A keskeny mosógép hamarabb elromlik?

/ augusztus 18, 2016/ Inspiráló, mosógép

Az egy főre tervezett háztartásból hirtelen kétfős lesz. Majd néhány év alatt jön 1-2 (vagy több) kis jövevény és máris egy 3-4 fős családot kell kiszolgálnunk ugyanazzal az „eszközparkkal”. Ismerős a helyzet? Keskeny mosógép, kis hűtő, pici tűzhely, gyenge porszívó. A háztartási gépeink – hasonlóan a lakás méretéhez és a bútorokhoz – nem nőnek a család méretével párhuzamosan… Összegyűjtöttük tapasztalatainkat a keskeny mosógépekről. Azt már rég tudjuk, hogy az a mosógép, ami jó egy egyedülállónak vagy egy párnak, az szinte biztosan hamar problémássá válik, amikor egy egész család használja. Ennek több oka van, nézzük mik ezek és hogyan előzzük meg a hibákat.

Kering egy "pletyka" a keskeny mosógép összefüggésében, az, hogy hamarabb elromlik. Cikkünkben utánajárunk annak, hogy ez vajon igaz-e?

Több ember – több ruha: nagyobb mosógép

A „több ember – több ruha és így több mosás” matekja elég egyértelmű. Eleve többet használjuk a mosógépet, ha többen vagyunk a háztartásban, hiszen több ruhát kell kimosni. A mosógépben gyorsabban kopik, ami kophat benne.

Miért romlik el hamarabb a keskeny mosógép?

A keskeny elöltöltős mosógép, ha nem egyedülállóként használjuk vagy egy pár használja, hanem egy egész család, akkor statisztikáink szerint is hamarabb meghibásodik, mint egy normál méretű gép. Állandó veszélyben van a csapágy, a motor, az ékszíj és a tengely. Ezek kopnak leginkább a plusz terhelés és a keskeny kialakítás miatt.

Mivel többször kapcsoljuk be a mosógépet, ezért a kezelőfelület is gyorsabban kopik (szó szerint), gyakran találkozunk elkopott bekapcsológombokkal és üresen körbeforgó programválasztó tárcsákkal. Ez az utóbbi kettő érdekes dolog, mert ránézésre mindegyik mosógépen ugyanolyan gombok vannak. Ezeknek a gyorsabb kopásáról nem a keskeny mosógép kialakítás tehet.

A nagy család mellett kevesebb időnk marad karbantartásra (pedig még fontosabb lenne!) és bizony a gyerekek mellett balesetek is gyakrabban fordulnak elő, szóval használatban van a mosógép rendesen…

Keskeny mosógép – kevesebb hely a ruháknak

A keskeny mosógép mosókapacitása általában kevesebb, mint 6 kg. Ennek az oka, hogy a mosógép belsejében a dob mögött van egy motor, ami ékszíjjal forgat egy tárcsát. A tárcsa a dobot forgató tengelyhez van erősítve. A tengely egy csapágyban fekszik és a dobnak átadja a forgást. A csapágy, a tengely, a tárcsa, az ékszíj és a motor ilyenkor helyszűke miatt kisebb, gyengébb, vékonyabb.

A keskeny mosógép kisebb is egyben, kevesebb hely jut az alkatrészeknek, így a gyártóknak kompromisszumokat kell kötniük.

Valamelyiknek a méretét csökkenteni kell. Viszont ezek az alkatrészek alkotják a mosógép szívét. Ezeken nem lenne szabad spórolni!

Ha a gyártó ügyesen megoldja a helykihasználást és mégsem csökkentett méretű (és strapabírású) alkatrészekkel terveznek, akkor is zsúfoltabb az egész gép belseje, több a hibalehetőség, jobban melegszik, az egész meghajtás gyorsabban kopik és nehezebben szerelhető.

Ráadásul a dob méret is kisebb, hiszen a mélységét a dobnak csökkenti a mögötte lévő motor. Nem tudunk annyi mindent kimosni egyszerre. Ezek a keskeny gépek általában nem is nagyobb teherbírásúak 5 kg-nál, ha mégis többet írnak rá, akkor azt kezeljük fenntartásokkal.

Fejlődik a technológia

Ismerünk néhány nagyon okos megoldást a mosógép gyártóktól, amelyekkel a helyszűkét orvosolják. Teljesség igénye nélkül rögtön az első az Electrolux csoport megoldása. A gyártó újabb előltöltős keskeny  mosógépeinél a motort magát a dob alá szerelik be. Így lehetséges, hogy 6, de akár 7 kg-os töltősúlyú, nagyobb dobot tegyenek a mosógépbe.

Viszont a meghajtás az ugyanolyan mint a fenti képen, csak kicsit el van csúsztatva. Tehát továbbra sem az igazi. Ezt a megoldást egyre több gyártó alkalmazza, így vannak már 6 kg-os kapacitású keskeny mosógépek a Gorenje kínálatában is. Azonban ezek a keskeny mosógépek továbbra sem ajánlottak nagy család részére!

Megbízható keskeny mosógép?

Az a keskeny mosógép technológia ami előremutat, az az LG DirectDrive rendszere. A hagyományos mosógép motorok kialakításával teljesen felhagyó, új technológia.

Az új technológiának köszönhetően a keskeny mosógép modellekbe is beférhet egy akár 7kg terheléssel is elbíró dob.

Itt a hagyományos motor és ékszíjmeghajtás helyett egy lapos, kerek motor van direktben a dob hátuljára erősítve. Így beleférhet a keskeny mosógép házba akár 7 kg-os nagy dob is.

Nem LG reklámot írunk, csak egyszerűen az ő megoldásuk a legjobb egyelőre. Ráadásul 10 év garanciát vállalnak a motorra magára. Persze a mosógép többi része még elromolhat és tudjuk, hogy a motor nem minden. A keskeny mosógép esetében gyakoribbak a hibák, zsúfoltabb a mosógép belseje és így nehezebb javítani.

Mennyi időre tervezzünk előre?

Amikor mosógépet veszünk, ne csak a következő 2-3 évünket gondoljuk át. Egy igazán jó mosógép évtizedekig segítő társunk. Legalább 5 évre mindenképp tervezzünk mosógép vásárláskor! Ennyi időre mi garanciát is adunk, szóval ha a gyártó nem is, de mi gondoskodunk róla, hogy a megfelelően kiválasztott mosógép az legalább 5 évig megmaradjon a háznál, ne kelljen újat venni.

Tehát úgy tervezzünk lakást és mosógép vásárlást, hogy ha többen leszünk, mint ketten 5 év múlva akkor teljes méretű mosógéppel számoljunk.

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy helyszűke vagy „design” miatt keskeny mosógépre terveznek.

Van, ahol a konyhába teszik, még divatosabb kitenni a folyosóra, hogy minél több hely maradjon a fürdőszobánkban. Ezzel nincs is probléma, de tudjunk rá: ha 5 éven belül 3 fő vagy több lesz a család, akkor ne keskeny mosógép legyen a választott készülék és ne is ezeknek a méretével számoljunk tervezéskor.

A megfelelő mosógép – személyre szabva

A tapasztalataink és statisztikáink alapján segítünk háztartási gépet választani. Vásárlási tanácsokat adunk, személyre szabottan, néhány egyszerű kérdés alapján. A mosógép kiválasztásában ezen a linken kaphat részletes segítséget.

 Segítséget kérek a mosógép vásárlásban >>