik az alapos munkát, nem a rossz mosási szokásaikkal fogják tönkretenni gépüket:

  • Nekik ajánljuk, hogy használják a mosógépet szűretlen, tisztítatlan kútvízről.
  • Még jobb aggregátor használata vezetékes áram helyett, de így csak az elektromos részeit tesszük tönkre, viszont azt nagyon hamar!
  • Talán célravezetőbb, ha picit megbuheráljuk az elektromos hálózatunkat vagy csak simán földeletlen konnektorba dugjuk a mosógépet. Így kicsit ráz a külseje, de annyi baj legyen!
  • Úgy lehet még rázósabb a helyzet, ha szigeteletlen elektromos kábelről működik a mosógép a vizes fürdőszobában, mert így életveszélyes is egyben.

Rémtörténetek a való életből

A fenti példákat a munkánk során gyűjtöttük, valós esetek, elrettentő, szomorú példák. Természetesen mindannyian tudjuk, hogy senki nem akarja szándékosan tönkretenni a háztartási gépeit. Nem is gondoljuk, hogy jó ötlet lenne, mert rengeteg kellemetlenséggel jár, és sajnos véletlenül is túl sokszor bekövetkezik, akármennyire is figyeljünk. Azonban ha nem figyelnénk, még a jelenleginél is sokkal gyakrabban szomorkodhatnánk. 

Ismerje meg a hosszú életű háztartási gépek titkát!