Dolgok, amiket soha ne rakj mikróba

/ június 8, 2016/ Használati utasítás

Olvasási idő: 2 perc

A mikró megkönnyíti életünket, kétség sem fér hozzá. Vannak azonban olyan írott szabályok, amelyek amúgy a használati utasításban is megtalálhatók. Néhány dologra oda kell figyelni, ha nem akarjuk tönkre tenni a készüléket. Sőt, egyes ilyen dolgokkal még az egészségünket is károsíthatjuk.

A legtöbb élelmiszer (és nem élelmiszer :D) amit helytelenül teszünk a mikrohullámú sütőbe szétrobban benne. Szóval a komplett mikró takarítás borítékolt, ha nem figyelünk. Ha nagyon nem figyelünk, a mikró tönkrementele is biztos.

Biztosan sokan hallották azt a legendát, hogy egy amerikai férfi macskát rakott a mikrójába. Szélsőséges eset, de van, ami nem való a mikrohullámú sütőbe.

A legtöbb csomagolóanyag, edény, evőeszköz, tároló csomagolására ráírják, hogy kibírja-e a mikrózást vagy sem. Elsősorban ezt a jelzést keressük. Ha nem találunk jelzést, akkor sincs baj, itt a lista mit ne tegyünk a mikróba:

Papírdobozos ételt soha ne rakj a mikróba, mert lángra kaphat. A papír és nem az étel! Tedd át másik edénybe az ételt és melegítsd abban.

A szószos ételekkel is vigyázz, mert ha nem feded le az edényt, amiben van, az egész mikród szószos lesz.

Ne akarj főtt tojást készíteni mikróban, mivel a tojás felforrósodik és abban gőz keletkezik, így hamar szétrobban.

Ugyanez igaz az egészben lévő zöldségekre és a gyümölcsökre is. Vágd fel őket.

Fém a mikróban

A fém a mikró ősi ellensége. Soha nem szabad a gépbe rakni olyan edényt, amelyben fém található, bármekkora mennyiségben. A fémes tálak, tányérok ugyanis szikrázni kezdenek a mikróban, aminek következtében tönkre is mehet a készülék. Ezen kívül arany vagy aranyozott tálakat, bögréket se rakj bele. Az is fém! A fémszálas edények mellett természetesen alufóliával lefedett ételt sem szabad beletenni, mivel kárt tesz a mikróban, de tüzet is okozhat.

Műanyagok a mikróban

Műanyag tárolódobozokat általában nem szabad mikróba tenni. Vannak olyan edények, amelyeken fel van tüntetve a jelzés, hogy mikrózhatók, azonban a legtöbb nem ilyen. A melegítés azért tilos, mert a műanyag a forró levegő hatására olyan káros anyagokat bocsát ki, amelyek az ételbe kerülhetnek. Ezek pedig rendkívül egészségtelenek. Ugyanez igaz a hungarocellből készült ételhordókra, joghurtos dobozokra is, mivel ezek is egyfajta műanyagból készülnek, amelyek mérgező anyagokat bocsátanak ki. Ez azért trükkös, mert szabad szemmel ezt nem látjuk, szaga nincs, mégis károsítja az egészségünket.

Víz és a mikrohullám

Tulajdonképpen lehet a mikróban vizet forralni, bár erre a célra inkább a vízforralót javasoljuk. Két percnél tovább soha ne hagyj vizet a mikróban, ugyanis ha nem is látod, hogy felforrt, gyorsan felforr. Könnyen megolvaszthat egy műanyag kanalat is, ha beleteszed a vízbe. Arról nem beszélve, hogy ha filtert raksz a vízbe, ki is futhat. A kávé is. Ha csak simán vizet teszel a mikróba, akkor is kifuthat, ha már nagyon forr. Szóval ne a mikróban forralj vizet vagy bármilyen folyadékot (:

Ennyi mindent nem lehet beletenni, mégis mire jó a mikró? Például pop-cornt készíteni. Jön a foci EB, a riói Olimpia, ilyenkor a TV előtt ülve különösen jól fogy a pop-corn. Már csak egy megbízható TV kell, hogy élvezhető legyen a sport és a popcorn!

Ismerje meg a hosszú életű háztartási gépek titkát!

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post