Mi az a frissentartó rekesz és mire való?

/ szeptember 21, 2016/ Hűtőszekrény

A frissentartó rekesz legtöbbünknek egy újabb marketing szöveg a hűtők terméklapján. Pedig ez egy olyan plusz a hűtőben, ami nem csak a gourmet-nak segít, hanem egy átlagos háziasszonynak is. A technológia folyamatosan fejlődik, ez a fogyasztóknak igen nagy hasznára van. A különböző gyártók sokszor különböző néven hívják az ugyanarra a célra szolgáló technológiát. Így van ez a frissentartó rekesz esetében is. A cikkben van is egy részletes lista, hogy melyik márkánál milyen néven keressük ezt a nagyszerű technikát és hogy pontosan mire használhatjuk.

Kétféle frissentartó rekesz van forgalomban, mindkettő alacsonyhőmérsékleten hűt, ugyanakkor eltérő páratartalom mellett gondoskodnak az oda helyezett élelmiszerek frissességéről.

A tudatos vásárlók formálják a gyártástechnológiát

Egyre inkább tudatos vásárlóvá válunk. Igényeinket úgy elégítik ki a gyártók, hogy folyamatosan megújuló technológiákat fejlesztenek ki, amelyeket be is építenek a készülékekbe. Főleg azért, mert a tudatos vásárlók nem csak egy háztartási készülék árát, hanem annak valódi előnyeit is figyelembe veszik vásárlás előtt. Ezt felismerték a gyártók és jól csengő nevű funkciók helyett használhatóakat építenek be a készülékeikbe.

Kétféle frissentartó rekesz van a legmodernebb hűtőkben:

 1. Alacsony hőmérsékletű (1-3 C°) magas páratartalmú rekesz. Ez a zöldségeket tartja frissen. Erről most nem lesz szó.

 2. Szintén alacsony hőmérsékleten, kereken 0 C° fokon és alacsony páratartalmon (szinte szárazon) tartja a hús- és halféléket az a frissentartó rekesz, aminek a neve gyártónként eltér:
 • AEG:  Frissen tartó rekesz
 • Siemens:  vitaFresh
 • Miele: MasterFresh
 • LG: Fresh 0 Zóna
 • Samsung: CoolSelect Zone
 • Gorenje: FreshZone
 • Liebherr:  BioFresh-Plus
 • Hotpoint: Food Care Zone
 • Whirlpool: ACTIV 0°

Ugye milyen jól hangzik mindegyik? Pedig leegyszerűsítve mindegyik ugyanazt jelenti. Nézzük hogy működik.

Mik az előnyei a 0°-os frissentartó rekesznek?

„Az ételek sokkal tovább frissek maradnak egy „MasterFresh” (ide cseréld be a megfelelőt) technológiával működő hűtőszekrény rekeszben. Egészen pontosan háromszor tovább maradnak frissebbek, mint egy hagyományos hűtőrekeszben történő tárolás esetén.”

Ezt az idézetet mi írtuk, de ilyen és ehhez hasonló mondatokat olvashatunk a gyártók leírásaiban. Jól érzitek, hogy ez nem segít sokat a választásban, illetve ebből nem tudjuk meg, hogy miért is jó nekünk ez a „terméktulajdonság”. A legtöbb gyártói leírás ilyen. Tisztelet a kivételnek, mert találtunk jó leírást is, de ennyire egyszerűt nem:

Tedd a száraz, 0 C°-os rekeszbe a halat és a friss húst, mert így olyan, mintha friss jégen tartanád őket. A friss jégen tartást csinálják a jobb piacokon és éttermekben is, azért, mert így marad a legfrissebb a hús és a hal.

Máshogy kell hűteni egy húst és máshogy egy kiló almát. A frissentartó rekeszes hűtőkbe minden hűtőbe épp ezért kell szisztematikusan pakolni, hogy a készülék mindent azon a hőmérsékleten hűtsön le, amelyre annak szüksége van. Erről már írtunk korábban, olvasd el, hasznos lesz, ismétlésnek is jó!

Hogyan működik a frissentartó rekesz?

A legtöbb gyártó hűtőjében a működés elég egyszerű. Egy jól zárható külön rekesz van kialakítva a hűtőtéren belül. Ennek a rekesznek van egy külön szabályozható (nem különálló!) hűtőköre. Tehát ennek a résznek a hőmérsékletét külön tudja állítani a hűtő automatikusan vagy mi magunk. Előbbivel járunk jobban, így nem fagyasztjuk meg véletlenül a friss pisztrángot…

A szinte hermetikusan lezárt külön rekesznek ezen kívül általában van egy saját ventilátora, amivel a rekesz páratartalmát szabályozza a hűtő. Egyszerűen kiszívja a levegőt innen, így itt hiába párologtatja a nedvességet a hús vagy a hal, száraz marad a rekesz levegője.

Egyszerű, ugye?

És mit tud még a frissentartó rekesz?

A frissentartó rekesz, vitaFresh, MasterFresh, Fresh 0 Zóna, CoolSelect Zone, FreshZone, BioFresh-Plus, Food Care Zone, ACTIV 0° stb. tényleg nem csinál semmi mást a fentieken kívül. Ne higgyünk el semmilyen varázsfunkciót. Viszont ahhoz, hogy legyen 0 fokos rekesze a hűtőnknek, ragaszkodjunk amikor újat vásárolunk, amennyiben szeretjük a halat vagy a frissensülteket.

Amit azonban sem a frissentartó rekesz, sem a a jégkockagyártó, sem a hűtő, vagy fagyasztó nem tud, az az önmagáról való gondoskodás. Még az önleolvasztós, azaz a No-Frost hűtőknek is szükségük van az időszakos karbantartásra.

Ennek elmulasztása a készülék idő előtti amortizációjának veszélyét hordozza, ugyanakkor még rendeltetésszerű használat mellett is tönkre mehetnek az eszközeink. A hosszú távú vásárlói gondoskodás mindenképpen szükséges tehát az ilyen érzékeny eszközöknél, aminek leginkább a kiterjesztett garancia szolgáltatás igénybevételével tehetünk eleget.

Hasznosnak találtad a cikket? Olvass még hasonlókat. Hogy ne maradj le azokról sem, amiket még meg sem írtunk, kérd értesítő e-mailünket.