A mosógép rövid program funkciója nem mindig a legjobb!

/ július 6, 2016/ mosógép, Tanácsadás, Vásárlói gondoskodás

Rohanunk a munkába, rohanunk a boltba bevásárolni, rohanunk haza kipakolni. Sietve öltözünk, főzünk, mosogatunk, takarítunk és mosunk. Semmire nincs időnk, egy nap pedig mindenkinek 24 órából áll, kénytelenek vagyunk ennyivel megelégedni. A háztartásban számos olyan teendő van, amit ha hirtelen összecsapunk, egy vagy két nappal később csak kezdhetjük majd előröl.

A mosógép rövid program funkcióját nem arra tervezték, hogy kizárólag azt használjuk. Tisztább egészen biztosan nem lesz tőle a ruha, ellenben a túlzásba vitt mosószer használattól károsodhat a mosógép.

A mosógép funkcióinak körültekintő használata

A felületes takarításnak rengeteg hátránya van, ugyanúgy, ahogy a felületes mosásnak vagy teregetésnek is. Ha nem használunk szárítógépet és úgy, ahogy van, mindent csak rádobunk a szárítóra, a vasalásnál szinte biztos, hogy dupla energiát kell beleraknunk a munkába. Ezt megelőzve, a mosásnál is hasonló a helyzet, csak kevésbé látványos, ezért kell nagyon odafigyelnünk.

A modern mosógépeken rengeteg funkció van, amelyek hasznosak, csak azt nem tudják sokan, melyiket mikor érdemes használni. A nagy rohangálás közepette egyértelmű, hogy a mosógép rövid programját hívjuk segítségül, hiszen 15-30 perc alatt bőven kimossa a ruhákat anélkül, hogy órákat kéne várni arra, hogy lejárjon a gép.

Mikor használjuk a mosógép rövid program funkcióját?

A rövid program időtakarékos. A használatával viszont csínján kell bánni, mert nem minden esetben eredményez majd olyan tiszta ruhát, mint amilyet elvárnánk tőle. A mosás hatékonysága függ a mosni való ruha tömegétől, anyagától és attól is, milyen szennyeződést szeretnénk eltávolítani.

Rövid programot csak akkor érdemes használni, ha csupán felfrissíteni szeretnénk a ruhákat, például akkor, ha hosszabb ideig a szekrényben álltak. Fél óra alatt a mosógép ugyanis képtelen arra, hogy minden szennyeződést kiszedjen a ruhából, ezáltal az eredmény nem lesz megfelelő, így később kénytelenek leszünk újra kimosni mindent. A dupla munkát meg senki sem szereti, arról már nem is beszélve, hogy kicsit sem gazdaságos megoldás.

Ha van időnk arra, hogy megvárjuk, amíg a normál program kimossa a koszos ruhákat, inkább hagyatkozzunk erre a funkcióra, mintsem hogy kétszer kelljen dolgoznunk. Emlékezzünk a régi Hajdú automatára! Nem hiába volt mindig 4A állásba tekerve az indítógombja!

Miért drága a rövid program?

Gondoljunk bele: régen úgy mostak, hogy a ruhát a patak vagy egy nagy dézsa vizében sulykolták, azaz csapkodták a ruhát. Jobb híján, akár egy nagy, lapos fával. Ezt a módszert finomítja a mosógép. Forgatja a ruhát a dobban, a dob falához verve azt. Persze az egyre kényesebb ruhákat egyre finomabb mozdulatokkal és erővel, de a lényeg továbbra is ugyanaz. Ettől lesz tiszta a legtöbb ruha.

Mi történik, ha ezt a sulykolást elhagyjuk?

Koszos marad a ruha. Mitől lesz mégis tisztának tűnő a ruhánk? A rengeteg mosószertől. A modern mosógép nem csak a patak vizével és a ruha csapkodásával mos, hanem a különböző vegyszereket is nagyon jól adagolja és használja fel. Viszont ha több mosószert használunk ahhoz, hogy gyorsabban legyen tiszta a ruhánk, akkor két helyen is csorgatjuk ki a pénzt az ablakon.

Az egyik magától értetődő: maga a mosószer drága. A jó minőségű mosószer nem olcsó, havi több ezer forintot költünk rá. Sokszor leírtuk (nem győzzük sulykolni, csak hogy játszunk kicsit a szavakkal), hogy csak annyi mosószert és öblítőt használjunk, mint amennyit az adagolási javaslatban leírtak vagy még kevesebbet. Ha többet használunk az kidobott pénz, a túlzott öblítő használat  bőrirritációt okozhat. Tényleg viszkető, piros bőrrel és kicsit koszos, pacsuli szagú ruhában akarunk menni dolgozni? Nem, ezt senki sem akarhatja. Tehát bármennyire is csábító, ne a rövid programmal mossunk és ne használjunk túl sok mosószert, öblítőt. Ráadásul a mosógépünk is tönkremegy a mosószer túladagolástól.

Mivel rendeltetésszerű használat mellett is károsodhat a mosógép – vagy egy véletlen baleset miatt -, célszerű még a gyártói garancia lejárta előtt megkötni a kiterjesztett garancia szerződést, valamint a baleseti garancia lehetőségét is igénybe venni.