Milyen sütőt vásároljak? I. rész

/ november 30, 2016/ Egyéb

Amikor sütőt vásárolunk jó tájékozottnak lenni, mert a cél, hogy a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk. Nyilván anyagi mérlegelés, a lakás nagysága és a sűtő helyigénye, a működési elv, mind meghatározó tényező kell, hogy legyen a választásnál. Ráadásul olyan ütemben zajlik a háztartási gépek fejlesztése, hogy azt átlagemberek lassan már nem is tudják követni . A lényeg, hogy sütőnek minden háztartásban lennie kell, tehát mindenképp be kell szerezni egyet. Dönteni viszont nem egyszerű, ehhez nyújt segítséget következő cikkünk.

Hogyan válasszunk sütőt? feleljen meg az igényeinknek, az anyagi lehetőségeinknek, és a környezetvédelmi, valamint energiatakarékossági szempontoknak.

Milyen sütőt vegyünk?

A kínálat hatalmas, ezért az igényeinket és a lehetőségeinket kell alapul venni a döntéshez, természetesen a kínálat figyelembevételével.

Gázsütő

„Ő” árban talán a legbarátságosabb, viszont ha palackról üzemeltetjük, akkor elég macerás a használata. A palackot meghozatni – vagy hazahozni és felcipelni, lecserélni – ráadásul biztonságosan – nem annyira szimpatikus feladat. Ha vezetékes gázt használunk, akkor jó megoldás lehet. Bár, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a gáz hatásfoka az elmúlt évekhez képest mintha csappant volna. (Ezt az Ügyfeleink egyre gyakoribb panaszaiból szűrtük le. Lehet, hogy csak az általános „minden egyre rosszabb” érésüknek adnak hangot?)

Egy négy zónás gázos tűzhely talán a legjobb választás, persze mindenképp takarékos „A” besorolással. A garancia általában két év ezekre a készülékekre. Ami még fontos, hogy beszerelésükhöz feltétlenül szakszerviz által küldött, vagy elfogadott gázszerelő szükséges, különben nem érvényes a garancialevél! Vannak panellakások, ahol például általányt fizetnek a gázszámlával, tehát nekik egy gázzal működő sütő mindenképp gazdaságosabb az elektromos változatnál.

A villanysütő

„Ő” a drágábbik típus, persze ez a vételárra vonatkozik elsősorban, és nyilván relatív a használata során felmerülő költség is. Gondoljunk csak azokra, akiknek mondjuk napelemmel felszerelt ingatlanuk van, nekik például sokkal gazdaságosabb lehet egy elektromos sütő, mint a gáz. Egy modern villanysütőben egészen biztosan van időmérő, világítás és grill funkció is, sőt melegen tartó és öntisztító, forgónyárs és légkeverés, illetve egyre gyakrabban gyermekzár is szerepel a felszereltségben.

A „gázosok” tábora és a „villanyosok” közössége nyilván nehezen tudna megegyezni, kinek van igaza, de talán nem is kell, kinek a pap…..

Az elektromos sütők manapság egyre népszerűbbek, ami nem is csoda, hiszen időt, energiát és pénzt spórolnak a háztartásnak.

Sokan azért választanak gáz sütőt, mert közelebb áll a régi – hagyományos főzési módokhoz és talán a tűz – mint olyan – valódisága miatt döntenek gázsütő mellett. A villanysütőkkel sokan érvelnek amiatt, hogy jóval egyenletesebben oszlatják el a hőt, mivel felső és alsó sütéssel dolgoznak, illetve légkeveréssel működnek.

Sütők fogyasztása

A működtetési költségek szempontjából megint csak megoszlanak a vélemények, és ahogy azt már korábban írtuk, nem mindegy, hogy ki- hogyan fizeti a rezsijét – esetleg általányban működő, vagy mondjuk napelemmel felszerelt házban él.

Így a gáznál például nehéz meghatározni, hogy használata mennyibe kerül havonta, ezt ki kell tapasztalni. Nyilván nem mindegy az sem, hogy mennyi időt töltünk főzéssel és milyen gyakorisággal szakácskodunk otthon.

Egy villanysütő általában 4-7 kWh fogyasztással bír, ami egy óra alatt körülbelül 300 forintos összeget jelent. Ez ugye nem kevés. Viszont sokan félreérthetik ezt, a következő miatt:

Mondjuk három órás sütés esetén (például egy jó kacsasült esetében) a fűtőszál nem végig dolgozik maximális teljesítményen ez idő alatt! A beállított hő elérése után, a felmelegített levegőt csak azonos hőmérsékleten kell tartania, ami már jóval kevesebb energiát igényel, mint azt felmelegíteni – szemben a gázsütővel, ahol lehet, hogy végig ég a gáz.

