Dolgok, amiket soha ne rakj mikróba

/ június 8, 2016/ Tanácsadás, Vásárlói gondoskodás

A mikró megkönnyíti életünket, kétség sem fér hozzá. Vannak azonban olyan írott szabályok, amelyek amúgy a használati utasításban is megtalálhatók. Néhány dologra oda kell figyelni, ha nem akarjuk tönkre tenni a készüléket. Sőt, egyes ilyen dolgokkal még az egészségünket is károsíthatjuk. A legtöbb élelmiszer, amit helytelenül teszünk a mikróba, szét is robbanhat benne. Szóval a komplett mikró takarítás borítékolt, ha nem figyelünk. Ha nagyon nem figyelünk, a mikró akár tönkre is mehet.

Nem mindegy, hogy milyen ételt milyen csomagolásban, vagy milyen tárolóedényben teszünk be a mikróba.

Milyen ételt, és hogyan (ne) tegyünk a mikróba?

A legtöbb csomagolóanyag, edény, evőeszköz, tároló csomagolására ráírják, hogy kibírja-e a mikrózást vagy sem. Elsősorban ezt a jelzést keressük.

Ha nem találunk jelzést, akkor sincs baj, itt a lista mit ne tegyünk a mikróba:

  • Papírdobozos ételt soha ne rakjunk a mikróba, mert lángra kaphat. A papír és nem az étel! Tegyük át másik, mikrózható edénybe az ételt és melegítükd abban.
  • A szószos ételekkel is vigyázzunk, mert ha nem fedjük le az edényt, az egész mikró szószos lesz.
  • Ne akarjunk főtt tojást készíteni mikróban, mivel a tojás felforrósodik és abban gőz keletkezik, így hamar szétrobban.
  • Ugyanez igaz az egészben lévő zöldségekre és a gyümölcsökre is. Vágjuk fel őket.

Milyen anyagok nem valók a mikróba?

Fém a mikróban

A fém a mikró ősi ellensége. Soha nem szabad a gépbe rakni olyan edényt, amelyben fém található, bármekkora mennyiségben. A fémes tálak, tányérok ugyanis szikrázni kezdenek a mikróban, aminek következtében tönkre is mehet a készülék. Ezen kívül arany vagy aranyozott tálakat, bögréket se rakj bele. Az is fém! A fémszálas edények mellett természetesen alufóliával lefedett ételt sem szabad beletenni, mivel kárt tesz a mikróban, de tüzet is okozhat.

Műanyagok a mikróban

Műanyag tárolódobozokat általában nem szabad mikróba tenni. Vannak olyan edények, amelyeken fel van tüntetve a jelzés, hogy mikrózhatók, azonban a legtöbb nem ilyen.

A melegítés azért tilos, mert:

  • a műanyag a forró levegő hatására olyan káros anyagokat bocsát ki, amelyek az ételbe kerülhetnek, ezek pedig rendkívül egészségtelenek.
  • ugyanez igaz a hungarocellből készült ételhordókra, joghurtos dobozokra is, mivel ezek is egyfajta műanyagból készülnek, amelyek mérgező anyagokat bocsátanak ki. (Ez azért trükkös, mert szabad szemmel ezt nem látjuk, szaga nincs, mégis károsítja az egészségünket.)

Víz és a mikrohullám

Tulajdonképpen lehet a mikróban vizet forralni, bár erre a célra inkább a vízforralót javasoljuk.

  • két percnél tovább soha ne hagyjuk vizet a mikróban, ugyanis ha nem is látod, hogy felforrt, gyorsan felforr.
  • könnyen megolvaszthat egy műanyag kanalat is, ha beletesszük a vízbe.
  • ha filtert rakunk a vízbe, ki is futhat, ahogy a kávé is.
  • ha csak simán vizet teszünk a mikróba, akkor is kifuthat, ha már nagyon forr.

Ne a mikróban forraljunk vizet vagy bármilyen folyadékot!

Mit tehetünk, ha nem a megfelelő módon tettünk ételt a mikróba?

A körültekintő használat és rendszeres karbantartás eleve kizárja ennek lehetőségét, de véletlenek természetesen adódhatnak. Ha mégis megtörténik a baj, akkor nézzünk utána, hogy a gyártói garancia fedezi-e a kárunkat. A legbölcsebben akkor járunk el, ha a gyártói garancia lejárta előtt megkötjük a kiterjesztett garancia és a baleseti garancia szerződést.

Ennyi mindent nem lehet beletenni, mégis mire jó a mikró?

Például pop-cornt készíteni. Jön a foci EB, a riói Olimpia, ilyenkor a TV előtt ülve különösen jól fogy a pop-corn. Már csak egy megbízható TV kell, hogy élvezhető legyen a sport és a popcorn!