A modern televíziók életveszélyesek?

/ december 8, 2016/ TV

Olvasási idő: 2 perc

Ismét itt egy téma, amiről érdemes beszélni. Amióta pillekönnyű televíziók léteznek, van létjogosultsága az ez irányú aggodalmaknak is.

 

Nem kell megijedni az okostévéktől. Bár nagyon könnyűek és vékonyak, nem életveszélyesek.

Nem egy eset kapcsán merült fel a téma, mert valóban előfordult többször a legújabb televízióknál, hogy egy szokványos huzat egyszerűen leverte a helyéről. Innentől már a „Késő bánat, eb gondolat” szólás lép érvénybe. Hiszen egy lepottyant tv-t megjavítani nagyjából lehetetlen – ha mégis lehetséges, akkor a felmerülő költségek magasabbak, mint egy új TV…

Hozzá kell tenni azonban, hogy az „életveszélyes” jelző enyhe túlzásnak minősül ebben a témában, hiszen a modern tv-k, noha valóban pehelysúlyúak, ám mégsem tartoznak az életveszélyes kategóriába. Persze ráeshet valakire, még esetleg házi kedvencünkre is (ne adj Isten) de ez azért – valljuk be – nem mindennapos dolog, sőt mondhatni ritka, mint a fehér holló.

Az is tény, hogy ha valami veszélyes azt elmondhatjuk a mosógépekről, vagy épp a mobiltelefonokról is. Utóbbi például fel is robbanhat a fülünk mellett, használat közben, bizonyára mindenki hallott már ilyen esetekről. Persze nem gyakoriak, ezért aztán a mobilokat sem életveszélyes jellemzői okán építjük be a köztudatba.

Másik példa: mosógépek nem egyszer felrobbantak már centrifugálás közben, ráadásul itt is gyakran tartózkodunk a közelben, várva, hogy teregethessünk. Ugye megvannak ezek az esetek a médiából? Itt is veszélyben lehet az életünk, jó lesz hát vigyázni! (-:

Felrobbanó TV?

Ehhez képest a tv készülékek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket és még a fülünkhöz sem szorítjuk a képernyőt, hogy jobban halljuk az adást! Erre ott a távirányító „volume” gombja, és már meg is oldódott a probléma, felrobbanó lapos tévéről egyébként még mi sem hallottunk. Bezzeg a képcsöves őseik pukkantak, füstöltek…

Ami viszont tény, hogy a mai modern „lapostévék” nagyon vékonyak, ezzel együtt pedig nagy felületűek és könnyűek. Ezért aztán tényleg leborulhatnak az asztalról, vagy a nem megfelelő elhelyezés miatt egy állványról, szekrényről.

Hogyan helyezzük el az új TV-t?

Ezt elkerülendő, a legjobb ötlet, ha a televíziót szakszerűen és biztonságosan felrögzítjük a falra. Onnan – a csavarozásnak köszönhetően – egészen biztosan nem fog leesni, ráadásul a tévézés élménye is fokozódhat a megfelelő szögben való felszerelésnek köszönhetően. Ha erre nincs lehetőség, akkor tegyük olyan helyre, ahol nem járkálunk sokat, ahol elegendő hely van a tv biztonságos elhelyezésére.

Ne helyezzük a régi képcsöves TV helyére! A megszokás és a rutinból közlekedés miatt ez lehet a legrosszabb döntés!

Kerüljük az ablak elé-mellé (alá, fölé, köré, stb.) helyezést is. Egyébként nem csak biztonsági szempontból nem javasolt, hanem élvezeti szempontból sem. Nem fogjuk látni a képet, ha belesüt a nap, de akkor sem, ha a tévé mögül jön a szobába a fény, mert ilyenkor a szemünk a háttérben lévő kinti fényerőhöz igazodik. Csak felesleges hunyorgást és fejfájást okozunk magunknak…

A legfontosabb talán azt tudnunk, hogy a legtöbb TV készülék, ami összetört nem magától esett le, vagy a huzat lökte le. Sőt, még a falra szereltek sincsenek biztonságban a kis házi balesetektől.

Azon felül, hogy igyekszünk körültekintően elhelyezni a tévénket a szobában, mindenképp kössünk Baleseti garanciát is a TV készülékre, hogy az teljes védelmet élvezzen és nyugodtan aludhassunk.

 

Baleseti garancia Kalkulátor

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post