A gázzal működő sütők előnye tehát, hogy beszerzésük olcsóbb, és a fenntartásuk is némileg kevesebb költség lehet, ha átlag családokat nézünk. Ám használatuk picit körülményesebb, ha úgy tetszik – kényelmetlenebb – elektromos társaiknál.

Hogyan válasszunk sütőt az energiaosztály és környezetvédelem figyelembevételével?

Ha elektromos sütőt választunk, nagyon fontos az energiaosztályra odafigyelni – bár azért manapság már alapnak számít az „A” és annál kedvezőbb, plusz-os kategória. A gáz sütő vásárlása esetén vegyük azt is figyelembe, hogy a gáz egy nem megújuló energiaforrás, míg a villanyáram egyre nagyobb százalékben megújuló, zöld energiaforrásból származik, tehát a a környezetünket is védjük ha lemondunk a megszokott gázzal sütésről.

Hogyan válasszunk sütőt?

Mindig azt kell mérlegelnünk a választáskor, hogy családunk, háztartási szokásaink igényeinek feleljen meg a sütő, űrtartalom szempontjából is, és elegendő azokat a prémiumfokozatokat tartalmaznia, melyek számunkra valóban fontosak! Nyilván előre gondolkodni is érdemes, pár évre legalább is biztosan.

Spórolás szempontjából fontos, hogy milyen sütőt választunk. Itt figyeljünk az energiaosztályokra is.

Az is fontos, hogy egy gázsütő más elven működik, mint az elektromos változat, ha ismerjük ezeket az eleveket, akkor ez alapján is választhatunk.

Sütők működési elve

  1. Gázsütő

A gázsütőben a mechanizmus az, hogy a gázláng a sütő belsejében lévő hőt melegíti fel. Értelemszerűen itt a sütő felső része jóval melegebb a használatkor, tehát a belső hőmérséklet finoman szólva sem mondható egyenletesnek. Amit tehetünk a hő szabályozása érdekében, hogy a gázlángot állítjuk a számunkra megfelelő nagyságra. A sütőben az ételeket a különböző magasságba helyezhető rácsokon készítjük, itt is variálhatunk a hőmérséklettel, attól függően, hogy mely részre helyezzük a sütőedényünket. A sütő viszonylag gyorsan felmelegszik, és kellemes érzetet biztosít, természetesebb, mint a villanyos változat.

  1. Elektromos sütő

Nevéből is adódóan elektromos árammal működik, és több funkciójuk is van, ezeknek a modern és csaknem „beszélő” villanysütőknek. Van olyan funkció is a modernebb sütőkben, mint az okostelefonokban megszokott, internethez kapcsolódó kijelző, ahol megjelenik a kiválasztott recept és a hozzá tartozó sütési idő és hőmérséklet értékek.

Ez elég vagány, mert ha az van a receptben, hogy az előmelegített sütőben 140 fokon elősütjük a húst 40 percig, aztán 10 percig 200 fokon ropogósra sütjük, majd 5 perc alatt megpirítjuk a tetejét a grill funkcióval, akkor nem kell 5 precenként a sütőhöz rohanni, tudja magától mikor melyik rész jön a receptben.

Ennek és sok más funkciónak az alapja a modern sütők lényege, ami nem más, mint az időérzékelő. Magyarul ÓRA.

Ez annyit jelent, hogy egy termosztát (hőérzékelő) és egy óra kapcsolja be magát a sütőt, majd a kívánt és beállított hőt annyi ideig meg is tartja, amennyire beállítjuk. (Ha nem állítjuk be, akár korlátlan ideig képes erre.) Viszont az órát mindig bekapcsolva kell tartani, ellenkező esetben elképzelhető, hogy a sütés nem fog beindulni, hiszen nincs „indulóidő”.

Léteznek hő-légkeveréses változatok – a mai modern villanysütők már szinte mind ilyenek:

  • gyorsan és egyenletesen átadják a hőt, egyszerre több fajta étel elkészítése is lehetséges anélkül, hogy azok egymás illatát átvennék,
  • felolvasztást is lehetővé tesz, így ezzel is nagymértékben megkönnyíti a főzési előkészületeket,
  • aszalni is tudunk vele, részletes leírás alapján,
  • sterilizálni is képes – befőttek készítésekor.

Döntsünk tehát a fentieket figyelembe véve, igényeinket mérlegelve és pénztárcánk vastagságát szem előtt tartva!

Amennyiben a segítséget kér a döntéshez, kérje Ügyfélszolgálatunk segítségét telefonon, chaten vagy e-mailben!