A mosogatógép meghibásodásának gyakori okai

/ június 15, 2016/ Karbantartás, Tanácsadás

A mosogatógép hasznossága kétségtelen, hiszen végre nem kézzel kell mosogatnunk. Azonban hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a mosogatógép is igényel egy kis törődést. Ahogy fejlődik a világ, úgy jönnek létre az újabbnál újabb mosogatógépek, amelyekbe egyre több alkatrész kerül. Ezzel pedig csak egy baj van: Minél több alkatrész van egy gépben, annál nagyobb az esélye annak, hogy valami meghibásodik. Minden apró gomb és vezeték összefüggésben van valami mással, ami miatt akár komoly összegek is elmehetnek a javíttatásra. A család megmentőjeként, a mosogatás leváltójaként használt mosogatógép esetében is fennáll az a helyzet, mint a mosógépeknél. Hiszen pontosan tudjuk, mekkora áldás egy gép, amibe csak bele kell dobálni a koszos tányérokat, majd kipakolni őket, amikor a program lejárt. A mosogatógép meghibásodásának számos oka lehet, ezeket gyűjtöttük most össze.
Ha nem tudod megoldani a mosogatógép helyi javítását, akkor komoly összegeket is fizethetsz. Kivéve, ha időben megkötötted a kiterjesztett garanciát és a mosogatógép bekötésekor sem ejtettél hibát.

Mosogatógép gyakori hibái

Az eltömődött szűrő

A leggyakoribb hiba valójában nem is hiba. Ugyanis legtöbbször csak a szűrő tömődött el. Ezt egyszerűen kivédhetjük azzal, ha az ételmaradékot mindig leöblítjük a tányérokról, mielőtt használjuk a mosogatógépet.

Ha bármi furcsát tapasztalunk a mosogatógép működésében, nézzük meg a szűrőt, vegyük ki. A legtöbb gépben több szűrő is van, akár egymás alatt. Vegyük ki mindet és tisztogassuk meg alaposan. Így a mosogatás makulátlanul tiszta lesz és a mosogatógép illata is jó marad.

A félig eldugult szűrő miatt a mosogatógép szivattyújának többet kell dolgozni, hamarabb tönkremegy. A keringető szivattyú ezen a szűrőn keresztül egy mosogatás alatt többször átnyomja a koszos vizet. Ez az alkatrész pedig a mosogatógép árának felébe is kerülhet. Érdemes ezért kitisztítani rendszeresen a szűrőket.

Nem indul el a mosogatógép

Ha egyáltalán nem indul el a program, nem kapcsol be a mosogatógép, lehetséges, hogy el lett zárva a vízcsap vagy a gép nem csatlakozik az áramhoz. Emellett azonban az egyik leggyakoribb ok, hogy maguk a vezetékek hibásodtak meg. Nézzük át a vezetékeket, vízcsapot. Ellenőrizzük az áramot – mind a csatlakozását, mind azt, hogy van -e egyáltalán áramunk. Lehet, hogy a mosogatógépen vesszük észre, hogy gyertyafényes esténk lesz?

Helytelen mosószer-használat

A mosogatószer használat is számos problémát okozhat. Előfordulhat például, hogy a gépben túl sok hab keletkezik, ami attól is lehet, hogy nem megfelelő minőségű mosogatószer került a szerkezetbe. Érdemes elolvasni a használati utasítást, mielőtt használni kezdjük a mosogatógépet. A túlzott mennyiségű mosogatószer is habosodást okoz, már ha nem tablettát használunk.

Ne feledkezzünk meg a sóról sem! Ha koszosak a tányérok, zsírosnak érezzük az edényeket, akkor nem biztos, hogy a mosogatószer kevés, lehet, hogy a só kevés vagy teljesen kifogyott!

Miért kell só a mosogatógépbe?

Ezt talán sokan nem tudják, segítségül hívjuk Waltert, hogy elmagyarázza.Walter White (Bryan Cranston- Breaking Bad) elmagyarázza miért van szükség sóra a mosogatógép működtetéséhez.

A só lágyítja a vizet. A lágy vízben könnyebben, jobban oldódik a mosogatószer. (hasonlóan a mosógéphez) Ha a mosogatószer rendesen feloldódik lemossa a zsírt, a koszt. Persze az általános iskolai kémiatanárunk erről jóval többet tudna mesélni, de ennyi elég a lényeghez: ha tiszta és zsírmentes tányérokat akarunk kivenni a mosogatógépből, akkor figyeljünk oda a sóra és a mosogatószer adagolásra.

Az alkatrészek meghibásodása rendkívül gyakori. Ahogy korábban is írtuk, a modern mosogatógépek tele vannak elketronikai és egyéb tartozékokkal, amelyek bizony hajlamosak az elhasználódásra, hibákra vagy rozsdásodásra. A mosogatógépben sok problémát okozhat az ürítő vagy keringető szivattyú, a gombok meghibásodása, valamint a szűrők eltömődése.