Az autó, mint a mosógép karbantartási analógiája?

/ április 8, 2016/ Karbantartás

Első ránézésre talán nincs összefüggés a kettő között, viszont érdekes hasonlóságok azért akadnak. A legtöbb családban van autó és mosógép is, így összehasonlítottuk a mosógépeket és az autókat, kiemelve a közös karbantartási pontokat.

Az autó és a mosógép karbantartási lépései meglepő módon, de hasonlítanak egymásra. Ez természetesen nem azt jelenti, hoygha a mosógép szerelő nem érhető el, akkor autószerelőt kell hívni a mosógéphez.

Hogyan lesz az autó a mosógép karbantartási analógiája?

Nézzük, milyen összefüggéseket fedezhetünk fel az autó és a mosógép szerkezete és működése között:

  • Autó kereke – mosógép csapágya
  • Az autókban és a mosógépekben is vannak szűrők
  • Olajcsere = tisztítómosás

A karbantartási lépések szinte ugyanazok

Az autó kereke olyan, mint a mosógép csapágya

ami a folyamatos használat során elkopik. A mosás egy családban pedig mindennapos dolog. Ahogy az autókra néhány évente új gumikat veszünk, úgy a mosógép csapágyait is le kéne cserélni. Utóbbival csak akkor foglalkozunk, ha már megvan a baj. Az autóknál ez persze nincs így. Hiszen ha látjuk, hogy kopik a gumi, azonnal lecseréljük. Mert a felnin nem gurulhat az autó, hiszen eltörik a tengely. Na, a mosógépben is pont ugyanígy eltörhet a tengely. Amint halljuk az első furcsa zörejt, hívjuk a szerelőt és cseréltessük a csapágyat.

Az autókban és a mosógépekben is vannak szűrők

A szűrők funkciója pedig logikusan az, hogy a kosz fennakadjon rajtuk. Ám az összegyűlt koszt ki kell szedni a szűrőből, vagy ha már nem megoldható, venni kell egy új szűrőt. A dugulás ugyanis olyan hibákat okoz, amik súlyos anyagi veszteséggel járhatnak. Ha a szűrő a nyomástól kiszakad és átereszti a koszt oda, ahova nem való, az autó motorja tönkremegy. Pont ugyanúgy, ahogy a mosógépé is. Tisztítsuk a szűrőt rendszeresen a mosógépünkben is!

Olajcsere és tisztítómosás

Az autókban cserélni kell az olajat 30-50 ezer kilómérenként. Mosógép esetében 10-15 mosás után, kb. havonta egyszer kell tisztítómosást indítani. Ez azért fontos, mert a mosógépben lerakódik a mosószer és kosz keveréke, ami koptatja a fémet, tönkreteszi a fűtőszálat, roncsolja a gumi szigeteléseket. A használati útmutatókban pedig ezt le is írják és erre is figyelmeztetnek. Karbantartási mosás címszóval az alábbi tippet javasolják:

“Az alacsony hőmérsékletű programok használata esetén előfordulhat, hogy mosószer marad a dobban. Rendszeresen végezzen karbantartási mosást…”

Mi leírtuk, hogyan kell ezt csinálni, nagyon egyszerű egyébként.

Az autó és a mosógép karbantartási felelőssége

Ha az autónkkal nem foglalkozunk, fizethetünk egy kisebb vagyont a szerelőnek, aki természetesen minket szid, amiért felelőtlenek és hanyagok voltunk. Meg is fizetjük az árát… Ha a mosógépünket nem tartjuk karban, szidjuk a gyártót, a mosógépet és mindent, ami ahhoz kapcsolódik. Pedig a gép hibájáért csak magunkat okolhatjuk, hiszen mi nem vettük komolyan…

Az idő előtti meghibásodások egy részét a készülékek elhanyagolása okozza. De miért hanyagoljuk el a mosógép karbantartását, ha tisztában vagyunk vele, mennyibe kerül a javítása? Miért nem tisztítjuk meg rendszeresen, nézzük át és figyelünk oda rá, hogy megelőzzük a bajt? A használati utasításba leírt szöveg édeskevés, hiszen (valljuk be) nem nagyon szoktuk olvasgatni a kiskönyvek leírásait

A helyzet viszont az, hogy a használati utasításban rengeteg olyan információ van, amivel mosógépünket megmenthetnénk az idő előtti meghibásodástól. Iszonyatosan fontos, hogy karbantartsuk a készüléket, ha nem szeretnénk kisebb vagyonokat javításra vagy új mosógépre költeni.

Kíváncsi vagy rá, hogy mennyibe kerülne megjavítani a mosógépet? A kalkulátorunk, ami a szolgáltatásunk árát számolja ki, azt is megmutatja, hogy mennyibe kerül a konkrét készüléktípus átlagos javítási költsége. Számold ki 😉

Meghosszabbított és Baleseti Garancia kalkulátor