Így érdemes használni a mosogatógépet

/ május 17, 2016/ Használati utasítás

Házi praktikákból és trükkökből soha nem elég, főleg akkor, ha spórolni is szeretnénk velük. Háziasszonyok mesélhetnének bőven a mosogatásról, mint napi tevékenységről, amit egy nap minimum ötször, de inkább többször kénytelenek elvégezni. Aztán jött a megváltás a mosogatógép formájában.

Ha rendeltetésszerűen használjuk a mosogatógépet, azzal sokat tehetünk a háztartási eszközünk állagmegóvásáért.

Ki találta fel a mosogatógépet?

A szerkezet még 1893-ban debütált először, feltalálója természetesen nő volt, Josephine Cochrane személyében. Eltelt azóta több mint 100 év, a mosogatógépek újabbak és újabbak lettek, egy dologban azonban nem változott a masina. Rendeltetéséhez híven, mai napig megkönnyíti a nők életét úgy, hogy jelentős mennyiségű szabadidőt ajándékoz a háziasszonyok számára. Persze nem mindenhol a nők mosogatnak, de sajnos még mindig ez a leggyakoribb.

Hogyan kell helyesen használni a mosogatógépet?

A mosogatógép megfelelő használatához számos jó tanácsot írtunk már, ezek közül pedig az alábbi három a leghasznosabb, amit mindenképp érdemes alkalmazni:

Előöblítés

Ajánlott, mert sokféle szennyeződés kerülhet a tányérokra és poharakra, melyeket a mosogatógép nem tud eltávolítani. Érdemes tehát beáztatni a tányérokat és evőeszközöket, ha ételmaradék ragadt rájuk. Igaz ez az evőeszközökre is, leginkább a kanálra és a villára, ezeknek a felülete ugyanis nem sima, így a mosogatógépnek is nehezebb dolga lehet velük. Ha nem is öblítjük le, de legalább kaparjuk alaposan a szemetesbe a tányérokon maradt ételt.

Bepakolás

A legtöbb mosogatógépben két fiók található. Az alsóba logikusan a nagyobb tányérok, esetleg lábasok kerüljenek, bár utóbbiakat sokszor érdemesebb kézzel elmosni. Szintén az alsó részre kerülnek az evőeszközök, melynek külön tárolórész is van. A felső fiókba kerülhetnek a poharak és kisebb tányérok. Ajánlott úgy bepakolni a mosogatógépbe, hogy semmi ne fedjen semmit, mert a legtöbb gépben a tisztító vízsugár fentről érkezik.

Karbantartás

Az alul található szűrő akár minden mosogatás utáni takarítása az alap dolog, blog olvasóink számára már természetes. Bizonyos időközönként érdemes kitakarítani a mosogatógépet alaposan. Eltávolítani a szennyeződéseket és ételmaradékokat, ellenőrizni a tömítést. Ezeken kívül pedig néhány havonta szükségessé válhat a mosogatógép átöblítése. Ebben az esetben üresen kell elindítani a gépet.