Hűtőszekrény – milyet válasszak?

/ június 21, 2016/ Hűtőszekrény

Ha nem is egy életre szóló, de mindenképp hosszú távú befektetés az új hűtőszekrény, aminek beszerzését valóban érdemes többször meggondolnunk, ha jó minőségre vágyunk. Több szempontot is figyelembe kell venni, amelyek segíthetnek a döntésben. Egy jó hűtő átlagos élettartama bőven meghaladja a tíz évet is, bár értékéből viszonylag gyorsan veszít, érdemes olyan mellett dönteni, amely ha kicsit drágább is, mint szeretnénk, sokáig szolgálja majd a család igényeit.

 

Amikor a hűtőszekrény vásárlásra sor kerül, számos különböző választásunk lehet, de ügyeljünk arra, hogy az ár-érték arány mellett az energiafogyasztást is figyelembe vegyük.

Beépített vs. szabadonálló
hűtőszekrény

Előbbi kicsit macerásabb, hiszen rengeteg méretben, színben és stílusban kapható a gép, nagyjából köré kell építeni a további berendezéseket. A beépíthetőnél figyelni kell nagyon a szellőzésre is. Tapaszalatból tudjuk, hogy néha több helyet foglal végül a beépített, mint egy ügyesen elhelyezett szabadonálló elrendezés.

A szabadon álló hűtőt bármikor lecserélhetjük, jobban szellőzik, ezért talán ez a jobb megoldás. Az viszont kétségtelen, hogy a beépített változat sokkal modernebb.

Ajánló: Miért fontos, hogy szellőzzön a hűtő?

Kombinált hűtőszekrény legyen, vagy két különálló?

A kombinált hűtőszekrények számos formában kaphatók az üzletekben. Kérdésként merülhet fel, hogy szükséges-e a fagyasztó vagy sem. A legpraktikusabb megoldás, ha olyan hűtőt választunk, amelynek van beépített fagyasztója, így egy percig sem kell azon aggódni, hogy a mirelit ételeknek külön fagyasztóládára van szükségük. Létezik továbbá egy és kétkompresszoros verzió is, utóbbinak pedig legjobb előnye, hogy hűtési teljesítménye sokkal nagyobb, így gyorsabban lefagyasztja az ételt.

Milyen színű legyen az új hűtőszekrény?

A fehér örök klasszikus, a rozsdamentes acél (inox) viszont sokkal modernebb, így a konyhát biztosan fel fogja dobni. Főleg akkor, ha a többi háztartási gép is hasonló színű. Az inox kevésbé koszolódik, könyebb tisztítani. Van persze olyan is, ami inox színű, de nem valódi fém burkolatú, ezt ugyanolyan tisztítani mint a sima fehéret, ugyanúgy koszolódik, csak nem látszódik rajta annyira.

Side-by-side hűtőszekrényt vásároljak, vagy hagyományosat?

Aztán ott van még az is, hogy egy- vagy kétajtós verziót szeretnénk-e. Csak úgy, mint a színeknél, a kétajtós megoldás stílusosabb, jobban átláthatóvá teszi a hűtő belsejét és annak tartalmát is. Hívják side-by-side vagy amerikai típusúnak is. Vannak már olyan kétajtósok, amiknek mindkét ajtaja a sima hűtőt rejti és egy jó nagy alsó ajtó a fagyasztót. Talán ez a legpraktikusabb. Más kérdés, hogy itt a két ajtó miatt eggyel több alkatrész van, ami elromolhat. Viszont kisebb a súly, amit tartania kell az ajtók zsanérjainak! Nehéz dönteni, az biztos!

No-Frost vagy nem no-frost típusú legyen az új hűtő?

Erről már annyit írtunk, hogy nem ismételnénk magunkat. A lényeg: szinte mindegy melyiket választjuk. A No-frost hűtőt kicsit könyebb tisztán tartani belülről, de ne ez alapján döntsünk inkább. Vannak fontosabb szempontok!

Energiaosztály

Az egyik legfontosabb szempont az energiafelhasználás. „Mivel a hűtő folyamatosan működik, ezért érdemes alaposan átgondolni, milyen teljesítményű gépet választunk és összehasonlítani a teljesítményt is.” Ezt írják az átlagos oldalak. Mi azt írjuk, hogy nincs min gondolkodni! A legkisebb fogyasztású, legjobb energiaosztályú hűtőt vegyük, amit csak találunk. Hosszú távon így lesz a leggazdaságosabb az üzemeltetése.

Energiatakarékosság szempontjából fontos, hogy attól, mert egy hűtő nagy, még nem feltétlen fogyaszt többet! Keressük az A++++++++ (ilyen még nincs persze) jeleket, minél több a + annál jobb.

Megbízhatóság

Utoljára hagytuk a legfontosabb szempontot. Hiába megy a hűtőszekrény a konyhaszekrényhez színben, hiába fogyaszt olyat keveset, hogy szinte termeli az áramot, ha a gyári garancia lejárta körül elromlik és miután minden tönkrement ami benne tartottunk napokig (vagy hetekig!) nincs hűtőnk a javítás miatt. Vagy újat kell vennünk, ez a legrosszabb és legdrágább!

Az elmúlt 8 évben 13.000 háztartási gép javítását szerveztük meg. Most (ma, amikor a cikket írjuk) épp 57 gép megjavulásáért dolgozunk. (Mire a cikket újra átolvastam 58, a 13.062-ik gép is elromlott, reméljük hamar megjavul)

Statisztikáinkból és javítási tapasztalatainkból tudjuk, hogy melyik hűtő mennyire megbízható. Mikor romlik el, mi a baja, milyen alkatrész kell bele várhatóan és az mennyibe kerül. Ez alapján szívesen segítünk megválaszolni a kérdést:

„Melyik hűtőt válasszam?”

Célunk, hogy minél több megbízható háztartási gép – így hűtő is – legyen a háztartásokban.

Legyen ez közös célunk és kérje, kérd tanácsunkat hűtő vásárlás előtt! Ügyfélszolgálatunk szívesen segít kiválasztani az igényeknek megfelelő típusok közül a megbízhatót.

Segítsetek a hűtő választásban >>

Végül, de nem utolsósorban az új hűtőszekrény legfontosabb tulajdonsága, hogy rendelkezik kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződéssel is. Ez a két tulajdonság a hosszú távú biztosítéka annak, hogy az évek során adódó problémákat akkor is érdemben tudjuk majd kezelni, ha már lejárt a gyártói garancia, vagy egy szerencsétlen véletlen során károsodik a hűtő.